Η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που ήταν υπεύθυνη για να αποφασίσει ποια ελληνική ταινία θα είναι η επίσημη συμμετοχή της χώρας για την κούρσα του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, απεφάνθη υπέρ του «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη, της δεύτερης ταινίας μεγάλου μήκους του δημιουργού του «WIld Duck» που εδώ καταπιάνεται με το νέο πολυφυλετικό χάρτη της πόλης μέσα από μια νεο-νουάρ διάθεση.
Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη
Οι ήρωες του «Amerika Square» είναι τρεις και ζουν και οι τρεις στην ίδια πολυκατοικία. Και για όσο διαρκεί μια ταινία θα ζήσουν ο καθένας τη δική του ταινία, με αρχή μέση τέλος και κεντρικό άξονα τη φυγή. Φυγή εκτός των ελληνικών συνόρων, εκτός της κρίσης, εκτός από αυτή τη μεγάλη σύμβαση του να μένεις ίδιος ενώ όλα γύρω σου αλλάζουν με ρυθμούς πολυβόλου.
Ο Μπίλλη είναι ένας σαραντάρης tattoo artist που έχασε εδώ και καιρό την ευκαιρία να «την κάνει», η γνωριμία του όμως με την Τερέζα από την Αφρική θα είναι καθοριστική για αυτά που θα «χτυπήσει» από δω και πέρα στο κορμί του και το κορμί των άλλων. Ο Νάκος, ένας άνεργος 30something που ζει ακόμη με τους γονείς του θα βρει νόημα στην ευκολία του ρατσισμού και εμπνευσμένος από «κινηματογραφικές» ιστορίες εξόντωσης των αλλοδαπών θα σχεδιάσει το δικό του. Ο Ταρέκ, πρόσφυγας από τη Συρία, προσπαθεί να βρει τον πιο σίγουρο τρόπο για να φύγει από τη χώρα μαζί με τη δεκάχρονη κόρη του.
Δείτε ακόμη: O Γιάννης Στάνκογλου, ο Βασίλης Κουκαλάνι και ο Γιάννης Σακαρίδης μιλούν στην κάμερα του Flix για το «Amerika Square»
Το «Amerika Square» ήταν σαφώς μια από τις πιο δυνατές επιλογές από τις ταινίες της χρονιάς για την ελληνική υποβολή για τα Οσκαρ (σημειώνουμε εδώ ότι το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν στην τελική επιλογή για την περσινή χρονιά και όχι για φέτος).
Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη θα βγει σε περιορισμένο κύκλωμα στην Αμερική και στη συνέχεια θα διεκδικήσει μια θέση πρώτα στις 9 ταινίες που θα προκριθούν από ειδική επιτροπή και στη συνέχεια στις 5 που θα είναι και οι τελικές υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνά Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015 και το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016.
Διαβάστε ακόμη: «Δεν υπάρχουν μπανάλ θεματολογίες στο σινεμά»: O Γιάννης Σακαρίδης μιλάει στο Flix για το «Amerika Square»
Amerika Square / Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης / Σενάριο: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης, βασισμένο στο βιβλίο «Η Βικτώρια δεν Υπάρχει» του Γιαννη Τσιρμπα από τις εκδόσεις Νεφέλη / Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ξένια Ντάνια, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης