Buzz

Ο γιος του Τζακ Κίρμπι κατηγορεί το ντοκιμαντέρ «Stan Lee» πως ελαχιστοποιεί την συνεισφορά του πατέρα του

στα 10

Ο Νιλ Κίρμπι ανέβασε στο twitter μια δήλωση για την οποία κατηγορεί το ντοκιμαντέρ του Disney+ πως δεν δίνει περισσότερα εύσημα και στην συνεισφορά του πατέρα του στη Marvel, παρουσιάζοντας τον Λι ως τον μοναδικό δημιουργό πολλών χαρακτήρων.

Ο γιος του Τζακ Κίρμπι κατηγορεί το ντοκιμαντέρ «Stan Lee» πως ελαχιστοποιεί την συνεισφορά του πατέρα του

Την Παρασκευή κυκλοφόρησε στο Disney+ το ντοκιμαντέρ «Stan Lee», σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Γκελμο, το οποίο επικεντρώνεται στην θρυλική καριέρα του Σταν Λι, του ανθρώπου του οποίου το όνομα είναι πλέον συνώνυμο με τα κόμικς. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Tribeca Film Festival και πολλοί ήταν εκείνοι που την εξύμνησαν για τον υπέροχο φόρο τιμής που αποτίνει σε αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό. Ομως, αρκετοί είναι εκείνοι επίσης που δεν το βλέπουν έτσι.

Ο Νιλ Κίρμπι, ο γιος του πολλών ετών συνεργάτη και δημιουργού Τζακ Κίρμπι, χρησιμοποίησε το twitter για να κάνει μια δήλωση καταδικάζοντας αυτό που θεωρεί ως παράλειψη της ταινίας για τις όποιες συνεισφορές του πατέρα του, ο οποίος συνδημιούργησε, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, χαρακτήρες όπως τον Captain America, τον Black Panther, τους Fantastic Four και τον Thor. Ενώ ο Λι και ο Κίρμπι πιστώνονται ως συνδημιουργοί των περισσότερων από αυτούς τους εμβληματικούς χαρακτήρες, υπάρχουν αρκετοί που αναρωτιούνται εδώ και καιρό εάν η τόση μεγάλη προβολή του Λι στα media τον οδήγησε στο να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο από εκείνο που πραγματικά του άξιζε.

«Καταλαβαίνω ότι, ως “ένα ντοκιμαντέρ για τον Σταν Λι”, στο μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης ακούγεται η φωνή του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν είναι μεγάλο μυστικό ότι πάντα υπήρχε διαμάχη για τους ρόλους που έπαιξαν στη δημιουργία και την επιτυχία των χαρακτήρων της Marvel. Ο Σταν Λι είχε την τύχη να έχει πρόσβαση στον εταιρικό μεγάφωνο και στα μέσα ενημέρωσης και τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τους δικούς του μύθους σχετικά με τη δημιουργία του πάνθεον των χαρακτήρων της Marvel. Εκανε τον εαυτό του τη φωνή της Marvel. Ετσι, για αρκετές δεκαετίες ήταν ο “μόνος” άντρας που στεκόταν, και ευλογημένος με μια μακρά ζωή ήταν ο τελευταίος άντρας που έμεινε ζωντανός (ο πατέρας μου πέθανε το 1994).»

Διαβάστε ακόμα: Η Disney ανακοινωσε την αναβολή κυκλοφορίας αρκετών ταινιών της

stan lee jack kirby Ο Σταν Λι και ο Τζακ Κίρμπι.

Και συνέχισε λέγοντας «πρέπει να υποθέσουμε λοιπόν ότι ο Λι συνέβαλε στη δημιουργία κάθε χαρακτήρα της Marvel; Πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ κάνέας άλλος συνδημιουργός που μπήκε στο γραφείο του Λι και είπε “Σταν έχω μια υπέροχη ιδέα για έναν χαρακτήρα!”; Σύμφωνα με τον Λι, ήταν πάντα δική του ιδέα. Ο Λι αφιέρωσε αρκετό χρόνο μιλώντας για το πώς και γιατί δημιούργησε τους Fantastic Four, με μία μόνο φευγαλέα αναφορά στον πατέρα μου».

Τέλος ο Κίρμπι μίλησε και για την ευφυία του Λι λέγοντας πως ο πατέρας του ήταν πολύ περισσότερο χωμένος στον κόσμο των κόμικς από ότι ο Λι και έδωσε ένα βάθος στους χαρακτήρες αυτούς που ο Λι δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μόνος του. «Θα πρέπει να σημειωθεί και είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Σταν Λι είχε περιορισμένη γνώση της ιστορίας, της μυθολογίας ή της επιστήμης. Από την άλλη πλευρά, οι γνώσεις του πατέρα μου για αυτά τα θέματα, για τις οποίες μπορώ να επιβεβαιώσω προσωπικά και πολλοί άλλοι, ήταν εκτεταμένες. Ο Αϊνστάιν το συνόψισε καλύτερα: “Περισσότερη γνώση, λιγότερο εγώ. Λιγότερη η γνώση, περισσότερο το εγώ”.»

Η διαμάχη μεταξύ του Σταν Λι και του Τζακ Κίρμπι είναι αρκετά γνωστή μιας και ο τελευταίος ένοιωθε ολοένα και περισσότερο δυσαρεστημένος με τη δουλειά του στη Marvel, για την συνεχή προβολή του Λι στα μέσα ενημέρωσης, την έλλειψη πλήρους δημιουργικού ελέγχου, για τις παραβιάσεις των υποσχέσεων του εκδότη Μάρτιν Γκούντμαν αλλά και με την τεράστια απογοήτευσή του για την αποτυχία της Marvel να τον πιστώσει σε πολλά έργα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κίρμπι να φεύγει από τη Marvel στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και να υπογράφει συμβόλαιο με την DC.

Το ντοκιμαντέρ «Stan Lee» είναι διαθέσιμο στο Disney+.