Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Μικρού Μήκους

στα 10

To Flix μετράει αντίστροφα μέχρι την 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με προβλέψεις και προτιμήσεις σε κάθε κατηγορία.

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Μικρού Μήκους

Οι υποψηφιότητες για τις ταινίες Μικρού Μήκους Live Action είναι φέτος οι εξής:

  • The After του Μίσαν Χάριμαν
  • Invincible του Βενσάν Ρενέ-Λορτί
  • Knight of Fortune του Λάσε Λισκιάερ Νόερ
  • Red, White and Blue της Ναζρίν Τσουντούρι
  • The Wonderful Story of Henry Sugar του Γουές Αντερσον



Τούτη είναι από τις οσκαρικές κατηγορίες που μας κάνει να κοιτάμε ο ένας τον άλλον με απορία -όπως άλλωστε ισχύει για όλες τις υποψήφιες στα επιμέρους είδη μικρού μήκους ταινίες όπου δεν έχουμε πρόσβαση. Α… ναι, έχουμε δει τους «Παράξενους Δρόμους της Ζωής» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αλλά δεν παίζει, έμεινε έξω μετά το φιλτράρισμα του shortlist. Ούτε το βρετανικό, επίσης shortlisted «Good Boy» παίζει τελικά, παρότι σε παραγωγή της Εμα Τόμσον, οπότε πάμε με τη μόνη διασημότητα της πεντάδας, τον Γουες Αντερσον. Οχι εμείς δηλαδή, αλλά οι αρμόδιοι των προγνωστικών, που θεωρούν φαβορί το βασισμένο σε αφήγημα του Ρόαλντ Νταλ «The Wonderful Story of Henry Sugar», καθώς ο Αντερσον το προωθεί δυναμικά ως κομμάτι ενός ευρύτερου και φιλόδοξου πρότζεκτ διασκευής παραμυθιών του συγγραφέα.

Από πολύ κοντά ακολουθεί το σκοτεινότερο «The After», σκηνοθετικό ντεμπούτο του φωτογράφου Μίσαν Χάριμαν, με τον Ντέιβιντ Ογιέλο στο ρόλο ενός καταρρακωμένου από πένθος οδηγού (και την Αγγέλα Δεσποτίδου στο μοντάζ), παρότι, λόγω θέματος και πολιτικού statement (έκτρωση), δεν αποκλείεται η έκπληξη από το «Red, White and Blue» με την Μπρίτανι Σνόου. Λιγότερες πιθανότητες μοιάζουν να έχουν το δανέζικο «Knight of Fortune» και το «Invincible» από το Κεμπέκ, αν και, με την ολοένα και ευρύτερη διεθνοποίηση του σώματος των ψηφοφόρων της Ακαδημίας, ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: «The Wonderful Story of Henry Sugar»
Θα έπρεπε να κερδίσει: Ο Αντερσον έχει μεν την πείρα και τη φήμη, αλλά ας δοθεί και καμιά ευκαιρία στους αφανείς που παλεύουν να περάσουν στη μεγάλου μήκους.
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Στην καλύτερη, που θα έλεγε ο τελών υπό πλήρη άγνοια. 

henry sugar The Wonderful Story of Henry Sugar

Οι υποψηφιότητες για τις ταινίες Μικρού Μήκους Animation είναι φέτος οι εξής:

  • Letter to a Pig του Ταλ Κάντορ
  • Ninety-Five Senses των Τζάρεντ και Τζερούσα Χες

  • Our Uniform της Γιεγκανέ Μογκαντάμ
  • Pachyderme της Στεφανί Κλεμάν

  • War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko του Ντέιβ Μάλινς


Η παρουσία του Pixar-ικού Ντέιβ Μάλινς στη σκηνοθεσία, των Γιόκο και Σον Oνο Λένον στην παραγωγή και της εταιρείας Weta FX του Πίτερ Τζάκσον στο animation, αλλά και η επικαιρότητα του φιλειρηνικού του μηνύματος, καθιστούν φαβορί το «War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko», που αφηγείται τη μεσολάβηση ενός ταχυδρομικού περιστεριού στην παρτίδα σκάκι που παίζουν δύο αντίπαλων δυνάμεων στρατιώτες στα πολεμικά χαρακώματα. Λόγω παρόμοιου μηνύματος ευνοείται επίσης το γαλλοϊσραηλινό «Letter to a Pig», γύρω από τον εφιάλτη που φαντασιώνεται μια μαθήτρια λυκείου καθώς ακούει έναν υπέργηρο επιζώντα του Ολοκαυτώματος να διαβάζει ένα γράμμα στο… γουρούνι που τού έσωσε τη ζωή.

Aγνωστο αν κάποιο από τα υπόλοιπα υποψήφια φιλμ μπορεί να αναστατώσει τα στοιχήματα, πάντως ακούγονται το ίδιο ευρηματικά και ευφάνταστα: το γαλλικό «Pachyderme» εμψυχώνει τους φόβους ενός κοριτσιού ενώ διακοπεύει με την γιαγιά και τον παππού σε μια χιονισμένη επαρχία στη διάρκεια του… καλοκαιριού, το «Ninety-Five Senses» σκιτσάρει τις μνήμες ενός μελλοθάνατου γηραιού κατάδικου από την ταραχώδη ζωή του με βάση τις πέντε αισθήσεις που την καθόρισαν, ενώ το ιρανικό «Our Uniform» εντρυφά στις θύμησες μιας γυναίκας από τα σχολικά της χρόνια μέσα από τις φθαρμένες ίνες της σχολικής της ποδιάς.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Θα έπρεπε να κερδίσει: Θα πούμε, εντελώς αυθαίρετα βέβαια και χωρίς κανένα κριτήριο σύγκρισης, το εξπρεσιονιστικής δύναμης «Letter to a Pig», απλώς επειδή είναι το μόνο που έχουμε δει (στο πάντα εκλεκτικό στις επιλογές του Φεστιβάλ Ολυμπίας).
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Σε όλες, έχουμε την υποψία. 

war War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Οι υποψηφιότητες για τις ταινίες Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ είναι φέτος οι εξής:

  • The ABCs of Book Banning των Τρις Άντλεσικ, Ναζενέτ Χαμπντέζγκι και Σίλα Νέβινς

  • The Barber of Little Rock των Τζον Χόφαμν και Κριστίν Τέρνερ

  • Island in Between του Σ. Λίο Τσιάνγκ
  • The Last Repair Shop των Κρις Μπάουερς και Μπεν Πράουντφουτ

  • Nǎi Nai & Wài Pó του Σον Γούανγκ


Οι προβλέψεις εδώ βλέπουν ως φαβορί τα ντοκιμαντέρ που επικαλούνται περισσότερο το συναίσθημα και τη συγκίνηση, δηλαδή το «The Last Repair Shop», που περιγράφει την καθημερινότητα τεσσάρων επισκευαστών μουσικών οργάνων και την επιρροή που έχει η τέχνη τους στη ζωή των νέων, και το «Nǎi Nai & Wài Pó», φόρος τιμής του Ταϊλανδού σκηνοθέτη Σον Γουάνγκ στις δύο υπέργηρες πλην ακμαίες γιαγιάδες του.

Παρόλα αυτά, το «The Barber of Little Rock» ενισχύει όλο και περισσότερο την οσκαρική του καμπάνια και δεν αποκλείεται να λογαριαστεί εξίσου σοβαρά στις «κάλπες». Το φιλμ μιλά για την προσπάθεια ενός Αφροαμερικανού κουρέα από το Αρκανσο να στήσει μια μη κερδοσκοπική τράπεζα για τους μαγαζάτορες της πόλης του κόντρα στα ρατσιστικών διακρίσεων μεγαλοτραπεζικά συμφέροντα και κινείται σε πολιτικό τερέν, όπως και οι υπόλοιποι δύο τίτλοι της πεντάδας, το «The ABCs of Book Banning», που πραγματεύεται το θέμα της λογοκρισίας στα αμερικανικά σχολικά βιβλία, και το «Island in Between» του Ταϊβανού Σ. Λίο Τσιάνγκ, ο οποίος ανατρέχει στις τεταμένες σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν με αφορμή την επίσκεψή του στο γενέθλιο νησάκι του -και μήλο της έριδος- ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θα κερδίσει το Οσκαρ: The Last Repair Shop
Θα έπρεπε να κερδίσει: Θεωρούμε, από το θέμα και μόνο και το αξιοπερίεργο της περίπτωσης, το «The Barber of Little Rock».
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Σε μία από τις περισσότερο πολιτικοποιημένες ταινίες της πεντάδας. 

the last repair shop The Last Repair Shop


Περισσότερες προβλέψεις


O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς