Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2017: Η «Καταπληκτική Γυναίκα» Ανέτ Μπένινγκ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

στα 10

Όχι πια άλλοι άνδρες πρόεδροι! Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανακηρύσσει την Ανέτ Μπένινγκ πρόεδρο της φετινής κριτικής του επιτροπής.

Βενετία 2017: Η «Καταπληκτική Γυναίκα» Ανέτ Μπένινγκ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

«Ήταν η στιγμή να σταματήσουμε την μακριά αλληλουχία ανδρών προέδρων και να προσκαλέσουμε μια συναρπαστική, ιδιοφυή και ταλαντούχα γυναίκα στη θέση της προέδρου της κριτικής επιτροπής. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που η Ανέτ Μπένινγκ δέχτηκε να αναλάβει αυτό τον ρόλο, στον οποίο θα αξιοποιήσει τις αρετές της, την υψηλή της νοημοσύνη καθώς και τα ταλέντα που επέδειξε καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της στο Χόλιγουντ, την Ευρώπη και την θεατρική σκηνή. Η καριέρα της πάντα χαρακτηριζόταν από ενδιαφέρουσες και συχνά τολμηρές επιλογές. Ως εκλεπτυσμένη και ενστικτώδης ηθοποιός, ικανή να αποτυπώσει κάθε περίπλοκη πτυχή των χαρακτήρων, η Ανέτ Μπένινγκ προσδίδει στους ρόλους της υπόβαθρο, ζεστασιά και μια φυσική κομψότητα που μετατρέπουν τις ταινίες της σε υπέροχες, ανταποδοτικές εμπειρίες. Την καλωσορίζω στην Βενετία.»

Με αυτά τα λόγια, ο διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, έχρισε την Ανέτ Μπένινγκ ως φετινή πρόεδρο της κριτικής επιτροπής που θα κληθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τα έτερα – ακόμα άγνωστα – μέλη, να απονείμει τον Χρυσό Λέοντα και τα υπόλοιπα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος. Μια επιλογή καλοδεχούμενη, φρέσκια και σίγουρα τιμητική για μια καλλιτέχνη που μόνιμα παραμένει στις καλύτερες εν ενεργεία ηθοποιούς, επιλέγοντας όμως συχνά ρόλους μακριά από τους έντονους προβολείς και το κραυγαλέο παιχνίδι της διαφήμισης.

Annette Bening 607

Η Βενετία ανέκαθεν αρεσκόταν να πειραματίζεται με τις επιλογές των προέδρων της κριτικής επιτροπής (ας μην ξεχνάμε τον Αλεξάντρ Ντεσπλά που προέδρευσε το 2014) όμως πρέπει να πάμε πίσω μέχρι το 2006 και την Κατρίν Ντενέβ για να συναντήσουμε την αμέσως προηγούμενη γυναίκα επικεφαλής. Πιο πριν, η Γκονγκ Λι το 2002 και η Τζέιν Κάμπιον το 1997 είχαν τελέσει καθήκοντα προέδρου της κριτικής επιτροπής.

«Είναι τιμή μου να υπηρετήσω το φετινό φεστιβάλ της Βενετίας ως πρόεδρος της επιτροπής. Ανυπομονώ να δω τις ταινίες και να συνεργαστώ με τα υπόλοιπα μέλη για να αναδείξουμε τους καλύτερους του φετινού παγκόσμιου σινεμά» δηλώνει η ίδια η Μπένινγκ, την οποία πιο πρόσφατα είδαμε στις «Καταπληκτικές Γυναίκες» του Μάικ Μιλς. Παραδόξως, καμία ταινία της δεν έχει ποτέ διαγωνιστεί για βραβείο στο Λίντο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί φέτος από τις 30 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου στο Λίντο.

Tags: Venice 2017