Industry

Είστε νεαρός κριτικός κινηματογράφου; Παρακολουθείστε το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ δωρεάν!

στα 10

Το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ που διαρκεί από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου, προσκαλεί νεαρούς κριτικούς κινηματογράφου στο Σεμινάριο Κριτικής που διοργανώνει.

Είστε νεαρός κριτικός κινηματογράφου; Παρακολουθείστε το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ δωρεάν!

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ διοργανώνει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νεαρών Κριτικών Κινηματογράφου και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν.

Με το νεωτεριστικό προφίλ που το διακρίνει, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ υποστηρίζει τον κινηματογράφο, την παραγωγή ταινιών και την κινηματογραφική δημοσιογραφία με διάφορους τρόπους. Κατ’ αρχήν, το κεντρικό τμήμα του Φεστιβάλ, «Bright Future», παρουσιάζει πρώτες και δεύτερες μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες που κινούν πάντα το ενδιαφέρον. Παράλληλα, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Hubert Bals Fund συμβάλλει σε κινηματογραφικές παραγωγές των υπό ανάπτυξη χωρών, ενώ η CineMart διοργανώνει ένα εργαστήρι ανάπτυξης ταινιών για νεαρούς παραγωγούς, το Rotterdam Lab. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της κινηματογραφικής κριτικής στην επιβίωση του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ διοργανώνει επίσης ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους που γράφουν επαγγελματικά για το σινεμά.

Από το 1998, το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ επιλέγει μέχρι έξι κριτικούς κινηματογράφου από χώρες εκτός της Ολλανδίας, ηλικίας κάτω των 30 ετών και τους προσφέρει την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο Ρότερνταμ, να καλύψουν την κινηματογραφική διοργάνωση, να γνωρίσουν τον τρόπο που λειτουργεί το Φεστιβάλ και να έρθουν σε άμεση επαφή με την ανεξάρτητη κινηματογραφική δημιουργία.

Οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν, θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της FIPRESCI, στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα παρακολουθούν ανελιπώς τουλάχιστον ένα τμήμα της διοργάνωσης, θα έχουν το δικό τους blog στο website του Φεστιβάλ και θα δημοσιεύσουν έως τρία κείμενα στην καθημερινή εφημερίδα του Φεστιβάλ, την Daily Tiger. Μέχρι τώρα, δεν έχει συμμετάσχει ποτέ Ελληνας δημοσιογράφος στο πρόγραμμα (πιθανότητα επειδή κανείς δεν έχει ασχοληθεί... ας εκμεταλλευτεί κάποιος αυτήν την υπέρχοη ευκαιρία!)

Οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν θα έχουν δημοσιογραφική διαπίστευση για το Φεστιβάλ, δωρεάν (αλλά οικονομική) φιλοξενία για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και κάλυψη μέρους των αεροπορικών τους εισιτηρίων.

Οι υποψήφιοι, εκτός του να είναι κάτω των τριάντα, πρέπει να μιλούν και να γράφουν άπταιστα αγγλικά, να μπορούν να παρουσιάσουν επαγγελματικά τους κείμενα ή βίντεο, αλλά και να μην είναι τόσο καταξιωμένοι ώστε το μέσο όπου δουλεύουν να μπορεί να τους στείλει στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και, τέλος, να έχουν μια επίσημη συμφωνία ότι μπορούν να δημοσιεύσουν τουλάχιστον ένα άρθρο για το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ σε κάποιο μέσο της χώρας τους.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, 2011.Το Φεστιβάλ διαρκεί από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου.Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το website του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ ή απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, στο press@filmfestivalrotterdam.com, σχετικά με το IFFR Trainee Project for Young Film Critics 2012.