Industry

Ο Φρεντερίκ Μπουαγιέ νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Tribeca

στα 10

Ως γνωστόν, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Μπορεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δεκαπένθήμερου των Σκηνοθετών να έμεινε χωρίς δουλειά τον περασμένο Μάιο όταν έχασε τη θέση του, όμως χτες ανακοινώθηκε η ανάδειξη του σε καλλιτεχνικό διευθυντή ενός ολόκληρου φεστιβάλ, κι όχι ενός απλού τμήματος. Η Tribeca δεν είναι Κάννες βεβαίως, αλλά η θέση αξίζει συγχαρητήρια.

Ο Φρεντερίκ Μπουαγιέ νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Tribeca
Από τις βουνοκορφές του Les Arc στη Νέα Υόρκη

Η Θεσσαλονίκη μάλλον στάθηκε τυχερή για τον Φρεντερίκ Μπουαγιέ, αφού μόλις λίγες εβδομάδες πριν βρισκόταν εκεί για να ασκήσει τα καθήκοντά του ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ.

Ο Μπουαγιέ ήταν διευθυντής του Δεκαπενθημέρου των σκηνοθετών από το 2009 και μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν έχασε τη θέση του εξ αιτίας, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, της καθολικής εχθρότητας του γαλλικού τύπου απέναντι στο πρόσωπό του. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «Videosphere» ενός τεράστιου καλλιτεχνικού βιντεο-κλαμπ στο Παρίσι, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Les Arcs European Film Festival, προσθέτει έναν ακόμη πολύ πιο σημαντικό τίτλο στο βιογραφικό του.

Η Τζέιν Ρόζενταλ από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ της Tribeca σε δήλωσή της για την ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων του Μπουαγιέ είπε «το φεστιβάλ της Tribeca ήταν ανέκαθεν ανοιχτό σε ένα ευρύ πεδίο δημιουργών και ο Φρεντερίκ μοιράζεται μαζί μας το πάθος, την περιέργεια για την αφήγηση και το σινεμά. Ηέρουμε ότι θα κάνει την ομάδα του Φεστιβάλ ακόμη πιο δυνατή και θα βελτιώσει την εμπειρία μας σαν φεστιβάλ καθώς η Tribeca μπαίνει στην δεύτερη δεκαετία της».

Οσο για τον ίδιο τον Μουαγιέ, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούεμνος: «δεν θα μπορούσα να νιώθω μεγαλύτερη τιμή και περισσότερο ενθουσιασμό, για την αρχή αυτού του νέου κεφαλαίου μου στην Tribeca» δήλωσε. «Το φεστιβάλ έχει ωριμάσει και εξελιχθεί σημαντικά από το ξεκίνημά του, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμη ορίζοντες να εξερευνηθούν, κρατώντας παράλληλα την ματιά του επικεντρωμένη στο να ανακαλύπτει καινούριες φωνές στο σινεμά».

Η επόμενη διοργάνωση του φεστιβάλ και η πρώτη κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπουαγιέ, θα λάβει χώρα τον επόμενο Απρίλιο από τις 18 έως τις 29 και κάτι μας λέει πως ο Μπουαγιέ ήδη προσπαθεί πυρετωδώς, να κλέψει μερικές από τις παγκόσμιες πρεμιέρες τις οποίες λαχταρούν οι πρώην εργοδότες του, πίσω στην πατρίδα του...