Buzz

Ο Κρίστιαν Μπέιλ θα είναι ο Τράβις ΜακΓκι, στο δικό του, πολύ προσωπικό franchise

στα 10

Ενας πολύ σκληρός, πολύ γενναιόδωρος, πολύ σύνθετος ήρωας θα είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ στο «The Deep Blue Good-By» που, αν βγει σε καλό, έχει άλλες… 20 συνέχειες!

Ο Κρίστιαν Μπέιλ θα είναι ο Τράβις ΜακΓκι, στο δικό του, πολύ προσωπικό franchise

Ο Τζον Ντ. ΜακΝτόναλντ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους, σκοτεινότερους και πιο ανατρεπτικούς Αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας με δράση από το ’60 ως το ’80: είναι, άλλωστε, εκείνος που υπέγραψε το «The Executioners» το 1957, το οποίο διασκευάστηκε στο «Cape Fear», το «Ακρωτήρι του Φόβου», τόσο του 1962 με τον Γκρέγκορι Πεκ και τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, όσο και τη βερσιόν του 1991 που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν Σκορσέζε με τον Νικ Νόλτε και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο σταθερός ήρωας του ΜακΝτόναλντ ήταν ο Τράβις ΜακΓκι, που τον απασχόλησε σε 21 μυθιστορήματα. Από αυτά, ένα μόνο έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη στο παρελθόν, το «Darker Than Amber»του 1970, με τον Ροντ Τέιλορ στον κεντρικό ρόλο. Τώρα όμως, το στούντιο της Fox, αφού για χρόνια παιδευόταν με την περίπτωση του ΜακΝτόναλντ κι αναζητούσε σκηνοθέτες στα χωράφια του Ολιβερ Στόουν και του Πολ Γκρίνγκρας και πρωταγωνιστή στην ατρόμητη καριέρα του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, μοιάζει να είναι έτοιμο να κάνει μια σωστή, φιλόδοξη νέα αρχή.

Το πρώτο μυθιστόρημα με ήρωα τον Τράβις ΜακΓκι, το «The Deep Blue Good-by» (στα ελληνικά «Ο Κρυμμένος Θησαυρός» από τις εκδόσεις Bell), του 1976, ετοιμάζεται για την κινηματογραφική μεταφορά του, σε σενάριο του Ντένις Λεχέιν, με υπέροχα διαπιστευτήρια το «Gone Baby Gone» του Μπεν Αφλεκ, το «Mystic River» του Κλιντ Ιστγουντ και το «Shutter Island» του Μάρτιν Σκορσέζε – επιπλέον, στο δικό του διήγημα, «Animal Rescue», από τη συλλογή Boston Noir, βασίζεται το «The Drop» του Μίκαελ Ρόσκαμ με τους Τζέιμς Γκαντολφίνι και Τομ Χάρντι. Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Τζέιμς Μάνγκολντ, που ακολούθησε την καλλιτεχνική επιτυχία του «3:10 to Yuma» με τον αμφίβολης πρωτοτυπίας τελευταίο «Wolverine» και πρωταγωνιστής φημολογείται ότι θα είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ, σ’ ένα ρόλο που έχει τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσει και το μεγάλο ταλέντο του και την αγάπη του για διφορούμενους ήρωες που ασπάζονται και το καλό και το κακό με την ίδια τυχοδιωκτική ευκολία.

Διαβάζουμε από τη σύνοψη του βιβλίου: Ο Τράβις ΜακΓκι αυτοπροσδιορίζεται ως αλήτης της παραλίας της Φλόριντα, ζει μέσα στη βάρκα που κέρδισε σε μια παρτίδα χαρτιά. Σιχαίνεται τις πιστωτικές κάρτες, τα συνταξιοδοτικά πακέτα, τις πολιτικές συγκεντρώσεις, τις υποθήκες και την τηλεόραση. Δουλεύει μόνο όποτε του τελειώνουν τα χρήματα και ο κανόνας του είναι απλός: θα σε βοηθήσει να βρεις ό,τι σου πήραν, αρκεί να κρατήσει τα μισά. Ο ΜακΓκι αυτήν την περίοδο δεν είναι άφραγκος, αλλά πώς να πει κανείς όχι στην Κάθι, ένα γλυκό κορίτσι που βασανίζει κατ’ επανάληψη ο πρώην της, ο σαδιστής Τζούνιορ Αλεν; Εκείνο που ο Τράβις δεν μπορεί να προβλέψει, είναι πόσες άλλες ακόμα γυναίκες έχει διαλύσει στο πέρασμά του ο Τζούνιορ, όπως το τελευταίο του θύμα, τη Λόις Ατκινσον. Ευάλωτη, κατεστραμμένη, η Λόις δεν μπορεί καν να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι όταν τη βρίσκει ο Τράβις, πόσω μάλλον να κρατηθεί στη ζωή. Αλλά ο Τράβις θα τη φροντίσει, θα της δώσει μια νέα ζωή, όσο αναζητά τον αδίστακτο άντρα που κλέβει την ανάσα και το πνεύμα από απροστάτευτες κοπέλες.

Το συναρπαστικό με την προοπτική της κινηματογραφικής μεταφοράς του «The Deep Blue Good-by», είναι ότι, εάν η απόπειρα στεφτεί με επιτυχία (οι οιωνοί είναι ανάμεικτοι, ο Τζέιμς Μάνγκολντ είναι ικανός για τα καλύτερα και τα χειρότερα), 20 ακόμα ιστορίες του Τράβις ΜακΓκι περιμένουν τις δικές τους διασκευές!