Buzz

Ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ είναι ο «Man on Wire»

στα 10

Με τον Ρόμπερτ Ζεμέκις παραγωγό και σκηνοθέτη, ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ θα ενσαρκώσει τον Φιλίπ Πετί στη μυθοπλαστική βερσιόν του ντοκιμαντέρ «Man on Wire» του Τζέιμς Μαρς.

Ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ είναι ο «Man on Wire»

Σχεδόν όσο θόρυβο έκανε ο Φιλίπ Πετί το 1974 με τη ριψοκίνδυνη, προκλητική και… απογειωτική «παράστασή» του, άλλο τόσο έκανε και το ντοκιμαντέρ «Man on Wire» το 2008. Ο Γάλλος ακροβάτης Φιλίπ Πετί, στις 7 Αυγούστου 1974, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 25 του χρόνια, πραγματοποίησε ένα σκανταλιάρικο άθλο: περπάτησε (για 45 λεπτά, κάνοντας οκτώ διαδρομές πέρα-δώθε), σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, 411 μέτρα από το έδαφος, χωρίς την άδεια του Δήμου ή οποιασδήποτε αρχής. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν ο Πετί να συλληφθεί από τους εντυπωσιασμένους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέγραψαν το συμβάν ως «παρατήρηση ενός άντρα σε σύρμα», απ’ όπου και ο ακροβάτης πήρε το παρατσούκλι του.

man01

Μια τριακονταετία αργότερα, ο Βρετανός ντοκιμαντερίστας Τζέιμς Μαρς (του οποίου, πιο πρόσφατα, θαυμάσαμε το «Project Nim»), σκηνοθέτησε ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου, δίνοντάς του τον ίδιο τίτλο: «Man on Wire». Η ταινία βραβεύτηκε με Οσκαρ, BAFTA, Independent Spirit Award, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Σάντανς, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στο Φεστιβάλ του Τορόντο, μονοπώλησε τα βραβεία ντοκιμαντέρ σε όλες τις ενώσεις κριτικών της χρονιάς και γενικώς απογειώθηκε ακόμα πιο ψηλά κι από τον Φιλίπ Πετί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους.

man02

Τώρα, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, αποφάσισε να μεταφέρει το ντοκιμαντέρ του Τζέιμς Μαρς (με τη σειρά του βασισμένο στα απομνημονεύματα του Πετί), σε ταινία μυθοπλασίας – πράγμα εξαιρετικά ταιριαστό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι ταινίες του Ζεμέκις πάντα ασχολούνται (με πετυχημένο ή χλιαρό τρόπο) με την προσπάθεια ενός ατόμου απέναντι στην πεπατημένη, όπως τα «Forrest Gump», «Contact», «Ο Ναυαγός», ακόμα και το πιο πρόσφατο «Flight» με τον Ντενζέλ Γουόσινγκτον, που ωστόσο δε βγήκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Η ταινία του Ζεμέκις θα ονομάζεται «To Reach the Clouds», όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της αυτοβιογραφίας του Φιλίπ Πετί κι εκτός από την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, ο Ζεμέκις θα υπογράψει και το σενάριο, ενώ η απόφασή του είναι η ταινία να γυριστεί στερεοσκοπικά, σε 3D, ιδέα που μάλλον θα εξασφαλίσει ιλιγγιώδεις εικόνες από αμέτρητο ύψος. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατήσει ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, του οποίου κατευχαριστηθήκαμε το «Don Jon», ενώ ανυπομονούμε να τον συναντήσουμε ως Τζόνι στο «Sin City: A Dame to Kill For» των Φραν Μίλερ και Ρόμπερτ Ροντρίγκες, το οποίο, δυσοίωνα, έχει μεταφερθεί για τον Αύγουστο 2014.