Buzz

Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2012 από τον Τζον Γούοτερς!

στα 10

Είναι από τους σκηνοθέτες που παραδοσιακά στο τέλος κάθε χρόνου δημοσιοποιεί τις αγαπημένες του ταινίες. Και πάντα προκαλεί συζητήσεις. Η λίστα του για το 2012 δεν αποτελεί εξαίρεση...

Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2012 από τον Τζον Γούοτερς!

Μέσα της θα βρείτε (όπως πάντα) ταινίες που κανείς δεν περίμενε ότι θα άρεσαν στον Τζον Γουότερς ή τουλάχιστον στο εκκεντρικό γούστο του. Αξιοσημείωτη η παρουσία τριών ταινιών με αυστριακή καταγωγή (και οι τρεις στην πεντάδα), αλλά και η επιλογή της νούμερο ένα ταινίας του που - τουλάχιστον για κάποιους λίγους - υπήρξε πραγματικά μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Οσο για την απουσία κάτι ανάλογου του περσινού «Never Say Never» (Τζάστιν Μπίμπερ alert), μάλλον οφείλεται πως ακόμη και ο Τζον Γουότερς κάποια στιγμή στη ζωή του θα ωρίμαζε... Εστω και για λίγο!

Αναλυτικά η λίστα του Τζον Γουότερς με τις καλύτερες ταινίες του 2012, συνοδευόμενη από τα δικά του (απολαυστικά) σχόλια:

2

1.Το Βαθύ Μπλε του Ερωτα (The Deep Blue Sea) του Τέρενς Ντέιβις / Η αγωνία και το πάθος της εμμονικής αγάπης και μια ραγισμένη καρδιά είναι τόσο καλά γραμμένα εδώ ώστε θα εύχεσαι να επιθυμούσες να αυτοκτονήσεις για κάποιον που δεν ανταποδίδει την αγάπη σου.

2

2.Paradise: Faith του Ούλριχ Ζάιντλ / Ο Φασμπίντερ πέθανε, οπότε ο Θεός μας έδωσε τον Ούρλιχ Ζάιντλ. Γελούσα μετά δακρύων κατά τη διάρκεια αυτού του τροακτικού πορτραίτου αυτής της φανατισμένης καθολικής και αν τρέχει κάτι και με σας, τότε θα κάνετε το ίδιο.

2

3.Paradise: Love του Ούλριχ Ζάιντλ / Μεσήλικες γυναίκες σε τουρισμό για σεξ μπορούν να είναι όσο γουρούνια όσο και οι άντρες αντίστοιχοί τους. Αλλά όταν η σεξουαλική πρόκληση αρχίζει να αντεπιτίθεται, ποιος είναι το θύμα; Το κοινό. Και το αξίζουμε.

2

4.Αγάπη του Μίκαελ Χάνεκε / Η μιζέρια είναι της μόδας φέτος. «Ποναέι! Ποναέι! Ποναέι» φωνάζει η υπέργηρη σύζυγος στον σύζυγο της που την προσέχει και τα εισιτήρια απλά συμφωνούν. Κάνει το «Saw» να μοιάζει με ρομαντική κομεντί.

2

5.Killer Joe του Γουίλιαμ Φρίντκιν / Η καλύτερη ταινία του Ρας Μέγιερ της χρονιάς - μόνο που δεν την σκηνοθέτησε αυτός. Τζίνα Γκέρσον με σόκαρες στεγνά!

2

6.Beasts of the Southern Wild του Μπεν Ζάιτλιν / Σκηνοθετημένο σαν το συνεργείο να τρύπωσε σε ένα πλοίο του Weather Channel κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα, απήγαγε τον οδηγό, έκλεψε τον αντιανεμικό εξοπλισμό, κολύμπησε μέχρι την ακτή και έφτιαξε μια πεντακάθαρα αυθεντική ταινία.

2

7.Compliance του Κρεγκ Ζόμπελ / Μια ιστορίου τρόμου «βασισμένη σε αληθινή ιστορία» που θα σε κάνει να μασήσεις ξανά τόσο το φαστ-φουντ όσο και την τυφλή υποταγή στην εξουσία που σερβίρεται σε αυτό το σκηνικό εστιατορίου. Η Αν Ντάουντ, που παίζει τη μάνατζερ είναι με διαφορά η καλύτερη ηθοποιός για το 2012.

2

8.Marina Abramović: The Artist Is Present του Μάθιου Ακερς / Ισως το πιο τέλειο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε ποτέ για κάποιον καλλιτέχνη. Η Αμπράμοβιτς στέκεται πίσω στο κοινό με μια μαγική δύναμη που θα σε κάνει να φτιαχτείς και να δακρύσεις.

2

9.Beloved του Κριστόφ Ονορέ / Ακόμη ένα εκκεντρικός φόρος τιμής στις «Ομπρέλες του Χερβούργου» από τον Γάλλο σκηνοθέτη που λατρεύει τους ανεκπλήρωτους έρωτας, τα τσιγάρα, την Κατρίν Ντενέβ και ειδικά τον Λουί Γκαρέλ. Ναι, είναι Μ-Ε-Γ-Α-Λ-Ο αλλά ευχόμουν οι χαρακτήρες να συνεχίσουν το τραγούδι στην αίθουσα ακόμη και όταν ο υπεύθυνος προβολής είχε φτάσει σπίτι του.

2

10.The Imposter του Μπαρτ Λέιτον / Ενα ντοκιμαντέρ για το «ποιος το έκανε;» που είναι καλύτερο από κάθε νουβέλα μυστηρίου. Οταν ο Φρεντερίκ Μπουρντάν, ένας 23χρονος εισβολέας και ειδικός στο να υποδύεται άλλους ανθρώπους, χορεύει μόνος του στην κάμερα μέσα στο κελί του, μοιάζοντας σαν έναν επιδειξία Σιρχάν Σιρχάν, θα θέλεις να κρύψεις τα παιδιά σου και κλειδώσεις όλες τις πόρτες.

Δείτε εδώ τη λίστα του Τζον Γουότερς για το 2011.