Industry

«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»: ξεκίνησαν τα γυρίσματα!

στα 10

Στην Πύλο ξεκίνησαν χτες τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», που αφηγείται τη ζωή του εθνικού ευεργέτη του 19ου αιώνα Ιωάννη Βαρβάκη. Ανάμεσα στο διεθνές καστ που θα βρεθεί στην Μεσσηνία οι Κατρίν Ντενέβ, Σεμπάστιαν Κοχ («Οι Ζωές των Αλλων») και Τζον Κλιζ.

«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»: ξεκίνησαν τα γυρίσματα!
O Σεμπάστιαν Κοχ πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Ιωάννη Βαρβάκη

Σας είχαμε μιλήσει για την νέα επική παραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος μετά τον Καβάφη και τον Ελ Γκρέκο, θέλει να ρίξει φως στην προσωπικότητα του πειρατή, πλοιοκτήτη και εμπόρου Ιωάννη Βαρβάκη ή ... Ιβάν Αντρέγιεβιτς Βαρβάκι, ο οποίος ως προστατευόμενος της Τσαρίνας Αικατερίνης της 2ης και του Ποτέμκιν πλούτισε και μεγαλούργησε στη Ρωσία του 19ου αιώνα.

Ως πειρατής και πολέμιος των Τούρκων, ο Βαρβάκης έδρασε τον 17ο αιώνα και μάλιστα συμμετείχε και στην πυρπόληση της τουρκικής αρμάδας του Τσεσμέ, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό «Ηρωας του Τσεσμέ». Μετά την απόκτηση της περιουσίας του ο Βαρβάκης (ή το alter ego του Ιβάν) έκανε γενναίες δωρεές στο ελληνικό κράτος πιστεύοντας στην ελληνική φιλαλληλία: «ο Θεός μου έδωσε χρήματα για να είμαι χρήσιμος στους άλλους ανεξάρτητα από έθνη, θρησκείες και πολιτισμούς.»

Αναρωτιόμαστε αν μ' αυτή την ταινία ο Γιάννης Σμαραγδής επιχειρεί να ανασύρει κάποια αγωνιστικά, ηθικά, ίσως και ρομαντικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λαού, και δεν έχει επιλέξει το χρονικό timing τυχαία. «Διεκδικούμε να υλοποιήσουμε αυτή την ταινία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση της χώρας μας και όχι μόνο, ακριβώς γιατί μπορεί να βοηθήσει τις ανθρώπινες ψυχές να παρηγορηθούν, αλλά και να ανορθωθούν» δηλώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. «Πιστεύουμε ότι αυτή η ταινία μόνο καλό θα κάνει στους ανθρώπους και ειδικότερα στους Έλληνες. Θα απαλύνει την ψυχή τους, αλλά και θα τους κάνει περήφανους»

Με αυτό το πνεύμα και μία, ειρωνικά, πολύ κρίσιμη μέρα για τη χώρα, έπεσε η πρώτη κλακέτα χτες για την παραγωγή των 8 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει διεθνή διανομή από τη SONY PICTURES ΕNTERTAINMENT. Το εντυπωσιακό καστ των πρωταγωνιστών απαρτίζουν ηθοποιοί από 6 χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα (2 βδομάδες στην Πύλο, στην Αίγινα, την Κρήτη και τον τόπο γέννησης του Βαρβάκη, τα Ψαρά) αλλά και στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη και το Αστραχάν.

Τον ρόλο του Βαρβάκη υποδύεται ο Γερμανός πρωταγωνιστής Σεμπάστιαν Κοχ («Οι Ζωές των Αλλων») ο οποίος δήλωσε ότι «νιώθει ταύτιση με τις ιδέες του ευεργέτη», την Αικατερίνη της Ρωσίας η Κατρίν Ντενέβ, ενώ ο Τζον Κλιζ ερμηνεύει τον Βρετανό διοικητή της Ζακύνθου, όπου ο Βαρβάκης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του (έχοντας δωρήσει τα τελευταία του χρήματα για την ανέγερση της Βαρβάκειου Σχολής).

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας έχει αναλάβει ο διακεκριμένος σκηνογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Πετρόπουλος, ενώ τα κοστούμια η πολυβραβευμένη Ισπανίδα ενδυμάτολόγος Λάλα Ουέτε (Βραβείο Goya για την ταινία «Ελ Γκρέκο»). Τη φωτογραφία υπογράφει ο Αρις Σταύρου, το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και τη μουσική ο Μίνως Μάτσας.

Διαβάστε περισσότερα για το καστ και τους Ελληνες ηθοποιούς που το απαρτίζουν, ανάμεσα στους οποίους ο στενός συνεργάτης και φίλος του Γιάννη Σμαραγδή, Λάκης Λαζόπουλος.

Η ταινία προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2012.