Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2013: ανακοινώθηκαν τα βραβεία των ελληνικών μικρού μήκους

στα 10

Από ένα πρόγραμμα 73 ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, η κριτική επιτροπή μπορεί να επέλεξε τα βραβεία της, αλλά ευχήθηκε όλοι οι σκηνοθέτες και παραγωγοί να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν!

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2013: ανακοινώθηκαν τα βραβεία των ελληνικών μικρού μήκους
Dust του Θανάση Τσιμπίνη

Απίστευτο κι όμως αληθινό: το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, αρχίζουν να μετρούν αντίστροφα προς το τέλος της διοργάνωσης για το 2013. Πρώτα βραβεία που ανακοινώθηκαν, στη σειρά, είναι αυτά του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Μικρού Μήκους Ταινιών – η απονομή στους βραβευμένους συντελεστές θα γίνει απόψε, στις 20.00, στον Δαναό. Παρουσία πολλών από τους δημιουργούς της φετινής επιλογής των 73 ταινιών μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν, η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Θάνο Αναστόπουλο και τα μέλη Αλεξάνδρα Μπουσίου, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Κατερίνα Φιλιώτου και Λήδα Γαλανού, εξήγησαν το σκεπτικό τους και ανακοίνωσαν τις διακεκριμένες ταινίες. Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση και τα βραβεία.

Βραβεία και Σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής

Παρακολουθώντας τις ταινίες του φετινού προγράμματος διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά ότι οι νέοι έλληνες σκηνοθέτες βρίσκουν την έμπνευση, το κουράγιο και το πάθος ενάντια στις δυσκολίες της εποχής για να κάνουν ταινίες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεξάρτητες παραγωγές: ταινίες που χαρακτηρίζονται από μια εκρηκτική πολυμορφία, τόσο στη θεματολογία όσο και στο ύφος τους.

Σε ένα σώμα 73 διαγωνιζόμενων ταινιών, σύμφωνα με τον κανονισμό του φεστιβάλ (όπως αυτός διαμορφώθηκε σε συζήτηση πέρσι μετά την απονομή των βραβείων) τα βραβεία που θα απονεμηθούν είναι: το βραβείο σεναρίου, το βραβείο σκηνοθεσίας, και τα τρία βραβεία καλύτερης ταινίας.

Ωστόσο, πιστεύοντας ότι η ταινία μικρού μήκους είναι το κατεξοχήν πεδίο του πειραματισμού για το σκηνοθέτη που δοκιμάζει τα εργαλεία και τη γλώσσα του, η επιτροπή μας αποφάσισε να απονείμει επιπλέον ειδικές μνείες σε τρεις ταινίες για την τόλμη να αναζητήσουν και να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους για ν' αφηγηθούν ολοκληρωμένα τις ιστορίες τους.

Οι ειδικές μνείες της κριτικής επιτροπής απονέμονται:

  • στην ταινία Lea του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
  • στην ταινία Dust του Θανάση Τσιμπίνη
  • στην ταινία Boil της Ηρας Ντίκα

Περνώντας στα βραβεία, να σημειώσουμε με χαρά ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από την έκρηξη των γυναικείων υπογραφών, κάτι που ελπίζουμε να μεταφερθεί και στο πεδίο των μεγάλου μήκους ταινιών.

Η επιτροπή σε μια ευφορικά εξαντλητική συζήτηση και αφότου επιχειρηματολόγησε για τουλάχιστον 15 ταινίες από την φετινή παραγωγή κατέληξε στην απόφαση να απονείμει τα εξής βραβεία:

Βραβείο Σεναρίου

Απονέμεται σε μια ταινία που ακολουθεί τις διαδρομές του εγώ στις σύγχρονες μεταμφιέσεις του. Αναγάγει σε τέχνη το προσωπικό και το τυχαίο, περιγράφοντας την αγωνία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σταματήσει το χρόνο. Εκφράζει ή αποτυπώνει μια νέα γενιά ανθρώπων που θεωρούν ότι δεν έχουν ζήσει κάτι αν δεν το έχουν δει να υπάρξει σε μια οθόνη και σε μια κοινωνία όπου η ύπαρξη του ανθρώπου επιβραβεύεται από τις αναρτήσεις του. Στην ταινία που διασχίζει με χάρη τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και την μυθοπλασία. Σε μια ταινία που… χωρίς το σενάριό της, δε θα ήταν τώρα εδώ!

Το βραβείο Σεναρίου απονέμεται στους Ζήση Κοκκινίδη και Ιωνα Παπασπύρου για την ταινία Δεν Είμαι Τώρα Εδώ

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Για τον ιδιαίτερα επιτυχημένο, ακριβή και διακριτικό τρόπο με τον οποίο ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία ενός ζευγαριού τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζει τους φόβους του τέλους,

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται στην Τώνια Μισιαλή για την ταινία Dead End

Τρίτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Για την επιτυχημένη σύζευξη της κλασικής γραφής με το συναίσθημα, αφηγούμενη μια σκληρή ιστορία ενηλίκων μέσα από τα μάτια ενός παιδιού,

Το Τρίτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στην ταινία Νικολέτα της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Για τη μινιμαλιστική της δύναμη, την ελλειπτικά ρεαλιστική αποτύπωση της αθέατης ελληνικής επαρχίας και για τη δύναμη της κεντρικής ηρωίδας στην υπόγεια διαδρομή της προς την αυτονομία,

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στην ταινία Στο Κατώφλι της Αναστασίας Κρατίδη

Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ)

Για την καίρια και διεισδυτική απεικόνιση των ψυχολογικών διαδρομών, μεταπτώσεων και αδιεξόδων του κεντρικού ήρωα, ως ενός ανθρώπου χωρίς ιδιότητες, που οδηγείται σε μια από τις πιο σκοτεινές επιλογές της νεοελληνικής απόγνωσης,

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου.

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το τι συμβαίνει καθημερινά στις Νύχτες Πρεμιέρας 2013