Buzz

«Eφυγε» ο Μαρκ Μαργκόλις, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή πολυεπίπεδη καριέρα

στα 10

Ο ηθοποιός, που έγινε γνωστός παγκοσμίως ως Χέκτορ Σαλαμάνκα στις σειρές «Breaking Bad» και «Better Call Saul», έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών.

«Eφυγε» ο Μαρκ Μαργκόλις, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή πολυεπίπεδη καριέρα

Ο Μαρκ Μάργκολις, ένας έμπειρος και ευέλικτος ηθοποιός που λατρευόταν για τις διαφορετικές μεταξύ τους ερμηνείες, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο Μάργκολις πέθανε την Πέμπτη στο νοσοκομείο «Mount Sinai», στη Νέα Υόρκη ακολουθώντας μια σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο γιος του, ηθοποιός και διευθύνων σύμβουλος της Knitting Factory Entertainment, Μόργκαν Μαργκόλις.

Η πορεία του στον κόσμο της υποκριτικής ήταν εξαιρετική, με την ικανότητα του να μεταμορφώνεται σε πληθώρα χαρακτήρων να αφήνει μια ανεξίτηλη εντύπωση στο κοινό.

Ο Μάργκολις γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939, σε μια εβραϊκή οικογένεια στην Φιλαδέλφεια, και πήρε το πρώτο του μάθημα υποκριτικής, σε ηλικία 14 ετών, και ήδη εκεί διαφάνηκε η ταλέντο του. Αφού πέρασε ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Temple, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε υποκριτική με τη διάσημη δασκάλα Στέλα Αντλερ στο Actors Studio, όπου έγινε μόνιμο μέλος.Αλλά τα πρώτα του χρόνια στην υποκριτική δεν ήταν εύκολα. Εν μέσω των δυσκολιών, δούλεψε ως προσωπικός βοηθός της Στέλα Αντλερ για σχεδόν τρία χρόνια, βοηθώντας την με τα καθήκοντά της και απορροφώντας την σοφία της.

Η επιτυχία του Μάργκολις δεν ήρθε άμεσα, αλλά αυτή η πείρα και μάθηση τον εμπλούτισαν ως καλλιτέχνη. Η καριέρα του ξεκίνησε στη μεγάλη οθόνη με μια σύντομη εμφάνιση στην πορνογραφική ταινία «The Opening of Misty Beethoven» (1976). Ακολούθησαν μικροί ρόλοι στις ταινίες «Going in Style» (1979), «Dressed to Kill» (1980) του Μπράιαν Ντε Πάλμα και «Arthur» (1981).

margolis O Μαργκόλις με τον Πολ Σέναρ στον «Σημαδεμένο»

margolis Στο τηλεοπτικό «Oz»

Η επόμενη συνεργασία του με τον Ντε Πάλμα, όμως, ήταν που θα τον έφερνε στο προσκήνιο. Εντυπωσίασε με την πολυπλοκότητά του ως ο μυστηριώδης βολιβιανός εκτελεστής «Alberto the Shadow» στον «Σημαδεμένο» (1983), προσθέτοντας μια αύρα μυστηρίου στον εγκληματικό κόσμο της ταινίας. Η κωμική του ικανότητα ξεχείλισε στον ρόλο του «Mr. Shickadance» στην κωμωδία «Ντετέκτιβ Ζώον» (1994), προσφέροντας στο χιούμορ της. Η εμβέλεια του ως ηθοποιού επιβεβαιώθηκε και με την ερμηνεία του ως φυλακισμένος γκάνγκστερ Αντόνιο Νάπα, που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, στο σκληρό τηλεοπτικό δράμα του HBO «Oz» από το 1998 έως το 2003, δίνοντας μια πολυεπίπεδη και συναρπαστική ερμηνεία.

