Industry

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοινώνει χρηματοδοτήσεις. Επιτέλους;

στα 10

Στην δεύτερη συνεδρίαση του για το ίδιο θέμα μετά την πρώτη άκαρπη της προηγούμενης Δευτέρας, το Διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ πήρε επιτέλους αποφάσεις. Πόσο σωστές είναι αυτές μένει να κριθεί.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοινώνει χρηματοδοτήσεις. Επιτέλους;

31 σχέδια για ταινίες σε διάφορα στάδια της προπαραγωγής τους αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ σε μια συνεδρίαση που έγινε σήμερα, εν τη απουσία του προέδρου του Πέτρου Μάρκαρη και με μια λευκή ψήφο επί των αποφάσεων του. Μοιάζει παράδοξο ότι μια τόσο σημαντική συνεδρίαση, που αποτελεί τον βασικό λόγο ύπαρξης του Διοικητικού Συμβουλίου ενός χρηματοδοτικού οργανισμόυ, έγινε ενώ ο πρόεδρος απουσίαζε. Κι ακόμη πιο παράδοξο ότι παρά την απουσία του και την λευκή ψήφο ενός μέλος του διοικητικού, στο δελτίο τύπου που ανακοινώνει τις επιχορηγήσεις, η απόφαση χαρακτηρίζεται «ομόφωνη».

Ο αριθμός των 31 ταινιών ακούγεται εντυπωσιακός αλλά στη ουσία η μόνη ταινία που χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσό που να της εξασφαλίζει την δυνατότητα να προχωρήσει σε γυρίσματα είναι τα «Χάρτινα Πουλιά» του Βασίλη Ντούρου («Το Φως που Σβήνει», «Το Βουνό Μπροστά»). Το φιλμ χρηματοδοτήθηκε με 180.000€.

Μια άλλη ταινία που ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε γυρίσματα, που είχε ήδη χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ για την συγγραφή του σεναρίου της, είχε κερδίσει βραβεία σε μια σειρά από development forums και είχε φτάσει μέχρι το Director's Lab του φεστιβάλ του Sundance, το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, αντί να χρηματοδοτηθεί για να ξεκινήσει την παραγωγή της το φθινόπωρο όπως ήταν προγραμματισμένο, κρίθηκε κατάλληλη για το στάδιο επανασυγραφής του σεναρίου. Και χρηματοδοτήθηκε με 5.000 ευρώ, ουσιαστικά ακυρώνοντας τις όποιες ελπίδες της να αρχίσει γυρίσματα, η να διεκδικήσει χρήματα από το Eurimages, όπως φιλοδοξούσε.

Εν τω μεταξύ το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μια ταινία που εδώ και καιρό περίμενε τις εγκρίσεις για να αρχίσει γυρίσματα και τελικά ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ «θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία όταν κατατεθεί στο σχετικό πρόγραμμα, επειδή έχει ξεκινήσει το γύρισμα».

Το διοικητικό συμβούλιο προφανώς δεν θεωρεί σημαντικό ότι η ταινία είχε καταθέσει αίτηση για χρηματοδότηση από τις 31 Ιανουαρίου, η οποία θα έπρεπε να έχει κριθεί ήδη εδώ και μήνες κι ότι έχουν λάβει χώρα ήδη δυο συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της.

Μοιάζει επίσης αστείο το γεγονός ότι μια ταινία μπορεί προκαταβολικά να κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη πριν... ολοκληρωθεί, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για την παραγωγή της αφού έχει ξεκινήσει γυρίσματα μόλις λίγες μέρες πριν.

Οσο για το τι σημαίνει η χρηματοδότηση της ως ολοκληρωμένη ταινία, αυτό προφανώς είναι κάτι εξαιρετικά ελαστικό, αφού η προηγούμενη ταινία του Παπαδημητρόπουλου, το «Wasted Youth» γυρισμένη το 2011, μόλις φέτος ενισχύθηκε ως ολοκληρωμένη ταινία με το αστρονομικό ποσό των 20.000.

Τέλος η ανακοίνωση του ΕΚΚ θεωρεί ότι «το συνολικό ποσό δέσμευσης για όλα τα σχέδια ανέρχεται στα 1.122.500€», αλλά εκτός του ότι για παράδειγμα «εγκρίνει πρόβλεψη» για χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους, εγκρίνει επίσης σε μια ακόμη σουρεαλιστική στιγμή του «τις αποφάσεις του προηγούμενου Δ.Σ. ύψους 488.500€ για χρηματοδότηση ταινιών». Οι οποίες είχαν προφανώς εγκριθεί. Από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.

Το ποσόν που εγκρίνεται είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τις πενιχρές 350.000 που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποφασίσει να μοιράσει στην συνεδρίαση της Δευτέρας κάτι που συνάντησε την αντίδραση του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ Γρηγόρη Καραντινάκη κι οδήγησε στην επανάληψη της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά την «δημιουργική λογιστική» του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αγγίζει αυτό των 800 χιλιάδων που είχε υπολογιστεί ως ικανό για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής παραγωγής.

Και δυστυχώς, είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε μια στιγμή που το ελληνικό σινεμά είναι ίσως ότι πιο εξωστρεφές και δραστήριο διαθέτει ο ελληνικός πολιτισμός, η αντιμετώπισή του από όργανα που θα έπρεπε να το στηρίζουν και να το ενισχύουν, μοιάζει τσιγγούνικη και συμπλεγματική.

