Buzz

Ο Νίκολας Κέιτζ ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την υποκριτική

στα 10

Σε τρία περίπου χρόνια, ο Κέιτζ σκοπεύει να εγκαταλείψει το επάγγελμα του ηθοποιού και να αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία και την παραγωγή.

Ο Νίκολας Κέιτζ ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την υποκριτική
Ο Νίκολας Κέιτζ σε σκηνή από το «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου

Είναι ο Νίκολας Κέιτζ ο νέος Ντάνιελ Ντέι Λιούις; Περίπου.

Οπως και να ‘χει, το γεγονός είναι ότι ο Νίκολας Κέιτζ σκοπεύει να εγκαταλείψει σύντομα την υποκριτική. Και δύσκολα μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς, όταν τα τελευταία χρόνια το όνομά του συζητιέται περισσότερο για τις κομμώσεις του και για τα εκατοντάδες σατιρικά memes που κυκλοφορούν στο ίντερνετ εις βάρος του, παρά για τις ίδιες τις ερμηνείες του.

Διαβάστε ακόμη: Τώρα μπορείς να βάλεις τον Νίκολας Κέιτζ σε όποια ταινία σου έρθει στο κεφάλι!

Ομολογουμένως, βέβαια, μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό φέρει ο ίδιος, πρωταγωνιστώντας ως επί το πλείστον σε αδιανόητες πατάτες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν βλέπουν ποτέ το σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας. Κι αυτό είναι ίσως για το καλύτερο.

Για του λόγου το αληθές, αυτές είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες ταινίες του:

USS Indianapolis: Men of Courage 607

Army of One 607

Σε συνέντευξή του στο The Blast, ο Κέιτζ αποκάλυψε ότι στόχος του είναι να σταματήσει να παίζει σε ταινίες μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα εγκαταλείψει ολοκληρωτικά το σινεμά, καθώς σκοπεύει να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή.

«Η σκηνοθεσία είναι κάτι με το οποίο ανυπομονώ να ασχοληθώ στην πορεία. Αυτή τη στιγμή, είμαι περισσότερο ερμηνευτής στο σινεμά κι έχω σκοπό να συνεχίσω να το κάνω αυτό για τρία ή τέσσερα ακόμα χρόνια, και μετά θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στη σκηνοθεσία».

Μέχρι στιγμής, ο Κέιτζ έχει σκηνοθετήσει μονάχα μία μεγάλου μήκους ταινία, το «Sonny» του 2002, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο, το οποίο χωρίς να είναι ολότελα κακό δεν αποτελούσε κι αυτό ακριβώς που λέμε ελπιδοφόρο ντεμπούτο.

The Humanity Bureau 607

Inconceivable 607

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν ο Κέιτζ εμμείνει στην απόφασή του, το σίγουρο είναι ότι θα μας λείψει – κι όχι μόνο γιατί μας έχει προσφέρει μερικές υπέροχες ερμηνείες, όπως στο «Αφήνοντας το Λας Βέγκας» ή στην «Ατίθαση Καρδιά», και μερικές άλλες ευπρόσδεκτα απερίγραπτες, όπως στο «Vampire’s Kiss», στο «Face/Off» και στο «Bad Lieutenant» του Βέρνερ Χέρτσογκ. Αλλά γιατί, ακόμα και στο ναδίρ της καριέρας του όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, είναι ακόμα ικανός να παραδώσει αυτό το είδος μανιασμένης ερμηνείας που λίγοι συνάδελφοί του μπορούν να φέρουν εις πέρας (βλ. «Mom and Dad»). Εστω κι αν συχνά πρόκειται για ταινίες που δεν το αξίζουν πραγματικά. Και τουλάχιστον δεν φοβάται να χαρίσει στο κοινό τις ανεκδιήγητες ένοχες απολαύσεις που έχει(;) ανάγκη.

Προς το παρόν, ο Κέιτζ θα απολαύσει μια από τις ενδεχομένως τελευταίες ένδοξες στιγμές του ως ηθοποιός στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών, όπου θα βρεθεί για να παρουσιάσει το ήδη cult «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου, το οποίο θα προβληθεί στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, έπειτα από μια ενθουσιώδη πρεμιέρα στο Σάντανς.

Διαβάστε ακόμη