Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι τη Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου

στα 10

Το Flix προτείνει τις καλύτερες επιλογές σε τηλεόραση, πλατφόρμες και online φεστιβάλ.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι τη Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου

Οσο δεν μπορούμε να πάμε σινεμά, δεν σταματάμε να βλέπουμε ταινίες (και σειρές). Και επιλέγουμε για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες χωρίς αίθουσες στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς


gospel

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο του Πιερ Πάολο Παζολίνι

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», είναι μια οπτικά συγκλονιστική και συναισθηματικά συνταρακτική μεταφορά της ζωής του Χριστού, βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου. Ο Παζολίνι ακολουθεί πιστά τη δομή του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κείμενό του, χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη δική του. Η ταινία βρίσκεται σαν εικόνα και λόγος στους αντίποδες των βιβλικών θεαματικών ταινιών του Χόλιγουντ, αλλά και της γλυκερής εικονογραφίας σε στιλ λιθογραφίας. Δεν αποπειράται καμία ιστορική ανασύνθεση. Είναι γυρισμένη με απόλυτο ρεαλισμό, σε χωριά της νότιας Ιταλίας, φτωχά χωριά με τα παμπάλαια σπίτια τους. Το όραμα του Παζολίνι είναι ταυτοχρόνως βαθύτατα θρησκευτικό και σκόπιμα πολιτικό, καθώς ο Μεσσίας παρουσιάζεται σαν ένας χωριάτης παρίας, παρακινούμενος από την οργή του για την κοινωνική αδικία. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους κινηματογραφικούς Χριστούς που έγραψαν ιστορία.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στο κανάλι της Βουλής

lampeti

H Ελλη Λαμπέτη διαβάζει κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από την τηλεόραση της τότε ΥΕΝΕΔ. Το σπάνιο αυτό υλικό, κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φιλμ, ήταν χαμένο και εντοπίστηκε ξανά το στο πλαίσιο των εργασιών ταξινόμησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ. Μετά την αποκατάστασή του, η σειρά επαναπροβλήθηκε. Η σκηνοθεσία εστιάζει στο πρόσωπο και στη φωνή της σπουδαίας ηθοποιού, ενώ σε ορισμένα σημεία αξιοποιείται φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Σκηνοθετεί.ο Παντελής Βούλγαρης, στη φωτογραφία ο Νίκος Καβουκίδης.

Ολα τα επεισόδια, χωρισμένα σε μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι διαθέσιμα στο Ertflix

Ο Ιησούς Από Τη Ναζαρέτ 607

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Τι θα πει «πάλι»; Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστική τηλεοπτική εμπειρία αυτές τις μέρες από τις κλεφτές ματιές στο έπος της ζωής του Ιησού, όπως καταγράφηκε μπροστά στα γαλανά, υγρά μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ το 1977! Σήμερα βρισκόμαστε στο 4ο επεισόδιο, αλλά μπορείτε να διαβάσετε τα recaps ολόκληρης της σειράς, όπως τα έγραψε ο Θοδωρής Δημητρόπουλος - θα περάσετε πιο ωραία κι απ' ό,τι αν δείτε τη σειρά.

Ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» προβάλλεται στον ΑΝΤ1 στις 21.15

for sama 607

Για τη Μικρή Σαμά (For Sama) των Ουαάντ αλ-Κατέμπ και Εντουαρντ Γουάτς

Η Ουαάντ αλ-Κατέμπ ήταν ένα κορίτσι που, γύρω στο 2015, εγκατέλειψε τη ζωή της και την οικογένειά της στην επαρχία της Συρίας και πήγε στο Χαλέπι για να σπουδάσει. Είχε μια βιντεοκάμερα και της άρεσε να τραβά υλικό: τους φίλους της, την πόλη. Την επανάσταση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασάντ, παράπλευρη δράση της Αραβικής Ανοιξης, στην οποία πήρε μέρος με σθένος και νεανικό ενθουσιασμό. Ωσπου άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες στο Χαλέπι. Η αλ-Κατέμπ εξακολούθησε να τραβάει υλικό. Τον νεαρό γιατρό-ακτιβιστή Χαζάμ που προσέφερε τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Τη γέννηση της πρώτης τους κόρης, της Σαμά, που σημαίνει «ουρανός». Το αίμα και τα πτώματα, τις ρωσικές βόμβες, την ισοπέδωση του πρώτου τους σπιτιού, τη μετεγκατάστασή τους μέσα στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στο Χαλέπι, εκείνο που δεν θα έπεφτε, ώσπου έπεσε. Τους φίλους τους που όλο και λιγοστεύουν, τα παιδιά, εξάχρονα κι επτάχρονα, που φέρνουν στο νοσοκομείο ετοιμοθάνατα τα μικρά αδέλφια τους, μια και οι γονείς έχουν ήδη εκλείψει. Και την πόλη, σε πανοραμική θέα, καθώς, μήνα με το μήνα, τα κτίρια αρχίζουν κι εξαφανίζονται. To «Για τη Μικρή Σαμά» αποτελείται από αυτό το υλικό. Υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2020. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Για τη Μικρή Σαμά».

Η ταινία θα προβληθεί Μεγάλη Τετάρτη, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή 28, 29 και 30 Απριλίου στις 21.00 στη Viva.gr σε διανομή της Filmtrade. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τα εισιτήριά σας.

το όνομα του ρόδου 607

«Το Ονομα του Ρόδου» του Ζαν-Ζακ Ανό

Βασισμένη στο ομότιτλο best seller του Ουμπέρτο Εκο, η συναρπαστική ταινία αφηγείται μια ιστορία θανάτου και ίντριγκας στην κλειστή κοινωνία ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα.Ο αδελφός Γουίλιαμ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια σειρά φόνων που έχουν διαπραχθεί στο μοναστήρι αλλά κάποιος προσπαθεί να τον εμποδίσει να φτάσει στην αλήθεια. Με τους Σον Κόνερι, Κρίστιαν Σλέιτερ, Φ. Μάρεϊ Εϊμπραμ, ένα μπαρόκ κινηματογραφικό μνημείο, ό,τι πρέπει για την ημέρα.

Η ταινία προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 22.30

While at War 607

Οσο Κρατά ο Πόλεμος (While at War) του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ

Ισπανία. Καλοκαίρι 1936. Ο φημισμένος συγγραφέας Μιγκέλ ντε Ουναμούνο αποφασίζει να στηρίξει δημόσια την στρατιωτική επέμβαση που υπόσχεται να φέρει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αυτόματα παύεται από την θέση του ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα με παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης της χώρας. Στο μεταξύ, ο Στρατηγός Φράνκο συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ξεκινώντας τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις από τον Νότο, ευελπιστώντας να κατακτήσει την εξουσία. Οι συγκρούσεις γίνονται αιματηρές και καθώς ο Ουναμούνο βλέπει συναδέλφους του να φυλακίζονται, αρχίζει να αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασής του να ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Οταν ο Φράνκο μεταφέρει το αρχηγείο του στη Σαλαμάνκα ως Γενικός Διοικητής, ο Ουναμούνο αποφασίζει να τον επισκεφτεί στο παλάτι του και να ζητήσει επιείκεια. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

Το «Οσο Κρατά ο Πόλεμος» κάνει την online πρεμιέρα του από τις 22 Απριλίου μέσω viva.gr, συνεχίζοντας την προσπάθεια της StraDa Films να ανοίξει τα κλειστά σινεμά στο σπίτι σας δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μια πολυβραβευμένη ταινία A' προβολής, χωρίς συνδρομή, αγοράζοντας το δικό σας ψηφιακό εισιτήριο (virtual e-ticket).

the english patient 607

«Ο Αγγλος Ασθενής» του Αντονι Μινγκέλα

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει, μια νεαρή νοσοκόμα φροντίζει έναν άνδρα που υποφέρει από σοβαρά εγκαύματα, απ' όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε. Με μια σειρά από φλας μπακ γνωρίζουμε την ιστορία του και τη μοιραία ερωτική σχέση που καθόρισε τη ζωή του. Ρέιφ Φάινς, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ζιλιέτ Μπινός, Γουίλεμ Νταφόε, 9 Βραβεία Οσκαρ το 1997, σ' ένα από τα ομορφότερα ρομαντικά μελοδράματα όλων των εποχών.

Η ταινία προβάλλεται στο Σκάι στις 23.45

περιφρόνηση 607

«My Journey Through French Cinema» του Μπερτράν Ταβερνιέ

Περίπου όπως έκανε ο Μάρτιν Σκορσέζε για το αμερικανικό σινεμά, ο Μπερτράν Ταβερνιέ αποτίει φόρο τιμής στο γαλλικό, εκείνο που τον μεγάλωσε και τον έπλασε. Ενα προσωπικό ταξίδι στις γαλλικές ταινίες που έβλεπε παιδί, αλλά και όσες διαμόρφωσαν τα πρώτα βήματα της μεγάλης καριέρας του, μαζί με πορτρέτα των δημιουργών κι ερμηνευτών που τον καθόρισαν.

Η ταινία προβάλλεται στο Cosmote Cinema 2 στις 22.00


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες χωρίς αίθουσες στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς