Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Veritas» του Γιώργου Ζιώγα

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Veritas» του Γιώργου Ζιώγα

Η Ταινία

Το «Veritas» είναι ένα δράμα μυστηρίου που αφηγείται την ιστορία της δημοσιογράφου Carolyn, της οποίας η νεαρή συνάδελφος, η Nicola, βρίσκεται νεκρή στα προάστια της Γλασκόβης κάτω από αδιευκρίνιστα αίτια. Το τηλεοπτικό κανάλι για το οποίο δουλεύουν, το Micro-Channel, υποστηρίζει ότι αυτοκτόνησε, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία τα οποία ωθούν την Carolyn να υποπτευθεί ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία και αποπειράται να ερευνήσει το θάνατο της.

veritas 607

O Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στη Δράμα, το 1994. Το 2012, κέρδισε με το Λύκειο Προσοτσάνης το βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας στο διαγωνισμό «Ενας πλανήτης, μια ευκαιρία», με τη μικρού μήκους ταινία «Κυλάω στη ζωή». Το ίδιο έτος, μετακόμισε στη Σκωτία για να σπουδάσει Σκηνοθεσία και Σεναριογραφία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Σκωτίας. Το 2015 συμμετείχε στο 6o Πανόραμα Δράμας με την ταινία «Ζήσε τη στιγμή!». Τον Ιούνιο του 2016 αποφοίτησε με Bachelor of Arts in Filmmaking and Screenwriting with First Class Honours και συνεχίζει με μεταπτυχιακό με τίτλο Creative Media Practice.

veritas 607

5 + 1 ερωτήσεις για το «Veritas»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία «Veritas» έγινε στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας του τελευταίου έτους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Σκωτίας, στο οποίο σπούδασα Κινηματογράφο και Σεναριογραφία. Μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινής συνεργασίας με τους φοιτητές Δημοσιογραφίας αποφάσισα να αφηγηθώ μια ιστορία από τη σκοπιά τους προσπαθώντας να απεικονίσω μια πραγματικότητα πίσω από τις κάμερες που δεν είναι εύκολα αντιληπτή από το τηλεοπτικό κοινό.

veritas 607

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία αυτή προτρέπει τον θεατή να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα ως προς τα νοήματα που υποβόσκουν σχετικά με το φαινόμενο της λογοκρισίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να δώσει ένα δικό του τέλος στην ιστορία και την κατάληξη των ηρώων μετά το πέρας της ταινίας. Η ταινία δεν τον καθοδηγεί απόλυτα ως προς το τι κρύβεται πίσω από τη δράση και σκέψη των ηρώων με αποτέλεσμα ο κάθε θεατής να μπορεί αντιλαμβάνεται την διήγηση με δικό του ξεχωριστό τρόπο, καθιστώντας την ταινία «διαδραστική».

veritas 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον για την ταινία, αφού τη δει;

Θα ήθελα να συζητήσω μαζί του το τέλος που θα έδινε στην ιστορία, καθώς επίσης σε ποιο βαθμό πιστεύει ότι η ταινία διέπεται από ρεαλισμό, όσoν αφορά τη ρεαλιστικότητα των καταστάσεων και των λύσεων που προτείνει η διήγηση. Είναι πειραματική ή mainstream;

veritas 607

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είχα την τύχη να δουλέψω με μία εξαιρετική ομάδα φοιτητών κινηματογράφου διαφορετικών εθνικοτήτων και φοιτητών υποκριτικής με την πλήρη στήριξη της σκωτσέζικης σχολής και ως εκ τούτου οι δυσκολίες παραγωγής ήταν μηδαμινές. Ως εκκολαπτόμενος σκηνοθέτης/κινηματογραφιστής, κάθε ταινία, δικής μου σκηνοθεσίας ή όχι, αποτελεί ανεκτίμητη πηγή μάθησης και συλλογής εμπειριών που συντελούν στη διαμόρφωση και παίδευση της καλλιτεχνικής σφραγίδας.

veritas 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί πόλο έλξης εκπληκτικών ταινιών μικρού μήκους που αποδεικνύουν το πόσο ταλέντο και δίψα για δημιουργία κυριαρχεί στις καρδιές των Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς επίσης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα παρήγαγε, παράγει και θα παράγει πολιτισμό. Προσωπικά, η Δράμα είναι η πόλη που γεννήθηκα και το θεωρώ μεγάλη τιμή που η σπουδαστική μου ταινία επιλέχτηκε να προβληθεί.

veritas 607

info

Σκηνοθεσία: Γεώργιος Ζιώγας / Σενάριο: Γεώργιος Ζιώγας, Αλεξ ΜακΚολ / Φωτογραφία, Μοντάζ, Μουσική: Γεώργιος Ζιώγας / Ηχος: Λουντοβίκ Μπαριέρ / Σχεδιασμός Ηχου: Γεώργιος Ζιώγας / Σκηνικά: Κάλλη Ζϊφου / Ερμηνευτές: Gordon Houston, James Blames, Luca Michelli, Jesko Pszenny, Markos Charalambides, Carolyn Crawford, Nicola Carmichael, Carey McCabe, Rachael Moir, Ellen Bain, Becky Todd, Robyn Hesketh / Παραγωγή: Tavern Entertainment, Lisa Kuhni, Πανεπιστήμιο Δυτικής Σκωτίας

Δείτε παρακάτω την παλαιότερη ταινία του Γιώργου Ζιώγα, «Ζήσε τη Στιγμή!». Δείτε ακόμα την επίσημη αφίσα του «Veritas» κι ένα απόσπασμα από την ταινία.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

veritas poster 607