Industry

H M. Βρετανία ξοδεύει για την κινηματογραφική της ιστορία!

στα 10

Και όταν λέμε ξοδεύει, εννοούμε ξοδεύει, αφού το νέο «μυστηριώδες» κτίριο που θα στεγάσει όλο το αρχείο του BFI (Βρετανικού Ινσιτούτου Κινηματογράφου) κόστισε 12 εκατομμύρια λίρες, ενταγμένο στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη διατήρηση της βρετανικής πολιτιστικής κληρονομίας.

H M. Βρετανία ξοδεύει για την κινηματογραφική της ιστορία!

Το κτίριο που θα στεγάσει τη βρετανική κινηματογραφική ιστορία χτίστηκε στη θέση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην εξοχή του Γουοργικσάιρ και η χωρητικότητα του ξεπερνάει τις 450.000 κόπιες, από τα πρώτες βρετανικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ μέχρι και σήμερα.

Ο επιμελητής του αρχείου, Ρόμπιν Μπέικ δηλώνει πως «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την κινηματογραφική κληρονομιά της Βρετανίας. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο για την ασφάλεια του εθνικού αρχείου. Οσο και να προσπαθείς να αγαπάς και να κάνεις τις ταινίες προσβάσιμες στο κοινό, ξέρεις ότι ποτέ δεν θα μπορείς να κάνεις το καλύτερο γι' αυτές σε επίπεδο της διαχρονικής επιβίωσης τους».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές του κτιρίου ήταν πως θα μπορέσουν να προστατευθούν οι παλιότερες εύφλεκτες κόπιες, οι οποίες αν βρεθούν σε λάθος συνθήκες μπορούν να καταστραφούν. Τη λύση έδωσαν ψυκτικοί με ειδική θερμοκρασία, η οποία θα διατηρήσει τις κόπιες ανέπαφες από τις κλιματικές συνθήκες.

Η Χέδερ Στίουαρτ, υπεύθυνη του BFI, δηλώνει πως το νέο αυτό κτίριο θα βοηθήσει και στην ενημέρωση του κοινού γύρω από την κινηματογραφική κληρονομία της χώρας. «Αν ρωτήσεις κάποιον στη Γαλλία ποιος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης, θα απαντήσει τους αδερφούς Λιμιέρ. Ποιος στη Βρετανία γνωρίζει πως ο Ρόμπερτ Πολ είναι ο ο πρώτος κινηματογραφιστής της χώρας; Αρα, έχουμε δουλειά. Η Βρετανία έχει κάτι για να καυχιέται γιατί υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναπτύχθηκε ο κινηματογράφος. Και η συλλογή είναι πλούσια και φανταστική».

Εκτός από βρετανικές ταινίες, η συλλογή θα περιέχει Ρώσικες και Κινέζικες ταινίες αλλά και μεγάλο αριθμό βωβών ταινιών εκτός Αμερικής.

Η ανέγερση του κτιριού έγινε στα πλαίσια μιας κυβερνητικής στρατηγικής με τον τίτλο Screen Heritage UK (SHUK), η οποία θα ξοδέψει 25 εκατομμύρια λίρες για την κινηματογραφική κληρονομία της Μ. Βρετανίας, αποδεικνύοντας πως οι Βρετανοί φορολογούμενοι μπορεί να έβαλαν το χέρι στην τσέπη, αλλά τουλάχιστον έχουν κάτι για το οποίο μπορούν να αισθάνονται (πολιτιστικα, τουλάχιστον) περήφανοι!

Tags: BFI