Ενας από τους πιο εμβληματικούς του ρόλους του θα έρθει επίσης στην τηλεόραση, 6 χρόνια μετά. Ηταν αυτός του Χέκτορ Σαλαμάνκα, του παράλυτου, εκδικητικού βαρόνου ναρκωτικών στις κριτικά αναγνωρισμένες σειρές «Breaking Bad» και «Better Call Saul». Ο Μάργκολις έδωσε ζωντάνια σε αυτόν τον δύσκολο χαρακτήρα, που επικοινωνούσε σχεδόν αποκλειστικά μέσω εκφράσεων του προσώπου και ενός χαρακτηριστικού κουδουνιού. Η ερμηνεία του ως Χέκτορ Σαλαμάνκα έγινε σημαντικό κομμάτι της αφήγησης, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στο κοινό.

margolis

margolis

Ως Χέκτορ Σαλαμάνγκα στο «Breaking Bad» και το «Better Call Saul»

Η καλλιτεχνική συνεργασία του Μαρκ Μάργκολις με τον σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι αποτέλεσε επίσης μαρτυρία της προσήλωσής του στο επάγγελμά του και της ικανότητάς του να αναλαμβάνει ποικίλους ρόλους. Στο θρυλικό «π» (1998) του Αρονόφσκι, υποδύθηκε έναν ηλικιωμένο μαθηματικό, εμβαθύνοντας στον εσωτερικό κόσμο του χαρακτήρα. Οι συναρπαστικές του ερμηνείες συνεχίστηκαν στις επόμενες ταινίες του Αρονόφσκι, από τον επίμονο πωλητή στο «Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο» (2000) έως τον περισυλλογικό πάπα στο «Το Συντριβάνι» (2005) και τον ενοικιαστή του πρωταγωνιστή στον «Παλαιστή», όπου πρόσθεσε χιούμορ στην ταινία διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντικότητα. Ως φαν του μπαλέτου στον «Μαύρο Κύκνο», πραγματοποιούσε ομαλές μεταβάσεις μεταξύ των ειδών της ταινίας στην ερμηνεία του, εμπλουτίζοντας την ατμάσφαιρα της ταινίας. Επιπροσθέτως, η ερμηνεία του ως «έκπτωτος άγγελος» στον «Νώε» πρόσθεσε έναν αινιγματικό επίπεδο στη βιβλική ιστορία, αναδεικνύοντας την ικανότητά του να υποδύεται μυστηριώδεις χαρακτήρες.

margolis Με τον Χιου Τζάκμαν, τον Ντάρεν Αρονόφσκι και τη Ρέιτσελ Βάις στην πρεμιέρα του «The Fountain»

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του κλάδου της ψυχαγωγίας, η πορεία του Μάργκολις διακρινόταν από την ανθεκτικότητά του. Η ισορροπία ανάμεσα σε διάφορους ρόλους απαιτούσε συχνά να αναλαμβάνει έξτρα δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Παρά τις δυσκολίες, η αφοσίωσή του στο επάγγελμά του παρέμενε αμετάβλητη και η δέσμευσή του να προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες ξεχείλιζε σε κάθε ρόλο που ανέλαβε.

Πέρα από την οθόνη, ο Μαρκ Μάργκολις είχε έντονη επικοινωνία με τους θαυμαστές του, αποκαλύπτοντας την ταπεινότητά του και την ευγένεια του. Οι συνάδελφοί του τον είχαν σε υψηλή υπόληψη, επαινώντας το ταλέντο του στο να αφηγείται ιστορίες, το ταλέντο του και την ευγενική του φύση.

Καθώς η κουρτίνα πέφτει στην επική καριέρα του Μαρκ Μάργκολις, η κληρονομιά του ως ένας αξιόλογος ηθοποιός και αφοσιωμένος καλλιτέχνης στέκεται ανυψωμένη. Η επιρροή του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση θα συνεχίσει να καθηλώνει το κοινό για γενιές, επαναβεβαιώνοντας τη δύναμη της αφήγησης και της βαθιάς επίδρασης ενός καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη.

margolis