Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2015: Είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ ξαφνικά το φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου;

στα 10

Η τεράστια επιτυχία του «American Sniper» στα ταμεία, φέρνει τον Μπράντλεϊ Κούπερ ως φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και σπάει την κυριαρχία των δύο επικρατέστερων της κατηγορίας: του Εντι Ρεντμέιν και του Μάικλ Κίτον.

Oscars 2015: Είναι ο Μπράντλεϊ Κούπερ ξαφνικά το φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου;
(φωτο: Σαμ Τζόουνς)

Τα στατιστικά που δίνει το Variety για την τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητα του Μπράντλεϊ Κούπερ θα ήταν άχρηστα σε μια οσκαρική κούρσα που μέχρι πριν από λίγο έβρισκε ως φαβορί για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου τον Εντι Ρεντμέιν για το «The Theory of Everything» και τον Μάικλ Κίτον για το «Birdman».

Η τεράστια όμως επιτυχία του «American Sniper» στα ταμεία που το φέρνει να σπάει όλα τα ρεκόρ δραματικής ταινίας, δεν θα αφήσει ασυγκίνητη την Ακαδημία που βρίσκεται μπροστά στο εξής στατιστικό: την τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητα του Μπράντλεϊ Κούπερ (μετά τον «Οδηγό Ευτυχίας» και τον «Οδηγό Διαπλοκής»), την υποψηφιότητα του Κούπερ και στην Καλύτερη Ταινία ως παραγωγός του φιλμ και στο γεγονός πως ο Κλιντ Ιστγουντ δεν είναι υποψήφιος για Καλύτερη Σκηνοθεσία.

Διαβάστε αναλυτικά: To «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ σαρώνει τα ταμεία, διχάζει το Χόλιγουντ!

Το «American Sniper» δεν πρόκειται να κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας (καλά δεν ορκιζόμαστε κιόλας), οπότε η Ακαδημία, αν θέλει να βραβεύσει με κάποιον τρόπο την ταινία έχει μπροστά της τον Μπράντλεϊ Κούπερ που όπως και οι συνυποψήφιοί του έκανε τα πάντα (πήρε κιλά και εκπαίδευση... σκοπευτή) για να φτάσει μέχρι εδώ και να είναι ο μόνος ξανά υποψήφιος από τους υπόλοιπους τέσσερις ανταγωνιστές του.

American Sniper 607

Στην ιστορία των Οσκαρ, από τους άλλους 20 ηθοποιούς που πέτυχαν το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων υποψηφιοτήτων, το 60% κέρδισε το Οσκαρ μέσα στα τρία πρώτα χρόνια, ενώ δύο από αυτούς, ο Μάρλον Μπράντο και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ το κέρδισαν στην τέταρτη υποψηφιότητά τους. Ο τελευταίος ηθοποιός που είχε τρεις συνεχόμενες υποψηφιότητες πριν τον Κούπερ ήταν η Ρενέ Ζελβέγκερ («Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» το 2001, «Chicago» το 2002 και «Επιστροφή στο Cold Mountan» το 2003) η οποία κέρδισε την τρίτη της φορά.

Σύμφωνα με το Variety, το τελικό αποτέλεσμα στον Α' Ανδρικό Ρόλο θα κριθεί από το βραβείο του Σωματείου των Ηθοποιών (δείτε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες), αφού από το 1994 που ξεκίνησαν τα βραβεία μέχρι και σήμερα κανείς ηθοποιός που το έχει κερδίσει δεν έχασε το Οσκαρ.

Το «American Sniper» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Φεβρουαρίου από την Tanweer.

American Sniper 607

Διαβάστε ακόμη: