Industry

Η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

στα 10

Με δελτίο τύπου η ΕΣΠΕΚ εκφράζει έντονες ανησυχίες... για το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Πρεσβείας της Ελβετίας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να αποσύρουν τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο λόγω της χρήσης της ονομάσίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τη Π.Γ.Δ.Μ..

Flix Team
Η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου για την απόσυρση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο

H αντίδραση των παραγωγών-σκηνοθετών που είδαν τις ταινίες τους να αποσύρονται από το πρόγραμμα του Other Movie Φεστιβάλ του Λουγκάνο, μετά την απόφαση του Πρέσβη της Ελβετίας και του Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν άμεση. Το ίδιο και η αντίδραση όσων προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πως μια χώρα προσπαθεί να κάνει το σωστό κάνοντας πάντα το λάθος πράγμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνοντας εξωτερική πολιτική στο βάρος πνευματικής δημιουργίας και πνευματικών έργων που δεν της ανήκουν. Με μοναδικό αποτέλεσμα η Ελλάδα να απέχει από το Φεστιβάλ ενώ η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να προβάλλει ωραιότατα τις ταινίες της...

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι συνέβη με την απόσυρση των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ του Λουγκάνο.

Με δελτίο τύπου η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου έρχεται για να αντιδράσει και επίσημα, ευτυχώς μην αφήνοντας το όλο θέμα να ξεχαστεί χωρίς να υπάρξει ούτε η παραμικρή (σοβαρή) απάντηση από πλευράς της Πρεσβείας της Ελβετίας, του ελληνικού κράτους ή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο τύπου της Ενωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου:

Η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, με αφορμή την απόσυρση των Ελληνικών ταινιών από το Φεστιβάλ του Λουγκάνο, μετά από παρέμβαση/εντολή του Έλληνα Πρέσβη στην Ελβετία Χαράλαμπου Μάνεση, έχει να επισημάνει τα εξής:

Πολύ σωστά ο Έλληνας πρέσβης επιδίωξε να αναδείξει και να προασπίσει το εθνικό θέμα της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από την FYROM, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουγκάνο. Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να διατάξει την απόσυρση των ελληνικών ταινιών.

Οι ταινίες, βάσει του Ν.2121 είναι πνευματικά έργα που ανήκουν στο δημιουργό τους (σκηνοθέτη), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να επιτρέπει / απαγορεύει την προβολή ολόκληρου ή μέρους τους.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως χρηματοδότης των ταινιών ΔΕΝ αποκτάει δικαιώματα υπεράνω του νόμου για να συμπράττει στην απαγόρευση ή δανειοδότηση της προβολής ενός έργου χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.

Τέλος επισημαίνουμε ότι την ενημέρωση για το συμβάν οι σκηνοθέτες την έλαβαν μέσω μέιλ που τους απέστειλαν οι οργανωτές του φεστιβάλ και στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι στην επικοινωνία του με την πρεσβεία μας στην Ελβετία, «δεν μας προσέφερε καμιά δυνατότητα να τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα με έναν τρόπο κοινής αποδοχής, καθώς από τη δική μας πλευρά δεν υπήρχε ο παραμικρός δόλος».

Η απόφαση του Έλληνα Πρέσβη με την σύμπραξη του ΕΚΚ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των σκηνοθετών τους, μας βρίσκει αντίθετους και μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όταν η πολιτική της ελληνικής πολιτείας εκφράζεται χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και μάλιστα εν΄ονόματι τους.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΚ


Διαβάστε ακόμη: