Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2012: Ημέρα δέκατη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, 25 Μαΐου στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2012: Ημέρα δέκατη

Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το «Cosmopolis», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντον ΝτεΛίλο, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων της ημέρας, με αντιδράσεις από μέτριες μέχρι κακές. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμπόδισε τον πάντα οξυδερκή, σαγηνευτικό σκηνοθέτη να μαγέψει τους συνομιλητές του στη συνέντευξη τύπου για την ταινία, ούτε τις εκατοντάδες θαυμαστών να φωνάζουν «Ρομπέρ, Ρομπέρ», μανιασμένα, απ’ όπου περνούσε ο Ρόμπερτ Πάτινσον. Παρεμπιπτόντως, η Κρίστεν Στιούαρτ πήγε στην πρεμιέρα, μάλλον στην ωραιότερή της εμφάνιση ever, παρέα με τον συμπρωταγωνιστή της στο «On the Road», Τομ Στέριτζ.

Λίγο πριν το τέλος του Φεστιβάλ, η έκπληξη ήρθε από τον Ρώσο σκηνοθέτη Σεργκέι Λόζνιτσα και την ταινία του, «In the Fog», που συζητιέται έντονα, ακόμα και για τον Χρυσό Φοίνικα. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία εδώ. Ο Λόζνιτσα και οι ηθοποιοί του έδωσαν συνέντευξη τύπου, όπου ο σκηνοθέτης εξήγησε τις προθέσεις του: «Ηθελα εδώ και δέκα χρόνια να κάνω αυτήν την ταινία, αλλά μόνο τώρα τα κατάφερα. Δεν είναι στ’ αλήθεια μια ταινία για τον πόλεμο, αλλά για ανθρώπους που βρίσκονται σε ειδικές συνθήκες. Ο πόλεμος επιβάλει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, μια διάθεση. Στην ταινία, δείχνω ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά πίσω από αυτό, δεν κρύβεται κάποιο πολιτικό περιεχόμενο. Για μένα, το ‘In the Fog’ θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σ’ οποιονδήποτε τόπο, οποιαδήποτε εποχή.»

Νικόλ Κίντμαν, μέρος δεύτερο: μετά την παρουσία της για την υποστήριξη του «The Paperboy» του Λι Ντάνιελς, η Κίντμαν εμφανίστηκε σε δεύτερο photocall, δεύτερη συνέντευξη τύπου και δεύτερο κόκκινο χαλί, μαζί με τον Κλάιβ Οουεν για την πρεμιέρα του «Hemingway & Gellhorn» που γύρισε για λογαριασμό του HBO ο Φίλιπ Κάουφμαν.

Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, επιστρέφει στις Κάννες για να μιλήσει για το νέο του πόνημα, το ντοκιμαντέρ «Le Serment de Tobrouk» που συν-σκηνοθέτησε με τον Μαρκ Ρουσέλ και καταπιάνεται με την τεταμένη πολιτική κατάσταση στη Λιβύη. Συνοδευόμενος από Λίβυους με τις επαναστατικές σημαίες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, ο Λεβί μίλησε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για πολιτική, αλλά και για σινεμά: «Οι επιρροές μας ήταν τρεις. Τα λόγια του Ζακ Ριβέτ, ότι ο θάνατος πρέπει να προσεγγίζεται με φόβο και ρίγη. Επειτα, τα λόγια του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ότι το σινεμά έχει χάσει πολλές φορές το ραντεβού του με την ιστορία. Πρέπει να προσπαθήσουμε ν’ ανταποκριθούμε στην πρόκληση να κάνουμε σινεμά εμπνευσμένο από την Ιστορία, ή να γράψουμε Ιστορία κάνοντας σινεμά. Και τέλος, μια παράδοση σκηνοθετών ντοκιμαντέρ, τη Ναόμι Καβάσε, τον Ρεϊμόν Ντεπαρντόν και τον Αλέν Καβαλά. Σκηνοθέτες που είχαν την ειλικρίνεια και το πνευματικό θάρρος να μη φοβούνται τη δική τους υποκειμενικότητα.»

Ο Ζαν-Πιερ Νταρντέν και η Κριτική Επιτροπή του έδωσαν τα βραβεία των σπουδαστικών ταινιών της Cinefondation: πρώτο βραβείο στο «Doroga Νa» της ρωσίδας Ταΐσια Ιγκουμέντσεβα, δεύτερο στο «Abigail» του Αμερικανού Μάθιου Τζέιμς Ράιλι και τρίτο στο «Los Anfitriones» του Κουβανού Μιγκέλ Ανχελ Μουλέτ. Δόθηκαν επίσης και τα βραβεία του τμήματος Εβδομάδα Κριτικής, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Μάθετε τα πάντα για το 65o Φεστιβάλ, στο ειδικό τμήμα του Flix για τις Κάννες που ανανεώνεται συνεχώς.

Στο gallery διαδοχικά: photo call, συνέντευξη τύπου και επίσημη πρεμιέρα του «Cosmopolis», photo call και επίσημη πρεμιέρα του «In the Fog», ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί και οι Λίβυοι επαναστάτες, photo call και επίσημη πρεμιέρα του «Hemingway & Gellhorn», ο Τζορτζ Λούκας και οι ηθοποιοί του παρουσιάζουν το «Red Tails» σε ειδική προβολή στο Cinema de la Plage, στην παραλία των Καννών.