Διαβάστε ακόμη:Το βαθύ «θέρος» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΕΚΚ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) στην 1334η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 1/08/2014 αποφάσισε να ενισχύσει συνολικά 31 σχέδια από τα 76 που κατατέθηκαν σε 6 διαφορετικά προγράμματα προς χρηματοδότηση έως 31/01/2014.

Στο Δ.Σ., απουσιάζοντος του Προέδρου, προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος. Η απόφαση για την προέγκριση των χρηματοδοτήσεων ήταν ομόφωνη επί των 6 παρόντων μελών του Δ.Σ. και με μία λευκή ψήφο.

Αναλυτικά τα ποσά διανέμονται ως εξής:

Στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, χορηγείται προέγκριση χρηματοδότησης σε 1 σχέδιο. Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€.

ΤΑ ΧΑΡΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ του Βασίλη Ντούρου (Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους)

Στο ίδιο πρόγραμμα σε 3 σχέδια θα χορηγηθούν 5.000€ για επανασυγγραφή. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 15.000€.

    1. PARK Σοφία Εξάρχου
    1. ΟΙΚΤΟΣ Μπάμπης Μακρίδης
    1. ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ Μανώλης Οικονόμου

Μαζί και τα 4 σχέδια συγκεντρώνουν το ποσό των 195.000€.

Η ταινία SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία όταν κατατεθεί στο σχετικό πρόγραμμα, επειδή έχει ξεκινήσει το γύρισμα.

*

Αναλυτικά, το Στάδιο Συγγραφής Treatment – πρώτο στάδιο – του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development», περιλαμβάνει 15 σχέδια, τα οποία προεγκρίνονται για χρηματοδότηση ύψους 3.000€ το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 45.000€.

  • NIKOΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Γιάννης Σμαραγδής
  • GRAFFITI ΙΣΤΟΡΙΕΣ Αντώνης Κόκκινος
  • UNTITLED Αλέξανδρος Αβρανάς
  • NAΡΚΟΠΕΔΙΟ Κωνσταντίνος Στραγαλινός
  • Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ Ρένος Χαραλαμπίδης
  • ΓΚΡΕΜΙ Αγαθή Δαρλάση
  • ΗΑPPY END Kώστας Γιαλουρίδης
  • ΕΛΕΥΣΙΝΑ Αλέξανδρος Σκούρας
  • CARBON Μιχάλης Κωνσταντάτος
  • ΑΘΗΝΑ Γιώργος Κύρτσης
  • ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ Δημήτρης Αθυρίδης
  • Ο ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ Μάρκος Χολέβας
  • MUSICA ΙΙ Γιώργος Μακρής
  • ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ Ζαχαρίας Μαυροειδής
  • UNINVITED Κατερίνα Ευαγγελάκου

Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment – δεύτερο στάδιο – του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development», προεγκρίνονται 3 σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 7.000€ το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 21.000€.

    1. ΚΟΙΛΑ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
    1. ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Μανούσος Μανουσάκης
    1. Η ΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΟΣ Χριστίνα Κουτσοσπύρου

*Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment – τρίτο στάδιο – του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development», προεγκρίνονται 2 σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 12.500€ το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 25.000€.

    1. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ Γιώργος Πανουσόπουλος
    1. ΙΒΟ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ Ελινα Ψύκου

*

Το Ε.Κ.Κ. στην κατεύθυνση βελτίωσης κάποιων προτάσεων, που κατά την κρίση του δεν είναι καθ’ ολοκληρία έτοιμες να περάσουν στο στάδιο παραγωγής τους, δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς και παραγωγούς να προβούν σε βελτίωση του σεναρίου τους και παράλληλα να διερευνήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτών (development). Η προέγκριση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 8.000€.

  1. JET LAG σκηνοθεσία: Δέσποινα Χαραλάμπους/ Πάνος Παππάς

*

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Χαμηλού Προϋπολογισμού, προεγκρίνονται 6 σχέδια:

    1. HOLLY BOOM Μαρία Λάφη (50.000€)
    1. ΚΑΥΣΗ Στράτος Τζίτζης (40.000€)
    1. ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ Μάρσα Μακρή (40.000€)
    1. ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ Νίκος Σούλης (40.000€)

Στο ίδιο πρόγραμμα σε 2 σχέδια θα χορηγηθούν 5.000€ για επανασυγγραφή.

    1. 39 ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ Λένα Βουδόυρη
    1. ΣΟΝΑΤΑ ΖΩΗ Δέσποινα Καρβέλα

Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€.

Επίσης το Δ.Σ. εγκρίνει για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του 2014 –από 01/01/2014 έως 31/01/2014 - τις αποφάσεις του προηγούμενου Δ.Σ. ύψους 488.500€ για χρηματοδότηση ταινιών. Επιπλέον προεγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 80.000€ για την ελληνογαλλική συμπαραγωγή ΚΑΥΣΩΝΑΣ της JOΥCE A. NΑSHAWATI (με Έλληνα συμπαραγωγό την κ. Φένια Κοσοβίτσα) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινήτρων για προσέλευση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα Συμπαραγωγού.

Εγκρίνει πρόβλεψη 80.000€ για το Ά Τρίμηνο του 2014 για ταινίες μικρού μήκους.

Το συνολικό ποσό δέσμευσης για όλα τα παραπάνω σχέδια ανέρχεται στα 1.122.500€ για προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31/01/2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Κ.Κ. για ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών για όλο το 2014 είναι 2.500.000€.