Συνέντευξη

O Αμπάς Κιαροστάμι στην κάμερα του Flix!

στα 10

O σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης μίλησε στο φακό του Flix για την έμπνευση που του παρέχουν οι εκτός Ιράν κινηματογραφικές κουλτούρες, την Ελα Φιτζέραλντ και τον έρωτα.

O Αμπάς Κιαροστάμι στην κάμερα του Flix!

Το Flix συνάντησε τον Αμπάς Κιαροστάμι το 2012, με αφορμή την πρεμιέρα του «Like Someone in Love» στο Φεστιβάλ Καννών. Ο θάνατός του στις 4 Ιουλίου 2016 σε ηλικία 76 ετών μας κάνει να επιστρέφουμε στα λόγια του.


Πιστεύω στον έρωτα, όπως πιστεύω και στον ήλιο. Κι εκείνος δύει, αλλά ανατέλλει ξανά το πρωί...»

Μετρώντας τέσσερις δεκαετίες ενεργής πορείας, ο Αμπάς Κιαροστάμι («Η Γεύση του Κερασιού», «Ο Ανεμος θα μας Πάρει», «Γνήσιο Αντίγραφο») τα τελευταία χρόνια έχει και εκείνος εγκαταλείψει το απειλητικό καθεστώς της χώρας του και γυρίζει ταινίες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η τελευταία του στάση ήταν το Τόκιο, όπου κατάφερε να ολοκληρώσει μία ιδέα που κουβαλούσε στο μυαλό του για 15 χρόνια.

Την προηγούμενη φορά που είχε επισκεφτεί την Ιαπωνική μητρόπολη, είχε δει την εικόνα μίας νεαρής κοπέλας ντυμένης στα λευκά, ανάμεσα σε μία λαοθάλασσα κουστουμαρισμένων αντρών, ώρα αιχμής στην επιχειρηματική συνοικία του Τόκιο. Ηταν πιθανότατα μία νεαρή φοιτήτρια που έβγαζε κάποια χρήματα ως call girl - κάτι συνηθισμένο για τους πρωτευουσιάνους, κάτι σοκαριστικό για εκείνον. Η κοπέλα του φάνηκε σαν αμνός ανάμεσα στους λύκους. Και αυτή η ιδέα καρφώθηκε στο μυαλό του, σταδιακά έγινε χαρακτήρας, μετέπειτα σενάριο και σήμερα το «Κάτι σαν Ερωτας».

Οπως και το «Γνήσιο Αντίγραφο» δύο χρόνια πριν, έτσι και το «Like Someone in Love» στήνει ένα παιχνίδι ρόλων γύρω από τον έρωτα, εδώ όμως πολύ πιο κυνικά, μοναχικά και, παρ' όλη την σχεδόν κωμική φόρμα της ταινίας, αρκετά πικρά.

Δείτε τον Κιαροστάμι να εξηγεί στο φακό του Flix τι πρόκληση και τι μάθημα αποτέλεσε το γύρισμα στην Ιαπωνία, αν νοσταλγεί να επιστρέψει στη χώρα του για την επόμενή του ταινία και αν ο καθαρόαιμος έρωτας είναι από εξαφάνιση. Για αυτό έχουμε μείνει με... «Κάτι σαν Ερωτα».


Διαβάστε ακόμη