Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: Τιμή στον Κώστα Γαβρά

στα 10

Τιμητικό Βραβείο θα απονεμηθεί στον Κώστα Γαβρά στις 15 Δεκεμβρίου, στην 31η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας που θα γίνει φέτος στη Σεβίλλη.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: Τιμή στον Κώστα Γαβρά

O Κώστας Γαβράς θα είναι πέμπτος σκηνοθέτης που θα τιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου με ειδικό βραβείο για την πορεία του όχι μόνο ως κινηματογραφιστής αλλά και ως μια πολιτική φωνή που, όπως υποστηρίζει η επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας, είναι σεβαστή όχι μόνο από τους συναδέλφους του, αλλά και από το κοινό σε όλον τον κόσμο.

Οι προηγούμενοι τέσσερις ήταν ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ο Μισέλ Πικολί, ο Σερ Μάικλ Κέιν και ο Αντρέι Βάιντα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί κάποιος να σπάσει πλάκα με το θάνατο του Κώστα Γαβρά;

Gavras

H είδηση της βράβευσης του Κώστα Γαβρά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου έρχεται την εποχή που στην Ελλάδα κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του από τις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο «Πήγαινε Εκεί οπου είναι Αδύνατον να Πας».

Οι τίτλοι των κεφαλαίων του βιβλίου είναι ενδεικτικοί της ανασκόπησης που επιχειρεί ο Κώστας Γαβράς, ξεκινώντας από τα φοιτητικά του χρόνια («Παρίσι», «Φοιτητής», «Βοηθός», «Καθοριστικές Συναντήσεις»), τα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών του και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού («Στον δρόμο για τη Χιλή», «Χόλλυγουντ», «Το Μουσικό Κουτί και ο τοίχος», «Μοντάν», «Δυο σταρ») και τις κομβικές στιγμές της ζωής του («Η "Σινεματέκ"», «Εξοδοσ από την ομίχλη», «Οι ομόκεντροι θάνατοι»).

Ο Κώστας Γαβράς, όπως δήλωσε στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Απρίλιο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι». Ελπίζουμε, όπως έκανε πάντα, με έντονη κριτική διάθεση απέναντι στην πιο επικίνδυνη, καιροσκοπική και αρνητικά καθοριστική για τις μελλοντικές γενιές περίοδο που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αυτοβιογραφία

Διαβάστε ακόμη: Στην Heretic το Eurimages Co-Production Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου