Φεστιβάλ / Βραβεία

«Βρικόλακας είσαι ρε μαλάκα ή ποιητής;»: Τρέιλερ για τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ

στα 10

Ετοιμη για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ αποκαλύπτει τις πρώτες της 80s, ποπ και καταραμένες εικόνες.

«Βρικόλακας είσαι ρε μαλάκα ή ποιητής;»: Τρέιλερ για τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ

«Ο χειμώνας του '84 ήταν σκέτη κόλαση. "Αν σταματήσω να χορεύω", έλεγες, "θα σταματήσει και η καρδιά μου". Από πότε οι καταραμένοι φοράνε παπούτσια γυαλιστερά, χορεύουν κάτω από καθρέφτες ντισκομπάλες, γύρω από πολύχρωμα καθάρματα, μέσα στο φως του νέον, μέσα στον καπνό και τα χαλάσματα;»

Το voice over του βρικόλακα Ζανό μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα του ποπ παραισθησιογόνου εφιάλτη που μοιάζει να είναι η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, έτοιμη για να διαγωνιστεί στο τμήμα «East of the West» του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι που ξεκινάει στις 4 Ιουλίου.

Φτιαγμένη από εμμονές, vintage ελληνικό φολκλόρ, κάτι ανάμεσα σε κόμικ και παραβολή για μια χώρα στην οποία οι νεκροζωντανοί επιβιώνουν το ίδιο δύσκολα με τους θνητούς, η «Νορβηγία», σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βεσλεμέ (γνωστού και ως μουσικού με το όνομα Felizol). που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μια ταινία μεσογειακού τρόμου, αφηγείται την ιστορία του Ζανό, ο οποίος φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πίτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιάννης Βεσλεμές μας οδηγεί με ασφάλεια στα άδυτα του κινηματογραφικού μεσογειακού τρόμου

2

Ο Βαγγέλης Μουρίκης κρατά τον ρόλο του βρικόλακα Ζανό, ενώ δίπλα του συμπρωταγωνιστούν οι Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Μάρκος Λεζές, Σόφη Ζαννίνου, Βασίλης Καμμίτσης και Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Το σενάριο είναι επίσης γραμμένο από τον Γιάννη Βεσλεμέ, ενώ οι παραγωγοί είναι ο Γιώργος Τσούργιαννης, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος και συμπαραγωγοί είναι η Ελένη Μπερντέ και ο Γιάννης Βεσλεμές. Διευθυντής Φωτογραφίας είναι ο Χρήστος Καραμάνης, το μοντάζ έχει κάνει ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, την σκηνογραφία ο Γιάννης Βεσλεμές, τα κοστούμια η Άλκηστη Μάμαλη, την μουσική ο Felizol (aka Γιάννης Βεσλεμές) και τον ήχο οι Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περσεφόνη Μήλιου, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης. Παραγωγή: Horsefly Productions, Συμπαραγωγή: Faliro House Productions, ΝΕΡΙΤ, Marni Films, Logline, Deepgreensea, Tugo Tugo, 2|35, Κώστας Βαρυμποπιώτης

Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Νορβηγίας»:


Διαβάστε ακόμη: