Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Ο μεγάλος σταρ του Φεστιβάλ είναι ο Λεχ Βαλέσα

στα 10

Το παρατεταμένο χειροκρότημα στην επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Αντρέι Βάιντα δεν είχε να κάνει τόσο με μια συμβατική βιογραφία του Λεχ Βαλέσα, αλλά με το γεγονός πως ο εμβληματικός ηγέτης της Πολωνίας βρισκόταν μέσα στην αίθουσα, βλέποντας την ιστορία του στη μεγάλη οθόνη.

Βενετία 2013: Ο μεγάλος σταρ του Φεστιβάλ είναι ο Λεχ Βαλέσα

Το «Walesa: Man of Hope» είναι μια ταινία που περίμενες πως κάποια στιγμή θα γυριζόταν και μάλιστα μόνο από τον Αντρέι Βάιντα, τον σκηνοθέτη που εκτός από μέλος του «Κινήματος της Αλληλεγγύης» που ίδρυσε ο Βαλέσα στα τέλη της δεκαετίας του '70, υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του στη μεγάλη διαδρομή της αλλαγής μιας ολόκληρης χώρας προς τη Δημοκρατία.

Περισσότερο μια ταινία για το πως ένας ηλεκτρολόγος κατάφερε να εμπνεύσει μια ολόκληρη χώρα, παρά ένα πορτρέτο του Βαλέσα με όρους κοινωνικοπολιτικούς, το «Walesa: Man of Hope» αφηγείται το ξεκίνημα της δράσης του Λεχ Βαλέσα προσπαθώντας να χαρτογραφήσει ταυτόχρονα και την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Πολωνία των αρχών της δεκατίας του '80, αλλά και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η επανάσταση πήρε μορφή πριν γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος για την πτώση του κομμουνισμού.

2

Ο Βάιντα σκηνοθετεί με κέφι παρά τα 87 του χρόνια, μιξάροντας με πανκ τραγούδια υλικό από την εποχή και τη fiction απεικόνιση μιας συνέντευξης του Βαλέσα στην Οριάνα Φαλάτσι με flash backs από το παρόν και το παρελθόν του Βαλέσα, φτάνοντας μέχρι την εκλογή του ως Προέδρου της Πολωνίας.

Το πορτρέτο του είναι νεανικό, δυναμικό και σε στιγμές σαν να έχει φτιαχτεί από έναν νεαρό επαναστάτη (όπως άλλωστε υπήρξε πάντα ο Βάιντα), αλλά ποτέ κάτι περισσότερο από μια διαδοχή σκηνών που εξηγούν την άνοδο του Βαλέσα και την ανάγκη μιας χώρας να πιστέψει στο όραμά του.

2

Ακόμη κι αν ο Βάιντα δεν κάνει μια αγιογραφία (ο Βαλέσα ήταν ένας άξεστος, όχι πάντα καλός οικογενειάρχης και υπερβολικά... καθολικός, πράγματα που φαίνονται στην ταινία), το φιλμ του δεν γίνεται ποτέ μια συναρπαστική βιογραφία, καθώς εκτός από τον εξαιρετικό Ρόμπερτ Βιέκεβιτς στον ομώνυμο ρόλο, όλοι οι περιφερειακοί χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται ποτέ και η δομή της σκηνοθεσίας, παρά την νευρική κάμερα και την πειστική σέπια της φωτογραφίας, θυμίζει περισσότερο τηλεταινια παρά ένα αγωνιώδες, εκρηκτικό και σύνθετο πορτρέτο ενός άντρα που άλλαξε την Ιστορία και που θα μπορούσε να αποτελεί ένα φιλμ - εμπνευση για κάθε σύγχρονη επανάσταση.

2 O Λεχ Βαλέσα στην επίσημη προβολή του «Walesa:Man of Hope» στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Walesa: Man of Hope» του Αντρεϊ Βάιντα.


Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.