Φεστιβάλ / Βραβεία

Anohni: Γιατί δε θα εμφανιστεί στα Οσκαρ

στα 10

Με μία δυναμική, ωμά ειλικρινή επιστολή, η δεύτερη transgender μουσικός που κέρδισε οσκαρική υποψηφιότητα στην ιστορία του θεσμού, εξηγεί την απόφασή της να μην εμφανιστεί στα Οσκαρ.

Anohni: Γιατί δε θα εμφανιστεί στα Οσκαρ

Η Anohni (o πιο γνωστός σε όλους μας Αντονι Χέγκαρτι από τους «Antony and the Johnsons») βρίσκεται φέτος στην οσκαρική πεντάδα τραγουδιού με το «Manta Ray», το τραγούδι που συνέθεσε μαζί με τον Τζέι Ραλφ για το οικολογικό ντοκιμαντέρ «Racing Extinction». Παραδοσιακά, όλα τα υποψήφια τραγούδια ερμηνεύονται live κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Οσκαρ. Οταν όμως ανακοινώθηκαν οι παρουσιαστές και οι ερμηνευτές της 88ης τελετής απονομής των Οσκαρ, το όνομά της Anohni δεν ήταν ανάμεσά τους. Οι παραγωγοί αργότερα εξήγησαν ότι το τραγούδι κόπηκε λόγω «έλλειψης χρόνου». Σήμερα η Anohni απαντά με μία ανοιχτή της επιστολή γιατί δε θα παραστεί καν στην τελετή, δε θα βρίσκεται την Κυριακή ούτε ανάμεσα στους θεατές του Dolby Theater.

Είμαι η μοναδική transgender μουσικός που έχει προταθεί για Οσκαρ (υπήρξε και η Αντζελα Μόρλεϊ στις αρχές του 70 που έκανε σπουδαία, αλλά behind-the-scenes δουλειά). Και μόνο για αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καλλιτέχνες που με ψήφισαν. Ημουν στην Ασία όταν έμαθα τα νέα. Επέστρεψα βιαστικά στο σπίτι για να προετοιμαστώ, στην περίπτωση που θα ζητούσαν από τους υποψηφίους να ερμηνεύσουν τα τραγούδια τους live. Ολοι οι φίλοι με έπαιρναν τηλέφωνο για συγχαρητήρια.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι Sam Smith, Lady Gaga, και Weeknd ανακοινώθηκαν ως οι performers της βραδιάς με περισσότερους «να αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα». Περίμενα. Να έπαιρνα κάποιον τηλέφωνο; Ο χρόνος περνούσε και κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου. Δεν ήξερα τι να απαντήσω στον κόσμο που με ρωτούσε αν θα ερμήνευα το τραγούδι μου στα Οσκαρ.

Θυμηθείτε: Oscars 2016: Ακούστε και τα 74 τραγούδια που διεκδίκησαν φέτος μία θέση στην πεντάδα για το Οσκαρ Τραγουδιού

Anohni 607

Η αγωνία μου μεγάλωνε και οι εβδομάδες περνούσαν. Σταδιακά συνειδητοποίησα ότι αν η υποψηφιότητά μου σήμαινε μία θετική αντιμετώπιση, η Ακαδημία την έπαιρνε πίσω. Οι παραγωγοί είχαν αποφασίσει ότι η σκηνή των Οσκαρ ήταν μόνο για τους εμπορικούς υποψηφίους. Το «Simple Song #3» (από τη «Νιότη») του συνθέτη Ντέιβιντ Λανγκ, που ερμηνεύει η σοπράνο Σούμι Τζο από την Νότια Κορέα, δε θα ερμηνευόταν επίσης.

Ηταν τόσο προσβλητικό να βλέπω να εμφανίζονται άρθρα στα περιοδικά (Variety, The Daily Telegraph, Pitchfork, Stereogum κλπ). Αντί συγχαρητηρίων οι δημοσιογράφοι με ανέφεραν ανάμεσα σε όσους «κόπηκαν από την 88η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ λόγω έλλειψης χρόνου». Και στην αμέσως επόμενη πρόταση ανέφεραν ότι θα ερμηνεύσει ένα τραγούδι ο Ντέιβ Γκρολ, ο οποίος δεν είναι καν υποψήφιος.

Το Flix θα «μεταδίδει» ζωντανά την 88η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ το βράδυ της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου, με live blogging, σχόλια, ενημέρωση και παρασκήνιο. Διαβάστε και δείτε εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρετε πριν τη μεγάλη βραδιά.

Anohni 607 2

Ολοι με συμβούλευσαν να πάω. Να περπατήσω το κόκκινο χαλί. «Θα έκανε καλό στην καριέρα μου». Χθες το βράδυ πίεσα τον εαυτό μου να δεχθεί να πάει στο Λος Αντζελες και να παραστεί στα events των υποψηφίων, όμως η ντροπή και η οργή με κράτησαν πίσω και δεν μπόρεσα να ανέβω στο αεροπλάνο. Σκέφτηκα πώς θα αισθανθώ ανάμεσα σε όλους αυτούς τους σταρ του Χόλιγουντ, με κάποιους, τους πιο θαρραλέους, να με πλησιάζουν με λυπημένα πρόσωπα και συλλυπητήριες δηλώσεις συμπαράστασης. Ναι ένιωσα ξανά το κεντρί της ντροπής που μου επιβεβαίωνε τα πραγματικά συναισθήματα της Αμερικής απέναντι στα transgender άτομα. Εφυγα από το αεροδρόμιο και γύρισα σπίτι μου. Σαν να ήθελε να μου το τρίψει στα μούτρα, το αμέσως επόμενο πρωί, η επίσημη σελίδα των Οσκαρ πρόσθεσε στα trivia της ότι ήμουν transgender.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: ξέρω ότι δεν με εξαίρεσαν από τις live εμφανίσεις ως άμεση αντίδραση στο ότι είμαι transgender. Δεν μου έγινε πρόσκληση να εμφανιστώ γιατί είμαι σχεδόν άγνωστη στις Η.Π.Α., και έγραψα ένα τραγούδι για την καταστροφή του οικολογικού μας συστήματος - όλα αυτά δεν πουλάνε διαφημίσεις. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά ότι δεν έχω κάποιο αυτόματο δικαίωμα στο να επιλεχθώ, απλά επειδή είμαι υποψήφια.

Anohni 607 3

Αν όμως κάποιος ακολουθήσει όλα τα ψίχουλα μέσα στο δάσος, θα ανακαλύψει την βαθύτερη αλήθεια που δεν μπορεί κανείς πια να αγνοεί. Οπως και στην περίπτωση της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη, έτσι και στις περιπτώσεις ρατσισμού, τα αίτια είναι πολλά και λειτουργούν συνδυαστικά. Μία σειρά από γεγονότα συμβαίνουν σε βάθος χρόνου για να δημιουργηθεί ένα σύστημα που σε υποτιμά - στα πρώτα χρόνια ως θηλυπρεπές αγόρι, μετέπειτα ως ανδρόγυνη γυναίκα. Ενα σύστημα κοινωνικής καταπίεσης και ελάχιστων ευκαιριών για τους transpeople που έψαξαν την τύχη τους στην καπιταλιστική Αμερική για να δουν τα όνειρά τους και το πνεύμα τους να συνθλίβονται.

(Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή της Αnohni πατήστε εδώ)

Οπότε αποφάσισα να μην παραστώ στην τελετή απονομής των Οσκαρ φέτος, που είναι και χρονιά εκλογών. Δε θα με νανουρίσουν σε υποταγή. Δε θα είμαι εκεί για να ακούσω μερικές έξυπνα κατασκευασμένες feel-good μπαλάντες και να δω παραδοσιακά ημίγυμνες performances. Το Χόλιγουντ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά να μας πείσει για την ειλικρίνεια και τις καλές του προθέσεις κάθε φορά που κουνά τα λάβαρα της πολιτικής ισότητας και ηθικής ορθότητας. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι πολλοί από αυτούς τους celebrities δεν είναι παρά τα πιόνια δισεκατομμυριούχων των στούντιο που έχουν ως μοναδικό στόχο να μας κατευθύνουν στο να κερδίσουν την αλληλεγγύη μας και τα χρήματά μας. Celebrities που πληρώνονται για να χορεύουν και τραγουδούν όσο η Ρώμη καίγεται. Ομως αυτές είναι οι τελευταίες μέρες της μεγάλης αμερικανικής υποκρισίας, χορηγημένης από τις ExxonMobil, Walmart, Amazon, Google και Philip Morris. Αμερική: η χώρα που καταφεύγεις για να ξεφύγεις από τα φυσικά τείχη, αλλά έρχεσαι αντιμέτωπη με ακόμα χειρότερες μορφές επιβολής εξουσίας και ελέγχου. Εγώ ήθελα λοιπόν να ασκήσω στο μάξιμουμ την όποια δημοτικότητά μου και μέσα στη σφαίρα της όποιας επιρροής μου να στηρίξω με την αποχή μου την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Aκούστε το πραγματικά υπέροχο, υποψήφιο για Οσκαρ «Manta Ray» εδώ:


Διαβάστε τα πάντα για τα Οσκαρ 2016: