Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Ελληνες των φετινών Οσκαρ

στα 10

Mπορεί η Ελλάδα να μην πέρασε στα shortlists της οσκαρικής πεντάδας διεθνούς ταινίας, όμως ταλαντούχοι Ελληνες κινηματογραφιστές υπογράφουν υποψηφιότητες που βρίσκονται στα τελευταία μέτρα πριν το κόκκινο χαλί. Διαβάστε ποιοι είναι...

Οι Ελληνες των φετινών Οσκαρ

Στις 23 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα 96α Βραβεία Οσκαρ (στις 12/1 και στις 16/1 τα μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν), αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποκαλυφθεί οι οσκαρικές βραχείες λίστες (οι φιναλίστ δηλαδή) σε 10 κατηγορίες.

The Road to the Oscars: Θυμηθείτε τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών που απομονέμονται την Κυριακή 7 Ιανουαρίου

Και μπορεί ακόμα να μην γνωρίζουμε επισήμως τα shortlists στις μεγάλες και βασικές κατηγορίες, όμως η παρουσία 2 Ελλήνων στις υποψηφιότητες που αναμένεται να συγκεντρώσει το «Poor Things» αποτελούν σίγουρο στοίχημα: ο Γιώργος Λάνθιμος προβλέπεται να δει ξανά φέτος το όνομά του στην πεντάδα Σκηνοθεσίας, αλλά και Καλύτερης Ταινίας (εφόσον είναι και παραγωγός), ενώ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης αναμένεται να βρεθεί υποψήφιος για το Μοντάζ.

poor things

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει υπάρξει ακόμα 3 φορές οσκαρικός υποψήφιος (κι αν μετρήσουμε και την υποψηφιότητα Ξενόγλωσσης Ταινίας του «Κυνόδοντα», τέσσερις): 2 φορές με την «Ευνοούμενη» (Ταινίας, Σκηνοθεσίας) και μία με τον «Αστακό» (Σεναρίου). Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης υπήρξε επίσης υποψήφιος ακόμα μία φορά με την «Ευνοούμενη».

One note man

Oι ελληνικές παρουσίες όμως στην οσκαρική κούρσα δεν τελειώνουν εκεί. Ο Γιώργος Σούγιας («Το Γάλα», 2011) διεκδικεί μία θέση στην οσκαρική πεντάδα Ταινιών Μικρού Μήκους με το «The One Note Man».

Πρόκειται για την ιστορία ενός μεθοδικού μουσικού ορχήστρας, ο οποίος θα διαπιστώσει μία μέρα ότι, παρόλη την πειθαρχημένη του καθημερινότητα, δεν έχει κανέναν έλεγχο στη ζωή του. Ο Ελληνες σκηνοθέτης υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Γουάτκινς, Λουίζα Κλάιν και Κρίσταλ Γου. Σε ρόλο αφηγητή ο Ιαν ΜακΚέλεν, ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Στίβεν Γουόρμπεκ, (Οσκαρ Μουσικής για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ»).

«Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα για εμάς», δήλωσε ο σκηνοθέτης σε ανάρτησή του στα σόσιαλ. «Η ταινία έχει να κάνει με την ελπίδα και την επιμονή, αλλά πάνω από όλα είναι για την αγάπη. Σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές για πολλούς ανθρώπους, ελπίζουμε ότι η ταινία μας θα αφήσει κάποιο φως να μπει ξανά και να ζεστάνει λίγο τις καρδιές τους...»

The After

Ελληνικό ταλέντο όμως κρύβεται πίσω από ακόμα μία μικρού μήκους ταινία που επιλέχθηκε ανάμεσα στις 15 φιναλίστ της οσκαρικής κούρσας (κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι η βραχεία λίστα βγαίνει από μία πολύ μεγαλύτερη των 187 ταινιών, η επιτυχία είναι μεγάλη).

Η Αγγέλα Δεσποτίδου (η οποία φέτος υπογράφει και το μοντάζ της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα) είναι η μοντέζ του «Τhe After» του Mίσαν Χάριμαν, μίας ταινίας για την απώλεια και το τραύμα μετά από μία τρομοκρατική επίθεση, με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Ογιέλο.

«Πόσο μεγάλη τιμή να βρίσκεται η ταινία μας ανάμεσα στις ταινίες τόσων σημαντικών δημιουργών» δήλωσε η Αγγέλα Δεσποτίδου με ποστ της στη σελίδα της στο Facebook.

Μπορείτε να δείτε το «The After», καθώς προβάλλεται αυτή την εποχή στο Netflix.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία και να δούμε τις ταινίες και τα ονόματά τους στις τελικές πεντάδες στις 23 Ιανουαρίου.

H τελετή απονομής των 96ων βραβείων Οσκαρ έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου, με οικοδεσπότη, για ακόμα μία φορά, τον Τζίμι Κίμελ.

Oscars 2024