Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Η ταινία

Ενας ηλικιωμένος γαμπρός περπατάει στον ανοιχτό ορίζοντα προς μία νύφη που τον περιμένει. Συναντιούνται μα η απόσταση μεταξύ τους αρχίζει και πάλι να μεγαλώνει.

Το «ΙΙ» είναι παράλληλες γραμμές που πασχίζουν να συναντηθούν. Κάποιες φορές τα καταφέρνουν, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν δεν το συνειδητοποιούν. Το «ΙΙ» είναι η επιθυμία που χαράσσει τη γραμμή πάνω στην οποία οι χαρακτήρες προσπαθούν να ισορροπήσουν, πορευόμενοι σ’έναν κόσμο που δεν είναι.

Ο σκηνοθέτης

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης, γεννηθείς το 1983, έχει την Ελληνική και Γερμανική εθνικότητα. Ζει και εργάζεται μεταξύ βόρειας Γαλλίας και Αθήνας. Από το 2010, έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους. Κατά το παρόν, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains στη Γαλλία. Είναι alumnus του Berlinale και του Sarajevo Talent Campus. Το «II» είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους.

II 01 small

Πέντε ερωτήσεις για το «II»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το «ΙΙ» είναι η οργανική συνέχεια του κύκλου που χάραξα γύρω από τον κόσμο το ’08-’09. Εκεί δέχτηκα πιο ζωηρά το ταξίδι χωρίς τέλος. Το βασικό μου ερέθισμα ήταν η αίσθηση του πολύωρου και καθημερινού περπατήματος, της σωματικής διάσχισης του χώρου και του χρόνου που βίωσα για πρώτη φορά σε αυτή τη συχνότητα. Aργότερα διάβασα τον «Καθρέφτη Μέσα στον Καθρέφτη» του Εντε. Αυτά, βέβαια, τα λέω κατόπιν εορτής, στην πραγματικότητα δεν πιστεύω πως μπορούμε ποτέ να γνωρίσουμε το έρεισμα, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μία ταινία για έναν ηλικιωμένο γαμπρό που προχωράει προς τη νύφη που τον περιμένει. Την περίοδο προπαραγωγής του «ΙΙ», ήμουν κατειλημμένος από την ιδέα της πρόκλησης συναισθημάτων χωρίς την απαραίτητη συνοδεία έντονης αφηγηματικής γραμμής. Ηθελα ο θεατής κατά τη διάρκεια της προβολής ιδανικά να νιώσει την ταινία, να αφεθεί στο βίωμά του και μόνο αργότερα να μπει στη διαδικασία να την ερμηνεύσει. Σαφώς και υπάρχει πρόθεση στη θεματική αλλά προπαντός είναι μία ταινία για το αυτό, το βίωμα που δεν επιδέχεται ερμηνείας.

II 02 small

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Να τον νιώσω γεμάτο από τον κόσμο της ταινίας.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Πέραν του σκηνοθετικού μου ντεμπούτου με το «ΙΙ», οι εμπειρίες μου στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο συνοψίζονται στους μήνες που εργάστηκα ως 2ος βοηθός σκηνοθέτης στο «Luton» και στην επαφή μου με άλλους Ελληνες σκηνοθέτες και ανθρώπους του χώρου. Η έλλειψη στιβαρής ακαδημίας που αποκλείει το χτίσιμο ενός ομογενοποιημένου ελληνικού ρεύματος σε συνδυασμό με την αμέλεια διάθεσης πόρων για τον κινηματογράφο αντηχεί την προβληματική σχέση της χώρας με τον πολιτισμό. Δεδομένης της έκρηξης δημιουργικότητας σε περιόδους κρίσεων ιστορικά, δεν μου προκαλεί έκπληξη η επιτυχία των ελληνικών ταινιών τα τελευταία χρόνια. Μία τέτοια δυναμική, όμως, δεν μπορεί να έχει ούτε διάρκεια ούτε κατεύθυνση χωρίς στήριξη και μέθοδο. Ηδη, πολλές παραγωγές στρέφονται προς διεθνείς συμπαραγωγές όπου συχνά το ελληνικό κομμάτι δεν ανταποκρίνεται, η εμπιστοσύνη χωλαίνει και το κύμα εξασθενεί. Το μόνο ελληνικό ρεύμα που διαφαίνεται είναι το ρεύμα μετανάστευσης προς καλύτερες συνθήκες, χωρίς καμία διάθεση εκ μέρους μου να εξιδανικεύσω το εξωτερικό.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας έχει όνομα στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά, μιας και θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη με ή χωρίς ταινία, θα διαμορφώσω άποψη τον Σεπτέμβρη.

II 05 small

info

Ηθοποιοί: Κώστας Λάσκος, Φανή Αποστολίδου, Νίκος Φλέσσας, Γιάννης Τσορτέκης, Κούλα Σπυροπούλου / Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ευθύμης Kosemund Σανίδης / Παραγωγός: Γιώργος Τσούργιαννης / Συμπαραγωγοί: Fabian Gasmia, Henning Kamm / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Βουδούρης / Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης / Σκηνογράφος & Ενδυματολόγος: Κική Πίττα / Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου / Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος / Σχεδιασμός Ηχου: Λέανδρος Ντούνης / Μίξη Ηχου: Torben Seemann / Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης / Συντονισμός Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου / Βοηθός Σκηνοθέτης: Χάρης Κοντογιάννης / β’ Βοηθός Σκηνοθέτης & Script: Ελιζαμπέττα Ηλία Γεωργιάδου / Visual Effects: Ιων Κατρακάζος, Φωκίων Ξένος, DeepGreenSea / μία παραγωγή της Horsefly Productions / σε συμπαραγωγή με τους DETAiLFILM, ΝΕΡΙΤ, DeepGreenSea, Ευθύμη Kosemund Σανίδη / με την υποστήριξη των Kuratorium Junger Deutscher Film, Nordmedia - Film- und Mediengesellschaft Niedersachsen/Bremen mbH, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Το «ΙΙ» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 67ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, στο τμήμα Pardi di Domani, μέσα στον φετινό Αύγουστο - διαβάστε περισσότερα.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για τον Ευθύμη Kosemund Σανίδη και τη δουλειά του στο επίσημο website του, ekossan.com.

Δείτε ολόκληρο το «Phenomenon», το βίντεο – παρουσίαση για το Asimis Kolaitou Art Foundation στη Σαντορίνη που σκηνοθέτησε ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης το 2013.

Δείτε στο gallery φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση και την αφίσα του «II». Δείτε παρακάτω το teaser της ταινίας.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.