Ενημέρωση

Καλοκαιρινές σκηνές για πάντα #9 / «Το Καλοκαίρι του '42» του Ρόμπερτ Μάλιγκαν

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, επιστρέφουμε σε αγαπημένες καλοκαιρινές σκηνές από την ιστορία του σινεμά. Ετσι όπως θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Καλοκαιρινές σκηνές για πάντα #9 / «Το Καλοκαίρι του '42» του Ρόμπερτ Μάλιγκαν

«Τίποτα από εκείνη την πρώτη μέρα που την είδα δεν υπήρξε τόσο τρομακτικό και σκοτεινό. Κανένας άνθρωπος που γνώρισα από τότε δεν με έκανε να νιώσω πιο σίγουρος, πιο ανασφαλής, πιο σημαντικός, πιο ασήμαντος...»

Τρία αγόρια περνούν το καλοκαίρι τους στο νησί Ναντάκετ στην ακτή του Ακρωτηρίου Κοντ, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Περιπλανώμενα στην παραλία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εικόνα της σεξουαλικής τους αφύπνισης: τη μοναχική και πανέμορφη γυναίκα ενός στρατιώτη που για εκείνο το καλοκαίρι θα γίνει το ανεξίτηλο σύμβολο της δικής τους ενηλικίωσης. Η ιστορία του καλοκαιριού του 1942 έχει μόλις ξεκινήσει...

2

Βασισμένο στα απομνημονεύματα του σεναριογράφου Χερμαν Ρότσερ, το «Καλοκαίρι του ΄42» υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του 1971 (και ακόμη και σήμερα μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών αναλογικά με το κόστος της), μια απόλυτα «λαϊκή» ταινία ενηλικίωσης που πνίγεται μέσα στα ψηλά κύματα της νοσταλγίας και της μνήμης, έτσι όπως κάθε παιδί θα θυμάται για πάντα τον πρώτο του μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα.

2

Με έναν ήλιο που δύει, έναν έρωτα που πεθαίνει με φόντο το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έναν άλλο που γεννιέται για να επιμηκύνει για πάντα το καλοκαίρι, η ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν (πιο γνωστός φυσικά για το «To Kill A Mockingbird») θα ξεχνιόταν μέσα στα χρόνια ως υπέρμετρα μελοδραματική και ακόμη πιο αφόρητα νοσταλγική. Αν δεν ήταν όμως για το αριστουργηματικό, βραβευμένο με Οσκαρ θέμα του Μισέλ Λεγκράν...

Από μόνο του θυμίζει για πάντα όλα τα καλοκαίρια και τους πρώτους έρωτες που (δεν) ζήσαμε ποτέ.

«Summer of '42» του Ρόμπερτ Μάλιγκαν (1971)

Περισσότερες καλοκαιρινές σκηνές:

Διαβάστε ακόμη: