Φεστιβάλ / Βραβεία

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Τρου Μπλου», κύριε Σταμάτη αϊ λαβ γιου

στα 10

Ο αιωνόβιος Σταμάτης κι η Πιτσιρίκα του (μόνον 85), παραδίδουν μαθήματα μακροβιότητας αλλά, κυρίως, καλοζωίας, στην Ικαρία.

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Τρου Μπλου», κύριε Σταμάτη αϊ λαβ γιου

Ο κύριος Σταμάτης είναι 103 χρόνων, η γυναίκα του, η Ελπινίκη, η «Πιτσιρίκα» όπως ανέκαθεν τη φώναζε, πολύ νεότερη, γύρω στα 80 - 85. Οι δυο τους ζουν στην Ικαρία, αλλά όχι όλη τους τη ζωή: πέρασαν χρόνια στην Αμερική, μεγάλωσαν τα παιδιά τους, δούλεψαν, συνταξιοδοτήθηκαν, ώσπου ο Σταμάτης, δεινός καπνιστής, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα. Οι γιατροί του έδωσαν 6 ως 9 μήνες ζωής. Εκείνος αποφάσισε να πάει με την Πιτσιρίκα του στην Ικαρία, γιατί εκεί θα του έκαναν πολύ φτηνότερη κηδεία και θα έπινε και το κρασάκι του ήρεμα κι ωραία ώσπου να έρθει η ώρα. Από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια, οι γιατροί του πέθαναν, ο κύριος Σταμάτης όχι.

true blue 607

Στο νησί γίνεται απογραφή - ο υπάλληλος χαριτολογεί με τους δυο πρωταγωνιστές, «ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας;» τούς ρωτά. Η απάντηση περιττεύει, η κάμερα που παρακολουθεί το ακαταμάχητο ζευγάρι τη δίνει κάθε λεπτό: καλή διατροφή, καλό κρασί, όχι έγνοιες, πολλή αγάπη κι ελαφράδα. Ο Σταμάτης κι η Πιτσιρίκα έχουν κουραστεί να πηγαίνουν σε κηδείες και Σαραντάρια και μνημόσυνα, ο θάνατος φευγαλέα τους μελαγχολεί, αλλά η ζωή τους είναι καλή. Και, κυρίως, διαρκεί, με το γέλιο στα χείλη και το αυτοκίνητο έτοιμο για βόλτα. Το μυστικό τους δεν είναι πώς ξεγελούν το θάνατο, είναι πώς διασκεδάζουν με τη ζωή.

Διαβάστε ακόμη: 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ενας «Τερματισμός» ικανός να σε κάνει να ξεκινήσεις από την αρχή

true blue 607

Μέσα σε 30 λεπτά, ο Χάρης Ραφτόγιαννης κάνει ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο joie de vivre. Το πολύχρωμο νησί, με τη γαλανή θάλασσα και τα λουλούδια στην αυλή, κοντράρει τα εκτυφλωτικά αμερικάνικα σύνολα της Ελπινίκης, οι ειδήσεις στην τηλεόραση δίνουν τον τόνο της ζοφερής ελληνικής επικαιρότητας που οφείλει να καταπολεμηθεί, η επιλογή της μουσικής δίνει hip αέρα στο αργό βάδισμα των ηρώων, οι Olympians τραγουδούν για καλοκαιρινούς έρωτες κι ο Σταμάτης με την Πιτσιρίκα ενσαρκώνουν τη χαρά. Χιούμορ και τρυφερότητα, σ' ένα φωτεινό ντοκιμαντέρ, σε εικόνα και κοσμοθεωρία. Ο Σταμάτης κι η Ελπινίκη έφυγαν πια, λίγο αφότου γυρίστηκε η ταινία, αλλά κανείς δε θα μελαγχολήσει γι' αυτό. «Μόνο τα ωραία μένουν στη ζωή», λέει εκείνος και, αυτή η σύντομη κινηματογραφική γνωριμία μας μαζί τους είναι, στ' αλήθεια, κάτι το ωραίο.

true blue 607

Το «True Blue» του Χάρη Ραφτόγιαννη προβάλλεται σε επανάληψη τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στις 15.00

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 11 ως τις 20 Μαρτίου 2016. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Διαβάστε ακόμη: