Φεστιβάλ / Βραβεία

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου-Καλαμάτας: Για να λάμψει η αλήθεια

στα 10

Από τις 20 ως τις 31 Ιανουαρίου, η Πελοπόννησος γίνεται το σπίτι του ντοκιμαντέρ.

Flix Team
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου-Καλαμάτας: Για να λάμψει η αλήθεια

Με διοργανωτή το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, ξεκινά την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, το 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου-Καλαμάτας, που θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου, μ' ένα πρόγραμμα γεμάτο ενδιαφέρουσες εκλήξεις που απευθύνονται όχι μόνο στην πόλη, αλλά στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Η Ταινιοθήκη αναβιώνει τη «Μικρή Λέσχη»

Το Φεστιβάλ, με επίκεντρο την Καλαμάτα, περιλαμβάνει ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με τη σκηνοθέτη Κλεώνη Φλέσσα. Ολες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν ο Φρότνε Στόραας από τη Νορβηγία και ο Μάρτιν Γκρούμπερ από τη Γερμανία, εθνολόγοι-σκηνοθέτες, στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι Μανόλο Σαρμιέντο από τον Ισημερινό και Ούγκο Μάτα από το Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο αφιερώματος στο Ιβηροαμερικανικό ντοκιμαντέρ. Μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, Αργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα, όπως έγινε και με το Φεστιβάλ του 2015.

φεστιβάλ ντοκιμαντέρ καλαμάτας 607

Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η πρώτη καθαρά Μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ, με τίτλο «It’s all Jazz to Me» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και 3 χρόνια. Στην τελετή έναρξης θα συμπράξουν Νορβηγοί και Μεσσήνιοι μουσικοί. Οι μουσικοί που θα παρεβρεθούν είναι οι Αν Ελεν Γιέμλι (τραγούδι), Τζόνι Λαουρίτσεν (πνευστά) και Ροντίγκο Βιλάγκρα (κοντραμπάσο).

φεστιβάλ ντοκιμαντέρ καλαμάτας 607

Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη

Ο Γιώργος Κολόζης ήταν ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες που υπηρέτησαν το οικολογικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει αντιπροσωπευτικό έργο του. Τις ταινίες θα προλογίσει ο γιος του, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κολόζης. Οι προβολές του αφιερώματος θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95). Οι 5 ταινίες του αφιερώματος προέρχονται από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Αιγαίο νυν και αεί» (2003), ένα θαλασσινό ταξίδι 1500 μιλίων γεμάτο εκπλήξεις και περιπέτεια με το ιστορικό καΐκι Ζέππος στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, θα προβληθεί και το βραβευμένο στη Ρωσία με Αργυρό Ιππότη κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος» (2005).

φεστιβάλ ντοκιμαντέρ καλαμάτας 607

Σεμινάρια και παράλληλες εκδηλώσεις

  • Σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Φρόντε Στόραας και Μάρτιν Γκρούμπερ. Τα σεμινάρια θα γίνουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό. Σάββατο 23, Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Χώρος Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου.
  • Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή 6 ταινιών του. Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου.
  • Σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα» Νίκο Καλλαρά. Χώρος Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου.
  • Παρουσίαση βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως» με εισηγητή τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη. Σάββατο 23 Ιανουαρίου 12.00 στον χώρο του καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού.
  • Ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία» στη Μεσσήνη. Την ημερίδα συντονίζουν η Τέσση Λαζαράτου, ψυχολόγος και ο Θανάσης Κουρής, ψυχίατρος, ενώ θα παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες Σταύρος Ψυλλάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο ανθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», η Πέπη Ρηγοπούλου με το ντοκιμαντέρ «Σρέμπερ» και η Κλεώνη Φλέσσα με το ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης. Ενας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας». Κυριακή 24 Ιανουαρίου 6μ.μ. Χώρος Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης.
  • Τζαζ «jam sessions» με Νορβηγούς και Έλληνες μουσικούς στο καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.
  • Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη. Πάνω από 3.500 μαθητές παρακολούθησαν πέρσι την εκπαιδευτική ζώνη και 2.100 μαθητές το 2014. Φέτος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην διάρκεια της εκπαιδευτικής ζώνης.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Αργους, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ και σε συνεργασία με το Goethe Institut, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το επίσημο website του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες του 2015 όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες του Flix