Φεστιβάλ / Βραβεία

15 must-see στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

στα 10

Μαζί με την 23ηCamera Zizanio και την online εκδοχή του, το Φεστιβάλ μάς βάζει με ορμητική ενέργεια στον Δεκέμβριο!

15 must-see στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Η Oμιλία της Τσάι Σουρουί (Camera Zizanio)

Tο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (και η 23η Κάμερα Ζιζάνιο), θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 2 ως τις 9 Δεκεμβρίου στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, με ελεύθερη είσοδο.

Αμέσως μετά, στις 9 με 17 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, online.olympiafestival.gr, θα φιλοξενήσει μια εκλεκτή επιλογή από μικρού μήκους ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όλης της χώρας να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες απ’ όλον τον κόσμο.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα: To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας κλείνει φέτος τα 26 του χρόνια

Παρακάτω, σημειώνουμε τις 15 ταινίες και δράσεις που δεν πρέπει να χάσετε από τη φετινή διοργάνωση!


ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

olympia 2023

1.Νezouh, ο Ξεριζωμός (Συρία). O πόλεμος μαίνεται στη Δαμασκό και οι πάντες έχουν φύγει. Ενας πύραυλος ανοίγει μια τεράστια τρύπα στο σπίτι της 14χρονης Ζέινα, εκθέτοντας την οικογένεια στον έξω κόσμο. Ομως ο μπαμπάς της αρνείται να αφήσει το σπίτι του... Η ταινία που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ολυμπία 2023

2.Μακάρι να ‘πεφτα σε Χειμερία Νάρκη (Μογγολία). O Ούλζι ζει σε έναν καταυλισμό με την οικογένειά του. Είναι ιδιοφυΐα στη φυσική αλλά όταν η μητέρα του βρίσκει δουλειά στην ύπαιθρο θα πρέπει να βάλει στην άκρη το απίστευτο ταλέντο του για να φροντίσει τα αδέρφια του. Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη συμμετοχή της Μογγολίας στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών.

Ολυμπία 2023

3.Πιτσιρίκια (Γαλλία). Ο Ζορντάν και ο Πατρίκ είναι 14 ετών και βαριούνται θανάσιμα. Οταν χαλάει και το Playstation 4 επικαλούνται ένα δήθεν σοβαρό πρόβλημα υγείας και οργανώνουν διαδικτυακό έρανο για να αγοράσουν καινούργια παιχνιδομηχανή. Το χρήμα αρχίζει να ρέει, όμως το ψέμα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους...

Ολυμπία 2023

4.Ανήκουστα Πράγματα (Τουρκία - μικρού μήκους). Μια μικρή Κούρδισσα προσπαθεί να επαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο της γιαγιάς της μετά την εξαφάνιση της τηλεόρασής της, του μοναδικού παραθύρου της στον κόσμο.

Ολυμπία 2023

5.Παγοπώληδες (Πορτογαλία -animation) Καθημερινά, ένας πατέρας και ο γιος του πηδάνε με αλεξίπτωτο από το ιλιγγιώδες ύψος του παγωμένου τους σπιτιού, που βρίσκεται κρεμασμένο στην απόκρημνη πλαγιά, για να προσγειωθούν μακριά στο χωριό, όπου πουλάνε τον πάγο που παράγουν κάθε μέρα. H πρώτη ταινία από την Πορτογαλία που κέρδισε υποψηφιότητα για Οσκαρ.

6.ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ - Tαινίες γυρισμένες σε μακρινές περιοχές, με άγνωστη σ' εμας κινηματογραφία

Ολυμπία 2023

Μαντουλού, ο Θαλασσόλυκος (Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες - Ντοκιμαντέρ, Kids and Docs). Ενας νεαρός αρχίζει να καταλαβαίνει τη σοφία που κρύβεται στα θαλασσινά τραγούδια του θρυλικού φαλαινοθήρα Tall 12 στην πόλη Barrouallie του Αγίου Βικεντίου, ένα μέρος όπου οι άνδρες παλεύουν ακόμα με τα πλάσματα του βυθού για να επιβιώσουν. Με φόντο τον τουρισμό των κρουαζιερόπλοιων και την οικονομική αποικιοκρατία, αυτό το λυρικό ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει μια αξιοθαύμαστη ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και της πολιτιστικής γνώσης μέσω νέων ερμηνειών.

Ολυμπία 2023

Η Αλήθεια για τον Αλβέρ, το Τελευταίο Ντόντο (Ρεϋνιόν -μικρού μήκους). Στη Ρεϋνιόν, ο μικρός Λουνέτ και ο παππούς του ο Νταμπαντέ ξεκινούν για μια περιπέτεια. Προσπαθούν να μεταμορφώσουν ένα κοτόπουλο σε ντόντο, του οποίου τα μαγικά φτερά ίσως μπορέσουν να γιατρέψουν την άρρωστη μητέρα του παιδιού.

7.ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΒΛΕΜΜΑ

Ολυμπία 2023

Μάγμα (Ολλανδία - μικρού μήκους). Ο πατέρας της 9χρονης Εσρα έμεινε πρόσφατα ανάπηρος, μετά από ατύχημα με τη μηχανή του. Παλεύοντας με τους νέους περιορισμούς, δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Στο καινούργιο της σχολείο, το κορίτσι λέει ένα ψέμα που όμως θα βγει εκτός ελέγχου. Ο πόνος, ο θυμός και η ντροπή βράζουν μέσα της…

Ολυμπία 2023

Μawbe (Σενεγάλη - μικρού μήκους). Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που του συμβαίνει, οι φίλοι και οι μαθητευόμενοι ενός ατόμου με κινητική αναπηρία, του Μαουμπέ, θέλουν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους, να του κάνουν ένα αξέχαστο και πρωτότυπο δώρο.

Ολυμπία 2023

To be Sisters (Γαλλία - μικρού μήκους animation). Ολα τα αδέρφια είναι δεμένα και γελούν μαζί. Ολα τα αδέρφια έχουν μια σχέση αγάπης. Αλλά αυτές οι δύο αδελφούλες μοιράζονται έναν ακόμα ιδιαίτερο δεσμό...

8.ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ KIDS AND DOCS

Ολυμπία 2023 Olympia

We Ηave a Dream (Γαλλία). Ποιος είπε ότι το να ζεις με αναπηρίες σημαίνει να εγκαταλείπεις τα μεγαλύτερα όνειρά σου; Η Μοντ (Γαλλία), ο Τσαρλς (Κένυα), η Νιρμάλα και η Κέντο (Νεπάλ), ο Σαβιέρ (Ρουάντα) και ο Αντόνιο (Βραζιλία) θα αποδείξουν ότι η αγάπη, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, το χιούμορ και το θάρρος μπορούν να φέρουν τον κόσμο ανάποδα και ότι η μοίρα μερικές φορές είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μια ωδή στην ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα και μια υπενθύμιση ότι το πεπρωμένο είναι γεμάτο εκπλήξεις. Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του κινηματογράφου με πρωταγωνιστές ΑμεΑ. Την ταινία υπογράφει ο διάσημος Γάλλος ντοκιμαντερίστας Πασκάλ Πλισόν του οποίου το ντοκιμαντέρ «Στο Δρόμο για το Σχολείο» (2013) σημείωσε τεράστια διεθνή επιτυχία και αποτελεί σημείο αναφοράς για ταινίες που αναφέρονται στην εκπαίδευση.

H καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας στην εναρκτήρια εκδήλωση στην Αμαλιάδα θα συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου.

Ολυμπία 2023 Olympia

Νεοσσοί (Πολωνία). Η εφευρετική Ζόσα, ο ευαίσθητος Οσκαρ και η ανεξάρτητη Κίνγκα είναι τρία παιδιά που αναγκάζονται να μεγαλώσουν νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους. Μαζί τους ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο στον οποίο η φιλία, η αγάπη και οι δεσμοί με τους άλλους είναι το οξυγόνο που τους δίνει τη δύναμη να υπομείνουν ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

9.ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

mighty afrin

Φέτος, στα τρία από τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα συμπεριλαμβάνονται οκτώ ελληνικές ταινίες, ο μεγαλύτερος αριθμός από την ίδρυση του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους το βραβευμένο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Αγγελου Ράλλη, «Mighty Afrin: In the time of floods», μία συμπαραγωγή Eλλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας: Οταν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα νερά των πλημμυρών καταστρέφουν το νησί της 12χρονης ορφανής Αφρίν, εκείνη αρνείται να παραδοθεί στις θανατηφόρες παλίρροιες και κωπηλατεί σε μια ξύλινη βάρκα προς τη πολύβουη μητρόπολη της Ντάκα για να βρει τον αποξενωμένο πατέρα της ανάμεσα στα εκατομμύρια των κλιματικών προσφύγων… Βρείτε πληροφορίες για όλες τις ταινίες των διαγωνιστικών προγραμμάτων εδώ.

10.CAMERA ZIZANIO - Ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νέοι

Ολυμπία 2023 Olympia

American Dream: Μια 13χρονη Αμερικανο-Κινέζα, η Ρενί Σι, καταπιάνεται με ένα καυτό και πολύ επίκαιρο θέμα στις ΗΠΑ, τους πυροβολισμούς στα σχολεία. Ενα συγκλονιστικό animation αφιερωμένο στα θύματα αυτών των τραγωδιών.

Ολυμπία 2023 Olympia

Η Oμιλία της Τσάι Σουρουί: Οι έφηβοι μαθητές ενός σχολείου, αυτόχθονες Βραζιλιάνοι, εμπνέονται από την ιστορική ομιλία της ακτιβίστριας συμπατριώτισσάς τους Τσάι Σουρουί στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη διάσωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και δημιουργούν ένα stop motion animation από πλαστελίνη για τη δική τους Γκρέτα.

Reclaiming the Colour: Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων ως animation από παιδιά ενός πορτογαλικού δημοτικού σχολείου. «Σε μια γκρίζα χώρα, ζούσαν οι Λυπημένοι Ανθρωποι, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πουν τι ένοιωθαν, ούτε να κάνουν ό,τι ήθελαν, γιατί υπήρχαν αστυνομικοί παντού που τους εμπόδιζαν να είναι ελεύθεροι…».

Ολυμπία 2023 Olympia

Comma: Ενα αντιπολεμικό σπονδυλωτό animation από την Ουκρανία, για το πώς η ζωή οφείλει να συνεχιστεί, παρότι ένας πύραυλος μπορεί να πέσει οποιαδήποτε στιγμή δίπλα σου.

Ολυμπία 2023 Olympia

Gas: O κόσμος της Αρίνα πνίγεται σε μαύρο καπνό κάθε φορά που κάποιος βρίζει ή προσβάλλει τον διπλανό του, κάτι που της επιβάλλει να φοράει διαρκώς την αντιασφυξιογόνα μάσκα της. Ως τη στιγμή που θα βρει κάποιον που την καταλαβαίνει και θα την απελευθερώσει…

Ολυμπία 2023 Olympia

The Tall-Tale Heart: Ενας παλιός γνώριμος της Camera Zizanio και σίγουρα πολύ ταλαντούχος 18χρονος, ο Μαξ Χέντρικσον από την Ιρλανδία, έρχεται στον Πύργο με τη νέα, σκοτεινή ταινία του, βασισμένη στην ομότιτλη ιστορία του Εντγκαρ Αλαν Πόε.

11.ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Ολυμπία 2023 Olympia

Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί η ταινία «Perlimps», το νέο αριστούργημα του Αλέ Αμπρέου («Το Αγόρι κι ο Κόσμος»), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Annecy. Επιπλέον, θα προβληθεί για πρώτη φορά η ταινία που προέκυψε από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες». Στο πρόγραμμα αυτό, μια ομάδα παιδιών από τον Πύργο δούλεψε με τις εκπαιδεύτριες της ΕΛΣ, Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ Μπέζου, στον Πύργο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιούργησαν μια υβριδική μίνι όπερα που ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) «μετασχημάτισε» σε ταινία μικρού μήκους εν είδει video clip.

12.ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Στην τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία videodance που προέκυψε από το συμπεριληπτικο εργαστήριο κίνησης και μουσικής, «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει», που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με τη συμμετοχή εφήβων με και χωρίς οπτικές και ακουστικές αναπηρίες. Υπεύθυνες του εργαστηρίου ήταν η Γιώτα Πεκλάρη (χορογράφος, καθηγήτρια χορού) και η Χρυσάνθη Μπαδέκα (χορογράφος, κινηματογραφίστρια).

13.ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΖΕΤΕΡΜΠΕΡΓΚ

shower boys

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας θα υποδεχθεί φέτος τον Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, τον σουηδό δημιουργό της ταινίας «Αγόρια στο Ντους» που πυροδότησε συζητήσεις μετά την προβολή της σε ελληνικό Δημοτικό Σχολείο πριν μερικούς μήνες. Η ταινία έχει κερδίσει το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA). Ο Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ θα λάβει μέρος στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου στον Πύργο. πιπλέον, θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

14.ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στόχος της Συνάντησης (2 και 3 Δεκεμβρίου, στον Πύργο), που γίνεται για πρώτη φορά, με την πεποίθηση ότι θα διεξάγεται σε ετήσια βάση, είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις τάσεις, τις αναζητήσεις, τις καλές πρακτικές και τις σημερινές προκλήσεις στο χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η συνάντηση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εντάξουν με δημιουργικό τρόπο τον κινηματογράφο στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να είναι σε επαφή με καλές πρακτικές, αλλά και σε δημιουργούς του κινηματογράφου που αναζητούν τρόπους προσέγγισης του παιδικού και εφηβικού κοινού. Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πρακτικά βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις.

15.ΚΑΙ ONLINE

Για όσους δεν μπορούν να πάνε στην Ηλεία για τη διοργάνωση, από τις 9 ως και τις 17 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, online.olympiafestival.gr, θα φιλοξενήσει μια εκλεκτή επιλογή από μικρού μήκους ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όλης της χώρας να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες απ’ όλον τον κόσμο.

Η συμμετοχή στις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Περισσότερα στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στο Facebook.

olympia 2023