Φεστιβάλ / Βραβεία

O Στίβεν Σπίλμπεργκ πρόεδρος! Της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

στα 10

Μπορεί να έχασε το Οσκαρ, αλλά οι Κάννες του φύλαξαν την θέση του προέδρου στην κριτική επιτροπή του επερχόμενου φεστιβάλ. «Είναι τιμή μου και προνόμιο να βρίσκομαι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής σε ένα φεστιβάλ που αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι το σινεμά είναι η γλώσσα ολόκληρου του κόσμου», λέει ο ίδιος.

O Στίβεν Σπίλμπεργκ πρόεδρος! Της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

«Ο θαυμασμός μου για την αφοσίωση του φεστιβάλ στην διεθνή γλώσσα του σινεμά, είναι τεράστιος. Είναι με διαφορά το πιο σημαντικό στον κόσμο και βλέπει τον κινηματογράφο, από το ξεκίνημά του, σαν ένα μέσο που διατρέχει τις κουλτούρες και τον χρόνο» δηλώνει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για το φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο βρέθηκε για πρώτη φορά το 1974 όταν με το «Sugarland Express» κέρδισε το βραβείο σεναρίου.

«Οπως λένε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι “μόνιμος” του φεστιβάλ» λέει ο επίτιμος πρόεδρος του φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ. «Ηταν εδώ με το “Sugarland Express”, με το “Πορφυρό Χρώμα”, αλλά ήταν με τον “Ε.Τ.” που έκανε εδώ την παγκόσμια πρεμιέρα του το 1982, κι όπου χτίσαμε δεσμούς από αυτούς που δεν ξεχνάς. Από τότε, ζητάω συχνά από τον Στίβεν να γίνει πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά πάντα γυρίζει μια ταινία. Ετσι όταν φέτος μου είπαν “ Ε.Τ., phone home”, αμέσως απάντησα, “επιτέλους”».

«Στην ουσία ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δέχτηκε εδώ και δύο χρόνια τη θέση» λέει ο Τιερί Φρεμό καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών, «αλλά μόλις φέτος μπόρεσε να βρει τον χρόνο για να το κάνει. Οταν συναντηθήκαμε πριν από μερικές εβδομάδες όμως, ήταν σαφές ότι ήταν ενθουσιασμένος με την αποστολή του».

Ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ με τη σειρά του λέει «οι μνήμες από το πρώτο μου φεστιβάλ, σχεδόν 31 χρόνια πριν με την πρεμιέρα του “Ε.Τ.” είναι μια από τις πιο σημαντικές αναμνήσεις της καριέρας μου. Για έξι δεκαετίες, οι Κάννες, έχουν λειτουργήσει σαν μια πλατφόρμα που βοηθά στην ανακάλυψη εξαιρετικών φιλμ και δημιουργών. Είναι τιμή μου και προνόμιο να βρίσκομαι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής σε ένα φεστιβάλ που αποδεικνύει ξανά και ξανά ότι το σινεμά είναι η γλώσσα ολόκληρου του κόσμου».

Ο Σπίλμπεργκ θα είναι ο πέμπτος Αμερικάνος που αναλαμβάνει τα ηνία της κριτικής επιτροπής στις Κάννες τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Κουέντιν Ταραντίνο ήταν πρόεδρος το 2004, ο Σον πεν το 2008, ο Τιμ Μπάρτον το 2010 και ο Ρομπερτ Ντε Νίρο το 2012.

Το φετινό 66ο φεστιβάλ, θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 26 Μαΐου και αυτές είναι πιθανότατα μερικές από τις ταινίες που θα κληθεί να δει και να κρίνει ο καινούριος πρόεδρος και η επιτροπή του.