Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2015: το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille στον... Τζορτζ Κλούνεϊ!

στα 10

Η επιτροπή των Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ επέλεξε σε ποιον θα απονείμει φέτος το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του και την προσφορά του στο σινεμά: ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα είναι ο παραλήπτης του «Cecil B. DeMille Award» στην 72 τελετή Χρυσών Σφαιρών.

Χρυσές Σφαίρες 2015: το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille στον... Τζορτζ Κλούνεϊ!

Ακολουθώντας την περσινή βράβευση στον Γούντι Αλεν και αυτή στην Τζόντι Φόστερ το 2013 (και τον υπέροχο ευχαριστήριο/outing λόγο της), ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα είναι φέτος ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός που στις 11 Ιανουαρίου θα ανέβει στη σκηνή του Beverly Hilton Hotel για να παραλάβει την ανώτατη τιμή των Χρυσών Σφαιρών: το βραβείο «Cecil B. DeMille».

Στο σύνολο της καριέρας του (που πλέον μετρά τρεις περίπου δεκαετίες), ο Κλούνεϊ έχει κερδίσει 3 Χρυσές Σφαίρες, έχει υπάρξει υποψήφιος 13 φορές και έχει επίσης φύγει με 2 βραβεία Οσκαρ - με πιο πρόσφατο για την παραγωγή του «Επιχείρηση: Argo»

George Clooney Golden Globe DescendantsXρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού (Δράμα) για τους «Απόγονους», 2012

Ναι, τα χρόνια του «E.R.» είναι πλέον μακρινά: ο Κλούνεϊ έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 40 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ έχει καθίσει στην σκηνοθετική καρέκλα 5 φορές με ταινίες που, επί το πλείστον, συζητήθηκαν και κέρδισαν κοινό και κριτικούς (το «Μνημείων Αντρες» ας το αφήσουμε ασχολίαστο).

Και πάλι βέβαια η επιλογή του μοιάζει βεβιασμένη: υπάρχουν μεγαλύτεροι (σε ηλικία και μέγεθος) κινηματογραφικοί θρύλοι που περιμένουν τη σειρά τους, γιατί τόση πίεση να βραβευτεί ο Κλούνεϊ; Οσο κι αν έχει αποδείξει ότι δεν ήταν ένα εύκολο, καμμένο χολιγουντιανό χαρτί, όσο κι αν οι επιλογές του εντός κι εκτός οθόνης υπέδειξαν τόλμη, σοβαρότητα και στιβαρότητα.

George Clooney Golden Globe Syriana Xρυσή Σφαίρα B' Ανδρικού για του «Syriana», 2006

Μάλλον το Χόλιγουντ θέλει να παινέψει τον πάλαι ποτέ Sexiest Man Alive για την τάση του να νοικοκυρευτεί: μεγάλωσε (53 χρονών πλέον), παντρεύεται (ενώ είχε ορκιστεί αμετανόητος εργένης), έχει εντελώς χαθεί από τις κοσμικές στήλες, έχει εντείνει την πολιτική του παρουσία. Μάλλον ο Τζορτζ είναι ο Γουόρεν Μπίτι των ημερών μας. Με άλλα λόγια: Τζορτζ, γέρασες.

Θα έχει πλάκα να δούμε τι θα πουν για αυτόν οι παρουσιάστριες, Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ, καθώς το περσινό τους αστείο κατά τη διάρκεια του μονολόγου έναρξης της 71ης τελετής («Gravity: μία ιστορία για το πώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα προτιμούσε να κόψει το σκοινί και να χαθεί στο διάστημα παρά να περάσει ένα ακόμα λεπτό με μία γυναίκα της ηλικίας του») είχε ξεκινήσει μία σειρά από (καλοπροαίρετες) φάρσες εκδίκησης του Κλούνεϊ προς αυτές.

Θα τα μάθουμε όλα στις 11 Ιανουαρίου όπου το Flix, για άλλη μία χρονιά, θα σας αναμεταδίδει ζωντανά ό,τι συμβαίνει επί σκηνής στην 72η τελετή των Χρυσών Σφαιρών.

George Clooney Golden Globe O Brother Xρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού (Κωμωδία/Μιούζικαλ) για του «Ω Αδελφέ, Που Είσαι;», 2001

Περισσότερος Τζορτζ Κλούνεϊ: