Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2022: Κάνουμε όρεξη για το «Flux Gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ, με Μάκη Παπαδημητρίου και Αριάν Λαμπέντ

στα 10

Μαγειρική, ήχος, τέχνη, φθόνος και χιούμορ: Η νέα, φυσικά ιδιοσυγκρασιακή, ταινία του Βρετανού, έχει και έξτρα ελληνικό ενδιαφέρον.

Berlinale 2022: Κάνουμε όρεξη για το «Flux Gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ, με Μάκη Παπαδημητρίου και Αριάν Λαμπέντ

Οταν ο Πίτερ Στρίκλαντ, ο Βρετανός auteur της εποχής μας («Katalin Varga», «Berberian Sound Studio», «The Duke of Burgundy»), ολοκλήρωσε το «In Fabric» το 2018, ένας παραγωγός του προσέφερε την ευκαιρία και το budget του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να κάνει ό,τι ταινία θέλει - πράγμα όχι σύνηθες για το καλλιτεχνικό σινεμά του δημιουργού. Οπως εξομολογείται ο Πίτερ Στρίκλαντ στο Variety, του έδειξε το σενάριο του «Flux Gourmet» κι ο παραγωγός τρομοκρατήθηκε: «Κάνε ό,τι θέλεις,» του είπε, «εκτός από αυτό». Ο Πίτερ Στρίκλαντ βρήκε αλλού χρηματοδότηση για την ταινία του και τώρα συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα Encounters της Berlinale.

Διαβάστε ακόμη: Ο Πίτερ Στρίκλαντ χαίρεται πολύ όταν οι θεατές κοιμούνται στις ταινίες του

flux gourmet

Η ταινία παρακολουθεί ένα τρίο μουσικών, ήδη ταραγμένων από τις εσωτερικές δυναμικές τους, οι οποίοι γίνονται δεκτοί για residency σ' ένα ινστιτούτο αφιερωμένο στη γαστριμαργική τέχνη: εκεί αναγκάζονται ν' αναφέρονται στη διευθύντρια του ινστιτούτου, που έχει τις δικές της απόψεις για τη δουλειά τους, ενώ, παράλληλα, ο χρονογράφος τους υποφέρει από στομαχικά προβλήματα. Η ιδέα του Στρίκλαντ προέρχεται από την εποχή που ο ίδιος, το 1996, είχε ιδρύσει τη Sonic Catering Band, το συγκρότημα που έπαιρνε ανεπεξέργαστους ήχους από τη διαδικασία της μαγειρικής παρασκευής ενός χορτοφαγικού γεύματος και τους μεταμόρφωνε σε μουσική: στη συνέχεια, τα μέλη της μπάντας έτρωγαν το πιάτο!

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2022 | Το Φεστιβάλ Βερολίνου ξεκίνησε

flux gourmet

Στο «Flux Gourmet», που ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του στην Berlinale, πρωταγωνιστούν η σταθερή συνεργάτης του Στρίκλαντ, Φάτμα Μοχάμεντ, ως επικεφαλής της κολλεκτίβας, ενώ τα άλλα μέλη της μπάντας υποδύονται ο Εϊζα Μπάτερφιλντ και η Αριάν Λαμπέντ. Η Γουέντολιν Κρίστι κρατά το ρόλο της διευθύντριας του ινστιτούτου κι ο Μάκης Παπαδημητρίου αυτόν του χρονογράφου. Δείτε και... ακούστε καλά, το τρέιλερ παρακάτω.