Φεστιβάλ / Βραβεία

Από την Εβδομάδα Κριτικής τα πρώτα βραβεία των Καννών

στα 10

Το «Take Shelter», το «Snowtown» και το «Las Acacias» οι μεγάλοι νικητές στο παράλληλο τμήμα «Εβδομάδα Κριτικής».

Από την Εβδομάδα Κριτικής τα πρώτα βραβεία των Καννών
Ο Μάικλ Σάνον στο «Take Shelter» του Τζεφ Ντάνιελς

Τα πρώτα βραβεία του φεστιβάλ δόθηκαν από την επιτροπή της 50ης Εβδομάδας Κριτικής με πρόεδρο τον Λι Τσανγκ Ντονγκ («Oasis», «Secret Sunshine») και ο μεγάλος θριαμβευτής ήταν το «Τake Shelter» του Τζεφ Νίκολς με τον Μάικλ Σάνον και την Τζέσικα Τσάστεϊν φεύγοντας με το πρώτο βραβείο του προγράμματος. Η ταινία, που έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Σάντανς και αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που βυθίζεται στην παράνοια μέσα από «αποκαλυπτικούς» εφιάλτες κέρδισε και το βραβείο SACD καλύτερου σεναρίου.

To «Snowtown» που συζητήθηκε όσο καμία άλλη ταινία για τις μαζικές αποχωρήσεις από τις αίθουσες της προβολής της κέρδισε Ειδική Μνεία, ενώ το «Las Acacias» του Πάμπλο Τζιορτζέλι κέρδισε το βραβείο OFAJ νέων κριτικών και το βραβείο της Ενωσης Ανεξάρτητων Σινεμά για Διανομή.

Το μικρού μήκους «Blue» του Στίβεν Κανγκ κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Canal Plus, ενώ το «Dimanches» της Βαλερί Ροζιέ το Βραβείο Ανακάλυψης και το «Αlexis Ivanovitch Vous Etes Mon Hero» του Γκιγιόμ Γκουί κέρδισε ειδική μνεία.

Τον Λι Τσανγκ Ντογκ πλαισίωναν φέτος στην επιτροπή της «Εβδομάδας Κριτικής» οι κριτικοί κινηματογράφου Σκοτ Φούντας, Νικ Τζέιμς (Sight & Sound), Σέρτζιο Γουλφ και Κριστίνα Πιτσίνο.

Tags: Cannes 2011