Φεστιβάλ / Βραβεία

LuxFilmFest 2019: H Virtual Reality εμπειρία του φεστιβάλ

στα 10

Αν για κάτι περηφανεύεται το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου είναι για το Virtual Reality παλάτι που έχει στήσει στην καρδιά της πόλης. Κι όχι άδικα...

LuxFilmFest 2019: H Virtual Reality εμπειρία του φεστιβάλ

Το LuxFilmFest είναι ακόμα ένα μικρής εμβέλειας κινηματογραφικό φεστιβάλ. Να είστε σίγουροι όμως ότι ακολουθεί τις εξελίξεις, και στήνει την μελλοντική του υπόσταση στο χώρο, καλπάζοντας. Η Πόλη του Λουξεμβούργου διαθέτει και τις ιδέες και -αλίμονο- το μπάτζετ για να δημιουργήσει κάτι σπουδαίο ως τόπο κινηματογραφικής αναφοράς. Το Κέντρο Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου (Lux Film Fund) το απέδειξε και πρόσφατα, εγκρίνοντας έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ για ευρωπαϊκές συμπαραγωγές και παραχωρώντας τα Filmland Studios, στούντιο που βρίσκονται μισή ώρα έξω από την πόλη, για γυρίσματα ταινιών από όλο τον κόσμο. Το Flix βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κριστόφ Ονορέ «Musique de Chambre».

Luxembourg VR 607 1

Luxembourg VR 607 9

Ενας ακόμα τομέας στον οποίο το φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Lux Film Fund, έχουν επενδύσει είναι αυτός του VR cinema. Kαθημερινά, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με δωρεάν είσοδο, οι θεατές μπορούν να επισκέπτονται το «VR Pavillion» (το οποίο στεγάζεται στο Casino - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης) και να επιλέγουν την VR εμπειρία που θέλουν να ζήσουν.

Γιατί υπάρχουν επίπεδα και βαθμοί... αντοχής που καθορίζουν αυτή την εμπειρία.

Luxembourg VR 607 2

Luxembourg VR 607 3

Στον ηλιόλουστο πρώτο όροφο σε υποδέχονται εθελοντές του φεστιβάλ για να σε ξεναγήσουν στα διάφορα δωμάτια με τις μικρού μήκους VR ταινίες. Αλλες απλώς τις παρακολουθείς και σε άλλες συμμετέχεις ενεργά σαν σε διαδραστικό video game.

Luxembourg VR 607 4

Luxembourg VR 607 5

Luxembourg VR 607 8

Το «Playmobile The Movie - VR Adventures» για παράδειγμα, σε βάζει να επιλέξεις κεντρικό ήρωα, σε ρίχνει στην καρδιά της ερήμου στην Αγρια Δύση και σε βάζει σε ένα κυνήγι θησαυρού. Ανοίγεις πόρτες καραβανιών, ψάχνεις σε κασέλες, σηκώνεις βράχια, στο τέλος σερβίρεις... μπουρίτος στους outlaws του Φαρ Ουέστ. Κι έχει πλάκα.

Luxembourg VR 607 10

Luxembourg VR 607 11

Luxembourg VR 607 7

Aν όμως επιλέξεις να δεις το βραβευμένο «Αrden's Wake, Tide's Fall» (σε παραγωγή της Αλίσια Βικάντερ, η οποία δανείζει και τη φωνή της στον κεντρικό χαρακτήρα) για τη συγκινητική, σύνθετη σχέση μίας ορφανής έφηβης, του αλκοολικού πατέρα της και του ωκεανού - μπορεί και να αφήσεις τα δάκρυά σου στη VR μάσκα. για αυτό και οι εθελοντές σε οδηγούν σ' ένα πιο σκοτεινό, πιο ατμοσφαιρικό εσωτερικό δωμάτιο του κτιριού. Για τη συγκεκριμμένη ταινία, η ουρά ήταν πάνω από 2 ώρες καθημερινά - αλλά άξιζε τον κόπο.

Luxembourg VR 607 12

Μετά όμως αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Κι εκεί σε περιμένει μία έκπληξη. Πρέπει να κατέβεις κάτω, στο υπόγειο του μουσείου. Ειδικά διαμορφωμένες (σκηνογραφικά και με ανάλογους φωτισμούς) αίθουσες σε προετοιμάζουν για να... τρομάξεις.

Luxembourg VR 607 13

Luxembourg VR 607 14

Στην μία αίθουσα προβάλλεται το «Battlescar», που σε μεταφέρει στη 70ς Νέα Υόρκη, ξεκινώντς από τα κρατητήρια και βγαίνοντας στην αγριότητα των γκέτο και την punk των διαβόητων κλαμπ, όπως το CBGB. Ως εδώ καλά - εξαιρετικό 3D 180 μοιρών, πλούσια ατμόσφαιρα, προσεγμένες λεπτομέρεις, ηλεκτρισμένη ένταση με ανάλογες μουσικές.

Luxembourg VR 607 15

Luxembourg VR 607 16

Μετά όμως σε περιμένει η δεύτερη αίθουσα. Σκοτεινή και κατακόκκινη. Κι όσο περιμένεις τη σειρά σου, όποιοι φορούν τη VR μάσκα... ουρλιάζουν. Κυριολεκτικά - άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Εκεί προβάλλεται το «Kobold» και μετά "ζεις" το «Kobold Experience». Αρχικά κάθεσαι σ' ένα παγκάκι και παρακολουθείς μία 8λεπτη μικρού μήκους: ένα ορφανό αγοράκι ζει με τον πατέρα του σε μία καμπίνα στο δάσος και... όλο κάτι βλέπει. Συνομιλεί με φαντάσματα;

Luxembourg VR 607 17

Luxembourg VR 607 18

Luxembourg VR 607 19

Μετά όμως σηκώνεσαι από τον πάγκο. Οι εθελοντές, χειριστές σε βοηθούν με τον VR εξοπλισμό και μπαίνεις σε αυτό το σπίτι όπου βλέπεις, όλα όσα και το αγοράκι. Να σημειώσουμε ότι ο 40χρονος κύριος της φωτογραφίας σε κάποια στιγμή παραλίγο να λιποθυμήσει κι ο χειριστής τον έπιασε από την πλάτη για να του υπενθυμίσει ότι βρίσκεται σε παιχνίδι.

Luxembourg VR 607 20

Luxembourg VR 607 21

Είναι η 3η χρονιά που το LuxFilmFest διοργανώνει το παράλληλο VR πρόγραμμά του και από την επιτυχία και την ενεργή συμμετοχή των θεατών που διαπιστώσαμε, μάλλον θα γίνει ένας σταθερός δεσμός.

Περισσότερο LuxFilmFest 2019:

LuxFilmFest poster 607