Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Τζιμ Τζάρμους μας ξεναγεί στον κόσμο του «Only Lovers Left Alive»

στα 10

Εν αναμονή της παγκόσμιας πρεμιέρας της στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών, ρίχνουμε μια ματιά στα όσα τι κρύβει η μυστηριώδης βαμπιρική ερωτική ιστορία της νέας ταινίας του και βλέπουμε τις πρώτες υπέροχες σκηνές...

Ο Τζιμ Τζάρμους μας ξεναγεί στον κόσμο του «Only Lovers Left Alive»

Ξέραμε ότι είναι μια ερωτική ιστορία με βρικόλακες, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τομ Χίντελστον, η Τίλντα Σουίντον, η Μία Γουασικόφσκα, ο Τζον Χερτ και ο Αντον Γέλτσιν. Ξέραμε επίσης ότι είναι η μόνη ελληνική παρουσία στο φετινό φεστιβάλ των Καννών αφού ανάμεσα στους παραγωγούς της συναντάμε τον Χρηστο Κωνσταντακόπουλο της Faliro House.

Με το φεστιβάλ των Καννών όμως να ξεκινά σε λίγες μέρες οι πρώτες ξεκάθαρες πληροφορίες για το φιλμ, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Οπώς για παράδειγμα η πρώτη περίληψη της ιστορίας της ταινίας που πάει κάπως έτσι:

Στις ρομαντικά εγκαταλελειμμένες πόλεις του Ντιτρόιτ και της Ταγγέρης, ο Ανταμ ένας underground μουσικός, βαθιά απογοητευμένος από την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση της ανθρωπότητας, θα ξαναβρεί την ερωμένη του Ιβ, μια γυναίκα δυνατή και αινιγματική.

Η ιστορία του ερωτά τους κρατά εδώ κι αρκετούς αιώνες, αλλά το ακόλαστο ειδυλλιό τους σύντομα θα διακοπεί από την άφιξη της μικρής αδελφής της Ιβ, η οποία είναι εξίσου ακραία και ασυγκράτητη.

Οι δυο τους, ζουν στο περιθώριο, σοφοί αλλά και εύθραυστοι, μπορούν άραγε να επιβιώσουν σε έναν μοντέρνο κόσμο που καταρρέει γύρω τους;

Και μαζί, εκτός από την σύνοψη της ιστορίας, βρίσκουμε κι ένα σημείωμα του Τζιμ Τζάρμους, που εξηγεί τις προθέσεις του για το φιλμ και μας κάνει να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο για την στιγμή που η ταινία θα μας ανοίξει τον κόσμο της.

1

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του λοιπόν, «το «Only Lovers Left Alive» είναι μια μη συμβατική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, τον Ανταμ και την Ιβ. Το σενάριο είναι εν μέρει εμπνευσμένο από το τελευταίο βιβλίο του Μαρκ Τουέιν «Το Ημερολόγιο του Αδάμ και της Ευας», αν και δεν έχει καμιά άμεση αναφορά σε αυτό, εκτός από τα ονόματα των χαρακτήρων».

«Αυτοί οι δύο εραστές αποτελούν αρχετυπικούς περιθωριακούς χαρακτήρες, ζώντας μια μποέμικη ζωή, όντας ιδιαίτερα ευφυείς και εκλεπτυσμένοι, αλλά την ίδια στιγμή απόλυτα κυριαρχημένοι από τα ζωικά τους ένστικτα».

2

«Εχουν διασχίσει τον κόσμο κι έχουν βιώσει εξαιρετικές εμπειρίες, αλλά ζούσαν πάντα στις πιο σκοτεινές άκρες της κοινωνίας. Οπως και η ερωτική τους ιστορία, έτσι και η γνώση που έχουν για την ανθρώπινη Ιστορία, πηγαίνει πίσω αρκετούς αιώνες, για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι βρικόλακες».

2

«Αλλά αυτή δεν είναι μια απλή ιστορία βρικολάκων. Λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά τη νύχτα, στις πολύ ιδιαίτερες πόλεις της Ταγγέρης και του Ντιτρόιτ. Ο Ανταμ και η Ιβ χρειάζονται αίμα για να επιζήσουν, αλλά ζουν πλέον στον 21ο αιώνα, όπου το να δαγκώνεις τον λαιμό ενός ξένου, είναι όχι απλά οπισθοδρομικό, αλλά κι επικίνδυνο. Για να επιβιώσουν, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το αίμα που τους βοηθά να ζήσουν είναι αγνό, υγιές και μη μολυσμένο. Και σαν σκιές έχουν μάθει εδώ και πολύ καιρό να διαφεύγουν από τις αρχές».

2

«Στην ταινία μου, τα βαμπίρ λειτουργούν με τρόπο μεταφορικό, σαν ενα όχημα για να τοποθετήσω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο τις πιο ουσιαστικές προθέσεις του φιλμ. Είναι μια ιστορία αγάπης, αλλά μαζί και μια ιστορία δυο αταίριαστων χαρακτήρων που δεδομένων των παράδοξων εμπειριών τους, έχουν μια αυθεντική οπτική γωνία στην ανθρώπινη Ιστορία, στα απίστευτα κατορθώματά της και στις επώδυνες αποτυχίες της».

«Ο Ανταμ και η Ιβ είναι και οι ίδιοι μεταφορικά σχήματα για την σύγχρονη κατάσταση της ανθρώπινης ζωής, είναι εύθραυστοι και απειλημένοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης, και στις απερίσκεπτες συμπεριφορές μας της εποχής μας, στην παντελή έλλειψη οράματος αυτών που έχουν σήμερα τη δύναμη στα χέρια τους».

Δείτε εδώ δύο υπέροχες σκηνές από την ταινία (στην πρώτη η Τίλντα Σουίντον με τον Τομ Χίντελστον, στη δεύτερη η Μία Γουασικόφσκα στα ντραμς):



Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα των φετινών Καννών στο ειδικό τμήμα του flix που ενημερώνεται καθημερινά και που στην διάρκεια του φεστιβάλ θα μεταδίδει «ζωντανά» ότι συμβαίνει εκεί.