Buzz

Advent Calendar: 1 Δεκεμβρίου 2015

στα 10

Το Flix μετράει τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα! Από την 1η μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, κάθε πρωί, κρυφοκοιτάζει τις πιο ωραίες πρώτες ματιές στο σινεμά.

 Advent Calendar: 1 Δεκεμβρίου 2015

Είχατε ποτέ σας advent calendar όταν ήσασταν μικροί; Εκείνα τα ημερολόγια για τις πρώτες 25 μέρες του Δεκέμβρη, όπου κάθε πρωί έπρεπε ν’ ανοίξετε ένα παραθυράκι και ν’ ανακαλύψετε μια εικόνα - δώρο, μέχρι να φτάσετε ανήμερα Χριστούγεννα; Το Flix ετοίμασε για σας το δικό του advent calendar και φέτος, για να κάνει το κάθε πρωί σας μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου μια (κινηματογραφική) περιπέτεια!

Αχ αυτό το βλέμμα! Από την Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρωί, χωρίς εξαιρέσεις, το Flix σάς κάνει «δώρο» τις ωραιότερες πρώτες ματιές στο σινεμά: την πρώτη φορά που δυο μάτια είδαν κάτι που θα τους άλλαζε τη ζωή (ή, έστω, θα μάς άλλαζε δυο ώρες από τη δική μας). Ματιές γεμάτες έρωτα, απορία, αισιοδοξία, μελαγχολία, καρδιοχτύπι, γέλιο, αναστάτωση. Επειδή οι μέρες που ζούμε δε μάς κάνουν απαραίτητα να ατενίζουμε το μέλλον με ενθουσιασμό, κερδίζουμε ενέργεια από τα ωραιότερα πρώτα βλέμματα της οθόνης. Για 25 μέρες, το Flix σάς κοιτάζει κατάματα και σάς φτιάχνει το κέφι, για να λέμε καλημέρα ως τα Χριστούγεννα!

Η ταινία - «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, 1962 Σε μια μελέτη πάνω στον απαγορευμένο πόθο και τη... λογοκρισία, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ αποφάσισε να μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, μια ιστορία αισθησιακής μέθης, τον έρωτα του σιτεμένου Χάμπερτ Χάμπερτ για την έφηβη Ντολόρες που όλοι φωνάζουν Λολίτα, εκείνη που δάνεισε το όνομά της σε κάθε ενσάρκωση μοιραίου νυμφιδίου.

Το βλέμμα - Ο Χάμπερτ Χάμπερτ του Τζέιμς Μέισον βλέπει για πρώτη φορά τη Λολίτα της 14χρονης Σου Λάιονς να λιάζεται στον κήπο με το μαγιό της κι αποφασίζει να μείνει. Οσο εκείνη τον φλερτάρει βασανιστικά με κάθε εκατοστό του προσώπου και του γεμάτου νιότη κορμιού της, με τα υποτιθέμενα αθώα μάτια της όπως αποκαλύπτονται κάτω από τα μαύρα γυαλιά, το δικό του βλέμμα γνωρίζει την αλήθεια από την πρώτη στιγμή: αυτό το κορίτσι θα τον καταστρέψει.

Με κλειστά μάτια - Παρότι ο Κιούμπρικ αργότερα δήλωσε πως αν ήξερε τι περιορισμούς θα έφερνε η επιτροπή λογοκρισίας στη «Λολίτα» δε θα την είχε κάνει ποτέ, η ταινία παραμένει μια από τις ακριβέστερες ψυχαναλυτικές καταγραφές της έλξης στο απαγορευμένο και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την ποπ κουλτούρα, από τα γυαλιά ηλίου-καρδούλες ως το σωστό τρόπο να βάφει κανείς τα νύχια των ποδιών.


lolita gif

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Δείτε εδώ, ένα-ένα, όλα τα κινηματογραφικά παράθυρα που άνοιξε πέρσι το Flix, από την 1η Δεκεμβρίου, μετρώντας μέχρι τα Χριστούγεννα!

lolita poster 607