Buzz

Ποιος θέλει να μποϋκοτάρει το «Exodus» του Ρίντλεϊ Σκοτ;

στα 10

Με επίκεντρο τις «ρατσιστικά διφορούμενες» επιλογές του καστ του, το «Exodus» του Ρίντλεϊ Σκοτ απειλείται με μποϋκοτάζ, τέσσερις μήνες πριν την έξοδό του στις αίθουσες.

Ποιος θέλει να μποϋκοτάρει το «Exodus» του Ρίντλεϊ Σκοτ;

«Οχι μόνο όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι λευκοί, αλλά οι υπηρέτες, οι κλέφτες και οι δολοφόνοι όλοι παίζονται από Αφρικανούς. Παιδιά, αυτό είναι ρατσιστικό. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ένας από αυτούς τους τύπους που είναι προφανώς δέσμιοι της ιστορικής ακρίβειας αλλά δεν ενδιαφέρονται αρκετά για να πάρουν έναν έγχρωμο ηθοποιό για να παίξει το Μωυσή ή την αναθεματισμένη Βασίλισσα της Αφρικής, ενώ ταυτόχρονα γεμίζουν την υπόλοιπη ταινία με μαύρους υπηρέτες και κλέφτες. Θα το δεχόμουν αν έπαιρνε τον Louis CK ή την Μέριλ Στριπ για να παίξει την Τούγια, τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για Μωυσή και τον Τσόι Μιν-Σικ για Ραμσή. Αλλά το να κάνεις τους βασικούς ήρωες λευκούς και όλους τους άλλους Αφρικανούς είναι κινηματογραφική αποικιοκρατία.»

Ο κριτικός και σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ντένις Τζιούνορ δεν είναι ο μόνος που έχει πρόβλημα με το «Exodus: Gods and Kings» του Ρίντλεϊ Σκοτ, αφού αρκετοί bloggers και κριτικοί έχουν επισημάνει την πρακτική του Σκοτ να αγνοεί την αρχαία Αίγυπτο στην οποία διαδραματίζεται το φιλμ και να έχει για πρωταγωνιστές τους λευκούς, κρατώντας για τους μαύρους ηθοποιούς μόνο ρόλους κατωτέρων στρωμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Είναι το αμερικάνικο σινεμά μόνο για λευκούς Αμερικάνους;

Με το hashtag #BoycottExodusMovie, μια σειρά από tweets εμφανίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, προτρέποντας το κοινό να μποϋκοτάρει την ταινία, όταν θα βγει στις αίθουσες το Δεκέμβριο του 2014.

Ο Τζόελ Ετζερτον που υποδύεται στην ταινία τον Ραμσή, βρέθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μελβούρνης και σχολίασε το όλο ζήτημα: «Δεν είναι η δουλειά μου να παίρνω τέτοιες αποφάσεις. Μου ζητήθηκε να κάνω μια δουλειά και θα ήταν πολύ δύσκολο να πω όχι σε αυτήν τη δουλειά. Ωστόσο είμαι ευαίσθητος με το συγκεκριμένο θέμα και κατανοώ τις αντιδράσεις.»

Αναμένεται να δούμε κατά πόσο το μποϋκοτάζ θα είναι κάτι που θα πλήξει την εμπορική απήχηση της ταινίας (ή την Οσκαρική της καριέρα), κάτι που δεν νομίζουμε ότι το Χόλιγουντ θα αφήσει να συμβεί...

Διαβάστε ακόμη: