Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: 11 κινηματογραφικά μερόνυχτα στο φουλ

στα 10

Πάνω από 200 ταινίες και δεκάδες εργαστήρια, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις επιφυλάσσει η κινηματογραφική γιορτή από τις 18 μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: 11 κινηματογραφικά μερόνυχτα στο φουλ

Με την προβολή της νέας κόπιας του αξέχαστου μουσικοβιογραφικού δράματος του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» εγκαινιάζει τις εργασίες του το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αύριο το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπως πάντα, και παρουσία του βετεράνου δημιουργού, ο οποίος και θα τιμηθεί από τη διοργάνωση για την προσφορά του στην τέχνη του σινεμά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την πρεμιέρα του πολυταξιδεμένου φιλμ.

chania

Ο Κώστας Φέρρης είναι ένα μονάχα από τα πολλά τιμώμενα πρόσωπα της φετινής, πολυποίκιλης σε προβολές και δράσεις, έκδοσης. Προσκεκλημένοι είναι ακόμα ο Τουρκογερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, που θα βραβευθεί μετά την ειδική προβολή της ταινίας του «Μαζί ή Τίποτα», ο σημαντικός καλλιτέχνης γραφιστικής Δημήτρης Αρβανίτης, σχεδιαστής της κεντρικής αφίσας του φετινού φεστιβάλ, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Οι κινηματογραφικές αφίσες, το χάρτινο πρόσωπο της κινούμενης εικόνας», πριν ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση 50 κινηματογραφικών αφισών του στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η σκηνοθέτης Βουβούλα Σκούρα, με ένα μικρό αφιέρωμα στο πολυσύνθετο έργο της, και ο Χανιώτης εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης, που καταθέτει στην 11η διοργάνωση δύο δημιουργίες του.

Ακόμη, το φεστιβάλ θα υποδεχθεί τον Παντελή Βούλγαρη, για την μεταμεσονύχτια προβολή της σπονδυλωτής ταινίας του «Όλα Είναι Δρόμος», όπως και τον κορυφαίο Ελβετό ντοκιμαντερίστα Αλεξάντερ Ο. Φιλίπ και την απόλυτα σινεφίλ δημιουργία του «78/52», μια απολαυστική ανάλυση της εμβληματικής σκηνής στο ντους του «Ψυχώ». Μετά την προβολή, ο σκηνοθέτης θα συνομιλήσει με το κοινό για περαιτέρω λεπτομέρειες πάνω στο χιτσκοκικό έργο.

chania

Στο πρόγραμμα των μεγάλου μήκους συμμετοχών, συναντάμε, μεταξύ άλλων, το πολυβραβευμένο «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου, παρουσία της ίδιας, το «Νησί της Μήδειας» του Σέρτζιο Νάιτζα, ντοκιμαντέρ για τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, τη Μαρία Κάλλας και την «Μήδεια», την ταινία που τους έφερε κοντά, το «Ήλιος και Κόρη» της Καταλίνα Ρατζίνι, τους «Ξεριζωμένους» της Ελένης Αλεξανδράκη, τον «Ζάκρο» του Φίλιππου Κουτσαφτή, το «Cage Survivor» της Ιρίνας Μπόικο, το «Γελώντας στο Αφγανιστάν» της Αννέτας Παπαθανασίου, το «Metamorphosis - Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης» του Κώστα Αθουσάκη, το «Mighty Afrin: In the Time of the Floods» του Άγγελου Ράλλη, τις «Σημειώσεις Εκτοπισμού» του Καλέντ Τζαράρ και το «Γελαστό Παιδί» του Άλαν Γκίλσεναν.

Το δε lineup των 50 και πλέον μικρού μήκους φιλμ, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης ή animation, έχει να παρουσιάσει τίτλους όπως τα «Τίποτα πιο Ιερό από Ένα Δελφίνι» της Ισαβέλλας Μαργάρα, «Νησιά στην Άκρη» των Γιώργου Σαβόγλου και Διονυσίας Κοπανά, «Φύλα Καπνού» των Ελίζας Καβαλεράκη και Στάθη Γαλαζούλα, «Άλλος ένας» του Θοδωρή Παπαδουλάκη, «Τελευταία Πνοή» του Χάρη Ραφτογιάννη, «Μάης 2000» του Κιρίλ Σουλτάνοφ, «Ξένια» του Αλέξανδρου Κακούρη, «Όχι Αύριο» της Αμέρισσας Μπάστα, «Letter to a pig» του Ταλ Κάντορ, «Μικρό τ» της Μάσα Έλσγουορθ, «Cat Postale» του Ζαχαρία Μαυροειδή και «Ροζ Βουνό» του Τόμας Κούνστλερ.

Να σημειώσουμε πως το φεστιβάλ, αν και μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, απονέμει βραβεία κοινού σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες -φιξιόν, ντοκιμαντέρ και animation, διεθνείς και εγχώριες παραγωγές, μικρού και μεγάλου μήκους. Ειδικά βραβεία θα δοθούν στις ενότητες «Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης» και «Δικαίωμα στη ζωή», ενώ συνεργαζόμενοι φορείς (ΕΚΟΜΕ, Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας) απονέμουν τις δικές τους διακρίσεις.

chania

Ένα μουσικό σκέλος με τέσσερις ταινίες, άλλο ένα με παραγωγές ή συμπαραγωγές της συνεργαζόμενης Cosmote TV, βραβευμένα φιλμ από το Ionian Contemporary Animation Festival, μαθητικές δουλειές από την Camera Zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και επιλεγμένες ταινίες από τους σπουδαστές της Σχολής ΑΚΤΟ, φοιτητές της Τσέχικης Σχολής Famu και το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους Très Court είναι… μερικές ακόμα από τις παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις που θα στεγάσει το φεστιβάλ το 11ήμερο της διεξαγωγής του. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα 17 ειδικά σχεδιασμένα masterclasses και εργαστήρια, τα εκτενή εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκθέσεις («Ρεμπέτικο», Αρβανίτης, Φατίχ Ακίν), τις οποίες επιμελείται ο μόνιμος συνεργάτης του φεστιβάλ Λευτέρης Λαμπράκης, υπεύθυνος, επίσης, για τις αντίστοιχες φετινές εκδόσεις του.

Θυμίζουμε πως η προσέλευση σε όλες τις δράσεις και τις προβολές της διοργάνωσης είναι ελεύθερη, ενώ για τους εκτός των χανιώτικων τειχών, αλλά εντός της ελληνικής επικράτειας σινεφίλ, μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο www.chaniafilmfestival.com για όσο διαρκεί το φεστιβάλ.

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ και υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, το ΕΚΟΜΕ, το ΕΚΚ και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.