Industry

Η «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι είναι η πρόταση της Αλβανίας για τα Οσκαρ

στα 10

Καθώς οριστικοποιείται η λίστα με τις υποβολές των διαφόρων χωρών για τις υποψηφιότητες του Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, η «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι μπαίνει στην κούρσα.

Η «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι είναι η πρόταση της Αλβανίας για τα Οσκαρ

Παρότι μέχρι τώρα συζητιόταν ότι «The Forgiveness of Blood» του Τζόσουα Μάρστον, σκηνοθέτη του «Maria Full of Grace», θα εκπροσωπούσε την Αλβανία στην πορεία για την υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ο Μπουγιάρ Αλιμάνι έκανε την έκπληξη.

Η «Αμνηστία», που προβάλλεται και αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα και από την ερχόμην Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί συμπαραγωγή και του Ελληνικού και του Αλβανικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογραφικών Αιθουσών Τέχνης (CICAE) στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Forum, συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ του Σεράγεβο, του Μόντρεαλ, του Βανκούβερ, του Σικάγο και της Ιερουσαλήμ, ενώ βραβεύθηκε και στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας (Special Jury Prize, βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών FIPRESCI, Cineuropa Prize).

Δείτε τη συνέντευξη του Μπουγιάρ Αλιμάνι στο Flix εδώ

Διαβάστε την κριτική του Flix για την ταινία εδώ

Δείτε πώς διαμορφώνεται η λίστα των ταινιών που έχουν υποβληθεί ως τώρα από τις συμμετέχουσε χώρες εδώ