Buzz

Φέρτε πίσω το κεφάλι του Φ.Β. Μουρνάου!

στα 10

Σε μια ιστορία βγαλμένη λες από το σινεμά, το κεφάλι του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου κλάπηκε από νεκροταφείο της Γερμανίας, με τις αρχές να πιθανολογούν για μια πράξη μέρος λατρευτικής τελετής.

Φέρτε πίσω το κεφάλι του Φ.Β. Μουρνάου!

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές δεν είναι η πρώτη φορά που ο τάφος του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, που βρίσκεται στο Στάνσντορφ, 12 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου, γίνεται αντικείμενο βανδαλισμών, αν και είναι πρωτοφανής η αφαίρεση του κεφαλιού του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη μέσα σε ένα σκηνικό με υπολλείμματα κεριών που προδίδει πως η αποτρόπαια πράξη ήταν αποτέλεσμα ιεροτελεστίας.

F.W.Murnau

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι τάφοι των δύο αδερφών του Μουρνάου που βρίσκονται στο ίδιο σημείο δεν βανδαλίστηκαν, κάνοντας τις αρχές να μιλούν για στοχευμένη κλοπή που ζωντανεύει το σκηνικό μιας ταινίας τρόμου σαν αυτή την κορυφαία που παρέδωσε ο δημιουργός στις απαρχές της ιστορίας του σινεμά με το αριστουργηματικό «Νοσφεράτου» που γύρισε το 1922.

O Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Λος Αντζελες το 1931, σε ηλικία 42 ετών, μια εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα του «Tabu» και η κηδεία του έγινε στο διάσημο για την πυκνή βλάστηση και τα εντυπωσιακά μαυσωλεία του νεκροταφείο του Στάνσντορφ. Σύμφωνα με την ιστορία στην κηδεία του παραβρέθηκαν μόνο 11 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους ο Ρόμπερτ Τζ. Φλάχερτι, ο Εμιλ Γιάνινγκς, ο Φριτζ Λανγκ και η Γκρέτα Γκάρμπο, η οποία ζήτησε μια νεκρική μάσκα του Μουρνάου που διατήρησε στο γραφείο της, όσο παρέμεινε στο Χόλιγουντ.

F.W.Murnau

Η ιστορία της κλοπής του κεφαλιού του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, θυμίζει και την διάσημη ιστορία με την κλοπή του φερέτρου του Τσαρλς Τσάπλιν, που έγινε πρόσφατα ταινία από τον Ξαβιέ Μποβουά στο «Τίμημα της Δόξας» που προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες την άνοιξη του 2015.

Διαβάστε ακόμη: