Buzz

Είναι το αμερικάνικο σινεμά μόνο για λευκούς Αμερικάνους;

στα 10

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως η εθνοτική πολυμορφία είναι άγνωστο θέμα για το αμερικάνικο σινεμά.

Είναι το αμερικάνικο σινεμά μόνο για λευκούς Αμερικάνους;

Σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «Race/Ethnicity in 600 Popular Films: Examining On Screen Portrayals and Behind the Camera Diversity» που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, το Χόλιγουντ φτιάχνει ταινίες που αφορούν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους μόνο λευκούς και όμορφους Αμερικάνους.

Τόσο οι Λατίνοι όσο και οι Αφρο-Αμερικανοί δεν εκπροσωπούνται παρά μόνο σπάνια σε κινηματογραφικό χρόνο, όπως απέδειξε η σύγκριση ανάμεσα σε 3.932 ομιλώντες χαρακτήρες των πιο εμπορικών ταινιών στο αμερικανικό box-office από το 2007 μέχρι και το 2013. Ειδικά το 2013, μόνο το ένα τέταρτο αυτών των ρόλων ερμηνεύτηκαν από ανθρώπους εθνικών μειονοτήτων. Το 74% ήταν λευκοί ενώ οι Λατίνοι που αποτελούν το 16.3% του αμερικανικού πληθυσμού και το 25% των εισιτηρίων που κόβονται στην Αμερική, υποδύθηκαν μόνο το 4.9% των παραπάνω χαρακτήρων.

Επίσης, παρά την οσκαρική επιτυχία του «12 Χρόνια Σκλάβος» και ταινίες όπως το «The Butler», η εμφάνιση ανθρώπων μη λευκής καταγωγής δεν έχει βελτιωθεί από το 2007 έως και το 2013. Αν και οι μαύροι αποτελούν το 12.6% του αμερικανικού πληθυσμού, 17% των ταινιών που μελετήθηκαν δεν περιείχαν ούτε ένα μαύρο χαρακτήρα.

Στην έρευνα (που μπορείτε να βρείτε αυτούσια εδώ), εξετάστηκε επίσης και η εμφάνιση των γυναικείων χαρακτήρων που συνήθως απεικόνίζονται στερεοτυπικά ως σέξι. Το 36.1% των Λατίνων γυναικείων χαρακτήρων παρουσιάζεται με αναφορές στη σεξουαλικότητα, σε αντίθεση με το 32.2% των λευκών γυναικών και το 24.6% των Αφροαμερικανίδων.

Οπως αναφέρει το Variety, οι μαύρες γυναίκες είναι η ομάδα που εμφανίζεται σπανιότερα και πίσω από τις κάμερες. Η έρευνα έδειξε πως μέσα σε πέντε από τα έξι χρόνια που μελετήθηκαν δεν υπήρχε ούτε μία αφροαμερικανίδα σκηνοθέτης στις πιο εμπορικές ταινίες της κάθε χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: