Buzz

Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

στα 10

Το «Xenia» του Κούτρα βγήκε στη Γαλλία, το «Miss Violence» του Αβρανά βγήκε στην Αγγλία, η «Νορβηγία» του Βεσλεμέ πάει Κάρλοβι Βάρι κι ο κόσμος βλέπει μια «χρυσή» Ελλάδα στα «Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου». Αυτήν την εβδομάδα, το ελληνικό σινεμά έμοιασε στ’ αλήθεια διεθνές.

Flix Team
Best of Flix Week: Τα καλύτερα της κινηματογραφικής εβδομάδας που πέρασε

Λίγο μετά την επίσημη πρεμιέρα του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο Un Certain Regard του φετινού Φεστιβάλ Καννών, λίγο πριν το ραντεβού με το ελληνικό κοινό το φθινόπωρο, η ταινία έκανε, την Τετάρτη 18 Ιουνίου, το άνοιγμά της στη Γαλλία, σε κάτι παραπάνω από 50 σινεμά σ’ όλη τη χώρα. Μια μικρή «βόλτα» στο Παρίσι μάς ενθουσίασε, βλέποντας τη θετική ανταπόκριση που επιφύλαξε στο φιλμ η κριτική. Πάρτε μια γεύση απ’ το τι έγραψε ο γαλλικός Τύπος για το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, αυτήν την «τρελή ελληνική εποποιία». Μαζί, καμαρώσαμε για τι τέσσερις ελληνικές ταινίες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ανάμεσά τους σε παγκόσμια πρεμιέρα η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ. Διαβάσαμε τον Πίτερ Μπράντσο στην Guardian να χαρακτηρίζει ως «Ενα μακάβριο παραμύθι για το κακό και την ελληνική αγωνία» το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. Η ταινία βγήκε αυτήν την εβδομάδα στις αίθουσες της Μεγάλης Βρετανίας κι ενθουσίασε την κριτική (διαβάστε περισσότερα εδώ), ένα περίπου χρόνο μετά τη διπλή της βράβευση στο 70ό Φεστιβάλ Βενετίας. Και την ίδια ώρα που το νέο ελληνικό σινεμά ταξίδεψε στον κόσμο, ο κόσμος επισκέφθηκε την Αθήνα και την Κρήτη του ’60, στην ατμοσφαιρική και στιλάτη αναπαράστασή του στα «Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου» του Χοσεΐν Αμινί που μοιάζει να τραβάει, επιτέλους, πλήθος κοινού στα σινεμά της θερινής σεζόν.

callas

Χτυπήσαμε ψηλές νότες μαθαίνοντας ότι η επόμενη πρόκληση που αναλαμβάνει η Μέριλ Στριπ είναι να ερμηνεύσει τη Μαρία Κάλλας, πράγμα που δεν έχουμε αμφιβολία ότι μπορεί να κάνει σαν αληθινή diva! Διαβάστε περισσότερα για τις φήμες που θέλουν την 64χρονη Μέριλ Στριπ να ζεσταίνει τις φωνητικές της χορδές και να αποδέχεται την πρόκληση του «Master Class».

hardy

Είδαμε τον Τομ Χάρντι διπλό. Τα δυο δίδυμα αδέρφια, ο Ρόνι και ο Ρέτζι Κρέι, ήταν οι βασιλιάδες της λονδρέζικης μαφίας, στυγνοί εγκληματίες που παράλληλα εξασκούσαν τη γοητεία τους δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα ή την Τζούντι Γκάρλαντ. Οι αδελφοί Κρέι συνελήφθησαν για φόνο και καταδικάστηκαν τον Μάιο του 1968. Πριν, ωστόσο, πέσουν στα χέρια του νόμου, οι αδελφοί Κρέι έζησαν μια ζωή στα όρια, που ενέπνευσε όχι μόνο την ποπ κουλτούρα, αλλά και την εξαιρετική ταινία «The Krays» που σκηνοθέτησε το 1990 ο Πίτερ Μέντακ, με πρωταγωνιστές τους Γκάρι και Μάρτιν Κεμπ. Τώρα, ο Μπράιαν Χέλγκελαντ ξαναφέρνει τους αδελφούς Κρέι στην οθόνη, σε μια ταινία που κάνει σαφείς τις προθέσεις της, με τον τίτλο «Legend». Αυτή τη φορά, τον Ρέτζι και τον Ρόνι θα υποδύεται ένας ηθοποιός, ο Τομ Χάρντι, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα με κάθε πρόκληση. Διαβάστε περισσότερα για το «Legend» με τον Τομ Χάρντι και δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα εδώ.

got

Αποχαιρετήσαμε το «Game of Thrones» για ένα χρόνο. Φέτος, για άλλη μια σεζόν, Flix got medieval. Μπήκαμε στο σύμπαν του Γουέστερος κι αρνηθήκαμε να βγούμε, ώσπου να αναλύσουμε το φινάλε μέχρι τελικής πτώσης! Αν είστε κι εσείς fans του «Game of Thrones», θυμηθείτε ξανά ό,τι συνέβη, δραματικό, κυνικό, συναρπαστικό, ερωτικό, βίαιο ή απλώς θρυλικό, στην 4η σεζόν του «GoT», με τα αναλυτικά recaps του κάθε επεισοδίου. Ραντεβού ξανά τον Απρίλιο του 2015.

mermaid

Δώσαμε μορφή στη «Μικρή Γοργόνα» της Σοφία Κόπολα, καθώς η σκηνοθέτης ετοιμάζει την κινηματογραφική μεταφορά του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, μία απόφαση που μοιάζει απόλυτα ενταγμένη στο εφηβικό σύμπαν της φιλμογραφίας της: μοναχικά κορίτσια σε ιστορίες γλυκόπικρης (ή εντελώς πικρής) ενηλικίωσης. Μπορεί να μην γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες ακόμα, αλλά πρωταγωνίστρια θα είναι η Αντρέι Πέτζικ, ένα διαφυλικό μοντέλο/ηθοποιός από την Αυστραλία, η οποία στην επίσημη ιστοσελίδα της παρακαλεί να την αναφέρουμε στο λόγο με θηλυκά επίθετα, καθώς νιώθει ανάμεσα στα δύο φύλα και αισθάνεται περισσότερο ο εαυτός της ως γυναίκα. Διαβάστε περισσότερα για την Αντρέι Πέτζικ και τη «Μικρή Γοργόνα» της Σοφία Κόπολα εδώ.

trailers

Είδαμε το νέο τρέιλερ του «Expendables 3», της ταινίας όπου η αφρόκρεμα των action heroes του «τότε» και του «τώρα» συγκεντρώνεται για τρίτη φορά για να τα τινάξει όλα, κυριολεκτικά, στον αέρα. Γελάσαμε με το πρώτο τρέιλερ του «Guardians of the Galaxy» της Marvel που, με μια πράσινη Ζόι Σαλντάνα κι ένα ρακούν με όπλο, μοιάζει εξαιρετικά cool. Κάναμε το σταυρό μας με τις πρώτες, ανάμεσα στο κωμικό και το επικό, φωτογραφίες από το «Exodus: Gods and Kings», το πολυαναμενόμενο peplum του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στο ρόλο του Μωυσή. Θαυμάσαμε τα αγγλικά του Σίζαρ στο τελευταίο τρέιλερ του «Dawn of the Planet of the Apes», λίγο πριν οι μεταλλαγμένοι πίθηκοι κατακτήσουν το Σαν Φρανσίσκο και το αμερικανικό box office. Νιώσαμε ένα χτυποκάρδι μαθαίνοντας ότι ο Γουονγκ Καρ Γουάι ετοιμάζει τη νέα, 11η στη σειρά, ταινία του, το οποίο θα είναι, τι έκπληξη, ένα ρομάντζο, με πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό για τον οποίο «τρελαίνονται οι γυναίκες». Τέλος, ξύπνησε ο κυνισμός μας βλέποντας το τρέιλερ του «The Judge» με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, στο ρόλο που ο ίδιος ανακηρύσσει τον καλύτερο της ζωής του. Η ταινία όμως;

penny

Ψηθήκαμε από τον Θοδωρή Δημητρόπουλο ότι το «Penny Dreadful» είναι μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές της σεζόν: Το «Penny Dreadful» δεν επαναστατεί αντίστοιχα με τη φόρμα, αλλά μοιάζει εξίσου απενοχοποιημένο απέναντι στο υλικό προέλευσής του. Ενα ολόκληρο καστ, με μπροστάρηδες βεβαίως τους Ντάλτον και Γκριν, μοιάζει απίστευτα αφοσιωμένο στην ενσάρκωση αυτών των ηρώων που πρώτα απ’όλα, πριν το όποιο shock value τους, κουβαλάνε κενά και τραύματα μέσα τους, αρκετά ώστε να θες να τους δεις είτε να πετυχαίνουν, είτε να αποτυγχάνουν μεγαλειωδώς και εντίμως. Ο Λόγκαν έχει μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα μες στο μυαλό του ως προς το τι είναι το κάθε τέρας που χρησιμοποιεί, αναγνωρίζει τη βαρύτητά του και φέρνει νέες ιδέες στο τραπέζι για τη σημασία του. Ξεκίνησα να το βλέπω με την προδιάθεση της καλοφτιαγμένης τρασίλας, αλλά πολύ σύντομα διαπίστωσα πως ήταν κάτι διαφορετικό. Δεν είναι τα penny dreadfuls του πατέρα μας-- αλλά θα είχε θέση σε αυτά. Γι’αυτό και είναι τόσο απολαυστικό. Διαβάστε ολόκληρη την παρουσίαση και ανάλυση του «Penny Dreadful» εδώ.

cnc

Ανασκουμπωθήκαμε με την επίσημη έναρξη, την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, του Ταμείο Υποστήριξης Συμπαραγωγής Ελληνογαλλικών Κινηματογραφικών Εργων. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν σχέδια συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας. Bonne chance!