Buzz

Is it art? O Τζον Γουότερς τώρα και curator

στα 10

«Μπορούν τα έργα τέχνης να έλκουν σεξουαλικά το ένα το άλλο; Ερεθίζει ο μινιμαλισμός την pop art; Χάνει η πορνογραφία τον ερωτισμό της αν μεταμορφωθεί σε τέχνη;» Να μερικά από τα ερωτήματα που θέτει και προσπαθεί να απαντήσει ο Τζον Γουότερς ως curator στην έκθεση «Absentee Landlord» που ανοίγει σε λίγες μέρες στο Walker Art Center της Μινεάπολης.

Is it art? O Τζον Γουότερς τώρα και curator
«Για βάλτο λίγο πιο δεξία...»

Η προβληματική του όπως την ορίζει ο ίδιος έχει ως εξής: «Μπορεί μια φωτογραφία του Ρας Μέγιερ να συνυπάρξει με ένα έργο του Ιβ Κλάιν; Αραγε οι φωτογραφίες, τα γλυπτά, οι πίνακες, αισθάνονται ανακουφισμένα όταν βρίσκονται στα υπόγεια των μουσείων όπου δεν χρειάζεται να εκτίθενται, ή είναι χαρούμενα όταν αναγκάζονται να «δουλεύουν»; Τα βρίσκουν μεταξύ τους όταν βρίσκονται σε κοινή θεά; Οταν ακούν ανόητα σχόλια από εχθρικούς επισκέπτες; Όταν ταπεινώνονται δημόσια προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις εξωφρενικές τιμές που πιάνουν στις δημοπρασίες;».

Βάζοντας τον ίδιο στη θέση του «ιδιοκτήτη» και βλέποντας τον χώρο της γκαλερί σαν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα όπου αναγκάζονται να συγκατοικήσουν έργα τέχνης, ο Τζον Γουότερς επιλέγει από την μόνιμη συλλογή του Walker Art Center ογδόντα έργα και προσπαθεί να ανακαλύψει την δυναμική των σχέσεων που θα δημιουργηθεί από αυτή τους τη συνύπαρξη. Ανάμεσα στα έργα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση είναι πίνακες, γλυπτά, video art από καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όσο οι Τζον Κάρι, Ρόμπερτ Γκόμπερ, Αντι Γουόρχολ, Ιβ Κλάιν, Βίλεμ Ντε Κούνινγκ, αλλά και δικά του έργα.

Παράλληλα με τα έργα, ο Γουότερς θα εκθέσει σε μια προθήκη όλα τα στοιχεία για το κόστος της έκθεσης, τα τιμολόγια, τις τιμές ασφάλισης των έργων, τις αμοιβές του προσωπικού, ένα audio tour της έκθεσης ηχογραφημένο από τον ίδιο σε κορακίστικα, ενώ κι εκτός του χώρου, θα υπάρχουν δικές του πινελιές. Τα εισιτήρια είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο, στο πάρκινγκ θα ακούγονται ηχογραφήσεις από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, στο εστιατόριο οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν αριθμημένες εκτυπώσεις μιας φωτογραφίας του.

«Η προσέγγιση του Τζον στην συλλογή μας είναι τυπικά Γουότερς» λεει η υπεύθυνη του μουσείου Ντάρσι Αλεξάντερ «Μια μίξη ιδιοφυίας και απόλυτης αυθάδειας απέναντι στους κανόνες λειτουργίας ενός ιδρύματος». Ακριβώς ότι θα περιμένατε από κάτι που φέρει την υπογραφή του

H έκθεση ξεκινά στις 11 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο του 2012