Buzz

Δείτε πρώτοι τη βραβευμένη ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο»

στα 10

Η Feelgood Entertainment και το Flix σας προσκαλούν στην avant-premiere της βραβευμένης με το βραβείο LUX ευρωπαϊκής ταινίας του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο».

Flix Team
Δείτε πρώτοι τη βραβευμένη ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο»

Παρόλο που έχει χάσει τη δουλειά του πρόσφατα, ο Μισέλ ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα του Μαρί-Κλερ. Το ζευγάρι είναι ερωτευμένο για πάνω από τριάντα χρόνια. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους τους δίνουν χαρά, όπως και οι καλοί φίλοι που τους περιβάλλουν. Είναι και οι δύο περήφανοι για τους πολιτικοποιημένους αγώνες και τις ηθικές αξίες τους. Ομως, αυτή η ευτυχία θα διαταραχθεί από δύο οπλισμένους νεαρούς που θα τους επιτεθούν βίαια και θα αρπάξουν τα χρήματα που τους δώρισαν οι φίλοι τους για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο. Το σοκ γίνεται μεγαλύτερο όταν ανακαλύπτουν ότι την επίθεση την είχε οργανώσει ο Κριστόφ, ένας πρώην συνάδελφος του Μισέλ, που απολύθηκε την ίδια μέρα με εκείνον. Τα πράγματα μπλέκουν κι άλλο, αφού ο Κριστόφ μεγαλώνει μόνος του τα δύο μικρά αδέρφια του.

Βασισμένο σε ένα ποίημα του Βίκτωρος Ουγκό «Les Pauvres Gens», το φιλμ του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν που έκανε την πρεμιέρα του στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών και απέσπασε το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2011, δεν είναι ακριβώς η πολιτική ταινία που φαντάζεται κανείς διαβάζοντας την παραπάνω υπόθεση.

Εστιασμένο στη δύναμη του «μαζί» και με φόντο την ηλιόλουστη Μασαλία, το «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» είναι για τον δημιουργό του μια επίκαιρη ματιά πάνω στη δύναμη των αδύναμων και μαζί μια ελπιδοφόρα ματιά σε έναν κόσμο που καταρρέει: «Για μένα, ένα από τα πιο σοβαρά θέματα στη σημερινή κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει πια ταξική συνείδηση. Με την έννοια ότι δεν μπορείς πια καν να πεις "εργατική τάξη", γι’ αυτό μιλάω για "φτωχούς ανθρώπους". Αλλά, η πραγματική επίγνωση του να είναι κανείς "φτωχός άνθρωπος" δεν υπάρχει. Οπως είναι η κατάσταση, δεν υπάρχουν πια στην Γαλλία αυτές οι τεράστιες βιομηχανικές οντότητες όπου το ΄70 και το ΄80, τρεις χιλιάδες εργάτες θα έβγαιναν από το εργοστάσιο. Η ταξική συνείδηση εκείνον τον καιρό ήταν όχι μόνο πιθανή, αλλά και ευνόητη: την ενσάρκωναν οι χιλιάδες άνθρωποι με τις εργατικές φόρμες, αυτοί οι εργάτες «με τα μπλε κολάρα». Και, φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι ήταν μαζί , είχαν κοινά συμφέροντα, ακόμα και όταν είχαν διαφορετικές ταυτότητες. Δεν είναι δύο τύποι πληθυσμών: oι αυτόχθονες, εργαζόμενοι, που ανήκουν σε σωματεία και έχουν σπίτια από την μία, και από την άλλη οι άνεργοι μετανάστες, οι εγκληματίες από το κέντρο της πόλης ή τα φτωχά προάστια. Η πολιτική και το σινεμά μπορούν να ξεσκεπάσουν αυτή την διανοητική απάτη.»

Δείτε πρώτοι τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» την Τετάρτη 7 Μαρτίου στο ΑΘΗΝΑΙΟΝ 3D Digital (Β.Σοφίας 124) στις 18.00 το απόγευμα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε μια από τις 15 διπλές προσκλήσεις είναι να στείλετε ένα e-mail στο win@flix.gr με την ένδειξη «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» και το ονοματεπώνυμο σας. Οι νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ειδοποιηθούν με e-mail το πρωί της Τετάρτης 7 Μαρτίου.

Τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» βγαίνουν στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Μαρτίου από τη Feelgood Entertainment