Buzz

Βραβείο... ελευθερίας της έκφρασης στον Τζαφάρ Παναχί!

στα 10

Εχοντας καταδικαστεί το 2010 σε φυλάκιση έξι χρόνων και σε 20ετή απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του και εξόδου από τη χώρα, ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί μοιράστηκε το βραβείο Σακχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης με τη σε φυλάκιση και απεργία πείνας δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ.

Βραβείο... ελευθερίας της έκφρασης στον Τζαφάρ Παναχί!

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου απονεμήθηκε στον Τζαφάρ Παναχί και την Νασρίν Σοτουντέχ το σημαντικότερο βραβείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου που φέρει το όνομα «Σακχάροφ» από τον διάσημο Σοβιετικό επιστήμονα Αντρέι Σακχάροφ.

O Σακχάροφ αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και τον ακτιβισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βραβεύθηκε το 1975 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις παρεμβάσεις του στο δίκτυο των κοινωνικών δικαιωμάτων στη πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ο Τζαφάρ Παναχί και η Νασρίν Σοτουντέχ κέρδισαν το βραβείο που στο παρελθόν έχει απονεμηθεί από τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σϋνορα» μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα, κερδίζοντας τους αντιπάλους τους που φέτος ήταν το ρωσικό γυναικείο συγκρότημα «Pussy Riot» και ο φυλακισμένος πολιτικός ακτιβιστής από τη Λευκορωσία Αλες Μπιαλάτσκι.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ: «Το βραβείο είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αναγνώρισης σε μια γυναίκα και έναν άντρα που δεν λύγισαν από το φόωο και αποφάσισαν να βάλουν τη μοίρα της χώρας τους πιο μπροστά από τη δική τους».

Τη στιγμή της απονομής του βραβείου, ο Τζαφάρ Παναχί βρίσκεται μεν ελεύθερος, αλλά με την 20ετή απαγόρευση της οποιασδήποτε κινηματογράφησης και εξόδου από τη χώρα σε ισχύ και ζει με την απειλή της ανά πάσας στιγμής σύλληψής του. Η Νασρίν Σοτουντέχ από την άλλη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, με καταδίκη για την υπεράσπιση πολιτικών ακτιβιστών και ζει υπό την απειλή της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και η οποία έχει κινητοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Οπως έγινε γνωστό στις αρχές του Οκτωβρίου από μια συνέντευξη του συμπατριώτη του, Αμπάς Κιαροστάμι, ο Τζαφάρ Παναχί έχει έτοιμη ήδη μια δεύτερη ταινία, μετά το «This is Not a Film» που γύρισε κρυφά το 2011 και έστειλε με USB στο Φεστιβάλ Καννών (διαβάστε περισσότερα εδώ).