Industry

Ο Μάικ Λι αποκαλεί την προσπάθεια του Κουέντιν Ταραντίνο να σώσει το φιλμ... «bollocks»

στα 10

O διαβόητος για την ωμή του ειλικρίνεια Μάικ Λι χαρακτήρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του τον Κουέντιν Ταραντίνο (κι αυτά που λέει και κάνει) μαλακίες. Απλά πράγματα.

Ο Μάικ Λι αποκαλεί την προσπάθεια του Κουέντιν Ταραντίνο να σώσει το φιλμ... «bollocks»

Ο σκηνοθέτης του «Mr. Turner» δεν μάσησε ποτέ και μάλλον δεν σκοπεύει να αρχίσει τώρα να μασάει τα λόγια του. Οταν του κάνεις μία ερώτηση θα πάρεις αφιλτράριστη την απάντηση που πιστεύει. Δεν υπάρχουν διπλωματίες, δεν υπάρχουν χολιγουντιανά politically correct φίλτρα, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη - έστω και πρώτου επιπέδου: «μιλάω στον Τύπο, ας είμαι προσεκτικός». Οχι. Ο Μάικ Λι λέει ακριβώς αυτό που πιστεύει, τη στιγμή που το πιστεύει κι αυτό είναι από αστείο, μέχρι αμήχανο, κι από σοκαριστικό μέχρι λυτρωτικά ανακουφιστικό. Θυμάστε πόσο στρίμωξε την Αντζελίνα Τζολί στο πρόσφατο roundtable των σκηνοθετών της χρονιάς που έστησε το Hollywood Reporter; Δεν της είπε κάτι τόσο τρομερό, ενώ ταυτόχρονα κανείς δε θα είχε τα κότσια να τη ρωτήσει: «Αντζελίνα, θεωρείς τον εαυτό σου καλό σκηνοθέτη;» Απλά πράγματα.

Το πιο πρόσφατο ακόμα «σκάνδαλο» που προκάλεσε ο Μάικ Λι ήταν όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Star» του ζητήθηκε να σχολιάσει την μάχη που δίνουν συνάδελφοί του εναντίον του ψηφιακού σινεμά και την εξαφάνιση του σελιλόιντ. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος έφερε στον Λι το παράδειγμα του Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος έχει σκοπό να γυρίσει την νέα του ταινία «Hateful Eight» σε 70mm, και δηλώνει συνεχώς ότι το ψηφιακό σινεμά είναι «ο θάνατος του σινεμά». Διαβάστε επίσης τι ακριβώς έκανε ο Ταραντίνο με το New Beverly Cinema στο Λος Αντζελες, απολύοντας τον εδώ και 4 δεκαετίες διευθυντή και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τις προβολές με 35άρη προτζέκτορα.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον Λι ήταν αρκετά στοχευμένη και ενδιαφέρουσα: από τον «Γυμνό» του μέχρι «Τα Μυστικά και Ψέματα», ο Λι προτιμούσε και επέλεγε να γυρίζει τις ταινίες του σε φιλμ. Ομως τώρα, ο «"Mr. Turner» του έχει μία επική κινηματογράφηση και αισθητική και εικόνα, γυρισμένος όμως εξολοκλήρου ψηφιακά. Οπότε, ο Λι είναι ιδανικός να σχολιάσει αν η ψηφιακή επιλογή είναι «ο θάνατος του σινεμά».

«Μαλακίες. Αυτά είναι μαλακίες. Τι γελοία δήλωση!» είπε αυθόρμητα για το statement του Ταραντίνο. «Και, πέρα από κάθε τι άλλο, είναι μία απαξιωτική, απόλυτη δήλωση που μου θυμίζει όταν έλεγαν μερικοί στα τέλη των 70ς: ''το σινεμά πέθανε''. Σήμερα υπάρχουν νεαροί κινηματογραφιστές που κάνουν εκατοντάδες υπέροχα πράγματα. Και μπορούν και τα κάνουν γιατί το ψηφιακό σινεμά έφερε μία επανάσταση του μέσου, το έκανε προσιτό, όχι για λίγους. Για αυτό ο αγώνας του Ταραντίντο είναι μια μπούρδα...»

Να θυμίσουμε πάντως ότι την υπεράσπιση του φιλμ ανέλαβε κι ο Μάρτιν Σκορσέζε - θα τον αποκαλούσε έτσι και αυτόν ο Μάικ Λι; Θυμηθείτε τι είπε: «Αλλά το φιλμ είναι και μια μορφή τέχνης και οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν σινεμά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και υλικά που υπήρξαν τα βασικά τούβλα αυτής της μορφής τέχνης. Θα μπορούσε ποτέ να πει σε νέους καλλιτέχνες να πετάξουν τις μπογιές και τους καμβάδες τους επειδή τα iPads είναι πιο εύκολα στη μεταφορά; Φυσικά και όχι....» Ολόκληρη η δήλωση του Σκορσέζε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα: