Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 7.0: κλείνουμε ραντεβού για τον Οκτώβριο!

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς σβήνει 7 κεράκια και ετοιμάζεται να το γιορτάσει φέτος στη Σύρο με μεγαλοπρέπεια και μοναδική κινηματογραφική animation ατμόσφαιρα. Ερχεστε;

Animasyros 7.0: κλείνουμε ραντεβού για τον Οκτώβριο!

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου, ετοιμάζει εκπλήξεις. To αγαπημένο μας φεστιβάλ animation, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει στην Ερμούπολη της Σύρου (και στο ιστορικό θέατρο θέατρο Απόλλων που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του) ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει πρεμιέρες στο διεθνές διαγωνιστικό και φοιτητικό του τμήμα, μεγάλα αφιερώματα, ένα μοναδικό focuse στις γυναίκες, αλλά υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου.

Διεθνές διαγωνιστικό και Φοιτητικό διαγωνιστικό. Κεντρικός άξονας του προγράμματος για μία ακόμα χρονιά, τα δύο διαγωνιστικά τμήματα που περιλαμβάνουν διεθνείς και εγχώριες μικρού μήκους ταινίες, επιλεγμένες από την ομάδα προγράμματος του animasyros από την αφρόκρεμα της παγκόσμιας παραγωγής της χρονιάς που πέρασε, αλλά και της φρέσκιας, παλλόμενης ελληνικής animation κινηματογραφίας. Το διπλό διαγωνιστικό πρόγραμμα θα αποκαλυφθεί εν καιρώ και θα σας το παρουσιάσουμε αναλυτικά. Θυμηθείτε το πρόγραμμα του animasyros 6.0 και δείτε τη δεκάδα του Flix στο animasyros 5.0.

1

Ταινία έναρξης: «The Boxtrolls» Το στούντιο LAIKA φέρνει στη Σύρο για να ανεβάσει την αυλαία, τον ήρωα Eggs και τα αξιαγάπητα τέρατα φίλους του - πρωταγωνιστές της νέας πολυαναμενόμενηςταινίας «The Boxtrolls» («Τα Τερατοκουτάκια») των Γκράχαμ Αναμπελ και Αντονι Στάτσι, που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα και επίσημο προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο του στούντιο, Μαρκ Σαπίρο. Το νέο, υπέροχο animated 3D stop-motion της LAIKA βασίζεται στο βιβλίο του Alan Snow και διαδραματίζεται στην Βικτωριανή εποχή. Στην πόλη Cheesebridge, τα Boxtrolls ζουν υπόγεια και παρά την κακή φήμη τους είναι, στην πραγματικότητα, γλυκύτατα τερατάκια που μεγαλώνουν ένα ορφανό παιδί σαν δικό τους. Οταν θα απειληθούν από τον κακό Archibald Snatcher, ο Εggs θα βάλει τα δυνατά του να τα σώσει. Θα τα καταφέρει;

2«Tante Hilda»

Γαλλία - Κροατία - Εσθονία Το αniμαsyroς 7.0 φιλοξενεί φέτος ιδιαίτερα και πλούσια αφιερώματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στον μεγάο Γάλλο δημιουργό ταινιών animation Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ, ιδρυτή του διάσημου στούντιο Folimage. Θα προβληθούν οι ταινίες του «Tante Hilda» και «Mia et Migou».

Με κατεύθυνση προς Βορρά, άλλα σπουδαία αφιερώματα που πλαισιώνουν φέτος το Φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb της Κροατίας, που από την ίδρυσή του το 1972 αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη, ενώ την τιμητική της έχει και η δραστήρια Εσθονία, με αφιερώματα στο Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-φεστιβάλ του Animated Dreams, τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

3

Woman in Anima Το φεστιβάλ αποφάσισε να τιμήσει φέτος τις γυναίκες δημιουργούς, αλλά και το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά. Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Δύο Φύλων, υπό την αιγίδα υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Το αφιέρωμα με τίτλο «Woman in Anima» περιλαμβάνει προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Signe Baumane, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως το πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι «Rocks in my pockets», αλλά και ταινίες όπως το «Sita sings the blues» της Νίνα Πάλεϊ.

Μία χρονιά λοιπόν με επετειακό αέρα και η Ερμούπολη θα πλημμυρίσει με animαγεία: 100 ταινίες, πρεμιέρες, πάρτυ, παιδικές προβολές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τις Η.Π.Α, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία θα μας περιμένουν στο animasyros 7.0 - πάντα παράλληλα με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού, μικρούς και μεγάλους φίλους του animation, αλλά και για φοιτητές εκκολαπτόμενους animators.

![4](https://www.flix.gr/uploads/images/1406708030.jpg]

5Το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» κλείνει φέτος 150 χρόνια

Διαγωνισμός Flix To Flix, όπως κάθε χρόνο θα είναι εκεί και σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσετε κι εσείς να μας συνοδεύσετε. Οπως κάθε χρόνο, ένας τυχερός μας αναγνώστης κερδίζει το ταξίδι (εισιτήρια και διαμονή στην Ερμούπολη) για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ από κοντά.

Animatech Για όλους όμως τους φεστιβαλικούς φίλους που δε θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν μαζί μας και να ζήσουν την μαγεία του φεστιβάλ και του νησιού, το animasyros φέτος θα παρέχει υπηρεσίες βασισμένο στις νέες τεχνολογίες. Από το ανακαινισμένο σ' αυτό τον τομέα, θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιούνται αναμεταδόσεις αρκετών προβολών μέσω live streaming!

7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς: από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Είσοδος δωρεάν.

Διαβάστε τα πάντα για τα προηγούμενα animasyros εδώ.