Buzz

Μια βόλτα από το Τορόντο στην Αθήνα, με το «Devil's Toy»

στα 10

14 σκηνοθέτες απ ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους κι ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, εμπνέονται σήμερα από ένα κλασσικό skaetboard film.

Μια βόλτα από το Τορόντο στην Αθήνα, με το «Devil's Toy»

Γυρισμένο το 1966 από τον Καναδό Κλοντ Ζουτρά, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Κεμπέκ, το «Devil's Toy» («Rouli-Roulant» στην πρωτότυπη γαλλόφωνη εκδοχή του), ήταν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ αφιερωμένο «σε όλα τα θύματα της μισαλλοδοξίας», ή με άλλα λόγια τους skaters του Τορόντο, που έμοιαζαν στα μάτια πολλών, σαν μια διαρκής, επικίνδυνη ενόχληση.

Ηταν το πρώτο ντοκιμαντέρ για την κουλτούρα του skateboard που γυρίστηκε στην χώρα, κι ένα από τα πρώτα στον κόσμο και κατόρθωσε να συλλάβει κάτι από την ευφορική απόλαυση ενός σπορ και μιας κουλτούρας εν τη γεννέσει της, που έμοιαζε να πηγαίνει κόντρα στις αστικές καθώς πρέπει ιδέες.

Το 2012 το καναδικό κέντρο κινηματογράφου αποφάσισε να αναθέσει σε μια σειρά από σκηνοθέτες να δουν και να εμπνευστούν και πάλι από το «Devil's Toy» και να γυρίσουν τις δικές τους μικρού μήκους που θα τρέχουν και πάλι πάνω στις σανίδες του skate, αλλά υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, τόσο κοινωνικά όσο και κινηματογραφικά.

Δεκατέσσερις σκηνοθέτες, έντεκα πόλεις, 8 χώρες του πλανήτη συμμετέχουν στο project που φιλοδοξεί να δώσει όχι μόνο μια εικόνα της εξέλιξης της κουλτούρας του skate από το 66 μέχρι σήμερα, μα και της ίδιας της κοινωνίας.

Ανάμεσα στους σκηνοθέτες που συμμετέχουν συναντάμε και τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, ο οποίος έχοντας ήδη κάνει μια κλασσική πλέον ταινία (και) για το skate με το «Wasted Youth», έμοιαζε σαν ιδανική επιλογή για το φιλμ.

Update:

To «Devil's Toy Redux» είναι πλέον διαθέσιμο ολόκληρο online εδώ, αλλά πιο κάτω μπορείτε να δείτε το γυρισμένο στην Αθήνα, από τον Αργυρη Παπαδημητρόπουλο φιλμάκι, το τρέιλερ του φιλμ, καθώς και το πρωτότυπο φιλμ που τα ξεκίνησε όλα στην αγγλόφωνη εκδοχή του.